АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Емир Кустурица – „Срби са Косова остављени непријатељу“


„Срби са Косова остављени непријатељу“

28. 04. 2013. 00:44х | Бета| фото: Фонет
Вести

Редитељ Емир Кустурица изјавио је да је међународна заједница истерала већину Срба с Косова, али да је споразумом у Бриселу власт у Србији преостале сународнике „оставила непријатељу“.

kusturica-foto-fonet_f
Од данас прекида сваку комуникацију с медијима: Емир Кустурица

„Никада ниједним гестом косовски Албанци нису учинили нешто што би могло да говори о њиховој доброј намери, а наши политичари у то верују! Мене погађа та истина и док живим чинићу све да на било којем месту докажем да је то пљачка“, рекао је Кустурица за лист  Блиц у интервју који даје уочи одлуке да се повуче из јавности.

Како је најављено у том интервјуу, Кустурица ће прекинути комуникацију с медијима после гостовања у емисији „Утисак недеље“ ауторке Оље Бећковић у недељу, 28. априла.

Говорећи о постизању споразума у Бриселу, Кустурица је тај догађај упоредио с преваром два ткача који су убедили цара и његове министре да ткају најбоља ткања и да ће му направити најбоље рухо, али да ће њега моћи да виде само паметни.

„Не сумњам ја да су они добили највише што су могли у преговорима. Мени је необично да људи са којима сам стајао на позорници на митингу ‘Не дамо Косово’ сада стоје као играчи у утакмици где је храброст на већој цени од памети. Није им лако!“, рекао је он.

Кустурица је рекао да је два пута био код руског председника Владимира Путина и да му је он оба пута рекао да Руси не могу да буду већи Срби од Срба.

„Када сам му пренео поруку моје жене Маје да морају бити већи Срби од нас рекао је: ‘Није вама лак живот, видим ја'“, рекао је Кустурица.

Кустурица је, поново, изразио незадовољство односом појединих државних органа и медија према његовом раду, пре свега на Мокрој гори у коју је, како је рекао, уложио 1,7 милиона евра.

„Ревизорска група БДО је установила да је вредност визиторског центра и инфраструктуре 2,7 милиона евра а Министарство екологије је уложило само милион. Е па, та вредност је дарована људима и држави. Ја сам за разлику од неверног Томе, стварно новац који је зарађен на филму и музици вратио и филму и музици. Све пише на папиру“, рекао је он.

***

Кустурица: Власт се надала да ће на Мокрој Гори да нађе неки криминал, али..

Кустурица је оценио да је онај ко је послао људе из Државне ревизорске институције очекивао да ће на Мокрој гори пронаћи неки лоповлук и да је тај неко сигурно у власти.

„Прегледом овог парка покривали су неки други парк или неку другу пљачку, светили се или шта су већ чинили. Уосталом, чланови те Владе нису луди да поверују како има једна будала која држави даје, јер од државе се ваљда узима“, рекао је Кустурица.

Он је, такође, изразио незадовољство због тога што је због недоказаног привредног преступа који је утврдила ДРИ доспео на насловне стране, а да га тамо није било када је издао нову књигу.

3 replies »

 1. I moje postovanje dragom Kusturici.
  Uvek sa radoscu citam njegove tekstove.
  Trebao bi biti jos politicki aktivniji
  jer ove gnjide su i glupi i pohlepni pa
  im udri packe …

  Свиђа ми се

 2. Svaka čast Kusturici jedino je šteta, kad je već imao prilike da razgovara sa Putinom što mu nije rekao da on mora biti veći srbin i od samih srba jer je to u interesu Rusije jer da nisu srbi vezivali za sebe i Srbiju silne nemačke divizije pao bi Staljingrad a sad nebi bilo ni njega niti Rusije jer kako je to Hitler predvideo slavenski narod bi bio dovoljno dobar samo za nadjubrivanje nemačkih njiva a i prektikovao je već tada u logorima istrebljenje kroz sterilizaciju i rad! Ako sada ne bude Putin veći srbin i od samih srba neće biti više srbina da brani Srbiju a snjom i Rusiju! Sledeći napad na Rusiju je uveliko u pripremi samo je pitanje još vremena. Takav savet Putinu, da ne bude veći srbin od srba je sigurno preporučio neko iz NATO jer je u interesu NATO-a a ne u interesu Rusije a još manje Srbije da tako nešto Putin izgovori. Pošto nemam kontakta sa Kusturicom(sa Putinom još manje) molio bi nekoga ko to ima da mu prenese ove moje misli sa molbom da ih što prije prenese Putinu dok nebude kasno i za Srbiju i za Rusiju!

  Свиђа ми се