ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

ДИПЛОМАТСКИ ИНЦИДЕНТ: „Српски“ режим тајно ухапсио руског држављанина- Великог српског пријатеља Иљу Горјачева !?


Ухапшен пријатељ Србије и српског народа Иља Горјачев

Пише: „Right World“

Дана 9. маја 2013. године, баш на дан када се у целој Русији слави Дан победе, у поподневним сатима је на многим руским медијима објављена вест о хапшењу грађанина Руске Федерације Иље Горјачева у Београду. Читајући руске новости на интернету, учинило ми се да је то хапшење постала већа сензација од војне параде на Црвеном тргу. Наслови су свугде били слични: “Руски националиста је ухапшен у Србији“, “У Београду је ухапшен лидер Руског Образа“, “Српски обавештајци ухапсили екстремисту“, итд. Прва лаж је датум – Горјачев је ухапшен 8. маја на аеродрому Никола Тесла.

Главни проблем у овом случају је тај, што је Горјачев ухапшен од стране наших органа, а руски конзулат у Београду није обавештен о томе. Ту долазимо до закључка да су у међународне правне норме нарушене. Фактички, такав акт се може дефинисати као киднаповање, а киднаповање је, као што знамо, кривично дело. То кривично дело је извршила служба, која треба да сузбија кривична дела.

Најинтересантнија ствар у свему је то, да српски медији нису уопште реаговали на ову новост, док је у руским медијима, као што су ИТАР-ТАСС и Lenta.ru , грмело о томе. Још је интересантније то, да су руски медији сазнали све пре српских медија, који су жедни таквих сензација. Можда се нашим домаћим медијима омакло да не објаве.

О чему се тачно ради? Чак ни руски медији нису навели. Текстови на њиховим сајтовима и блоговима су сиромашни, и написано је само шта се десило и ко је Иља Горјачев. Наведено је да је оснивач националистичке организације Руски Образ и сви су на copy-paste начин: “Тачни разлози хапшења нису познати.“. Главна вест је та, да га је ухапсила Безбедносно-информативна агенција.

А ко је Иља Горјачев? Иља Витаљевич Горјачев је по образовању дипломирани историчар-балканиста, а ради као новински дописник из Србије за новине “Руски куријер“. За свој дипломски рад на тему “Положај Српске православне цркве у Независној држави Хрватској 1941-1944.“ је награђен од стране блаженопочившег патријарха московског и целе Русије Алексија II. Свој научни рад он базира на изучавању српске прошлости и садашњости, а његове везе са Србијом су нераздвојиве. Био је у свим регијама Балкана где Срби живе, а највећу пажњу је посветио регионима као што су Космет, Република Српска, Република Српска Крајина и Војводина. Сам је учествовао у многим хуманитарним акцијама помоћи угроженом становништву на Космету, у свету  је приказивао Србију онакву каква јесте, гостопримљиву, домаћинску и добродушну, растурао је митове западних медија о Србији као земљи мрака. Све је радио професионално, без сваког личног идеализовања.

Ваљда ће српски медији објавити новост о срамотном акту наше полиције, а директор БИА да објасни какву опасност за Србију представља сасвим миран човек, који све решава речима, а не насиљем.

Миодраг Миликић,

——————————————————————————-

РЕАКЦИЈЕ:

Шокиран сам оптужбама на рачун мог руског пријатеља Иље Горјачева. Заиста ми је тешко да поверујем би да овај магистар историје, добитник награде Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Алексија II, човек који је на позив садашњег председника Србије Томислава Николића долазио у Београд и учествовао на научним скуповима, могао истински бити некакав „терориста“.

Иља тврди да је невин и да му је све ово неко подметнуо. Као пријатељ му верујем и вероваћу све док се — не дај Боже — не докаже супротно.

Надам се да ће надлежни органи Руске Федерације утврдити истину и да ће на крају све бити по Божијој Правди.

Иља, нека ти је у помоћи Господ Бог и Свети Пророк Илија, чије име носиш!

———————————————————————————

У Београду приведен лидер руске десне организације

РУСИЈА НЕМА НИКАКВЕ ЗАМЕРКЕ НА РАЧУН ИЉЕ ГОРЈАЧЕВА

        МОСКОВСКА новинска агенција Интерфакс објавила је да је БИА у Београду ухапсила лидера руске десне организације Руски образ Иљу Горјачева.

       Иста агенција је указала да руски државни органи немају никакве замерке на рачун Горјачева и да за њим није расписана никаква потерница.

————————————————

ФБ извор: Caca Slavica Živkovic

А ко је Иља Горјачев?

Иља Витаљевич Горјачев је по образовању дипломирани историчар-балканиста, а ради као новински дописник из Србије за новине “Руски куријер“. За свој дипломски рад на тему “Положај Српске православне цркве у Независној држави Хрватској 1941-1944.“ је награђен од стране блаженопочившег патријарха московског и целе Русије Алексија II.

Свој научни рад он базира на изучавању српске прошлости и садашњости, а његове везе са Србијом су нераздвојиве. Био је у свим регијама Балкана где Срби живе, а највећу пажњу је посветио регионима као што су Космет, Република Српска, Република Српска Крајина и Војводина.

Сам је учествовао у многим хуманитарним акцијама помоћи угроженом становништву на Космету, у свету је приказивао Србију онакву каква јесте, гостопримљиву, домаћинску и добродушну, растурао је митове западних медија о Србији као земљи мрака. Све је радио професионално, без сваког личног идеализовања.

Ваљда ће српски медији објавити новост о срамотном акту наше полиције, а директор БИА да објасни какву опасност за Србију представља сасвим миран човек, који све решава речима, а не насиљем.

4 replies »

 1. Шта ли је сада тачно? Та информација или ова:

  „Ruskog kriminalca, osumnjičenog za višestruka ubistva, uhvatili u Srbiji!“

  Dvojica članova ultranacionalističke grupe navodno umešane u kriminalna ubistva, uhapšeni su Srbiji i Ukrajini. Ilja Gorčajev je uhapšen u Srbiji, a Mihail Volkov u Ukrajini, rekli su ruski detektivi.
  Dvojica aktivista, koja pripadaju kriminalnoj grupi „Vojna organizacija ruskih nacionalista“ (BORN) se sumnjiče za ubistva moskovskog sudije Eduarda Čuvasova 2010. godine, i advokata Stanislava Markelova u januaru 2009. godine.
  Takođe, oni se sumnjiče i za ubistva trojice antifašističkih aktivista i četvorice ruskih državljana. Na teret im se stavlja i ilegalno posedovanje i distribucija oružja.
  Sprema se njihovo izručenje Rusiji.

  http://www.alo.rs/vesti/hronika/ruskog-kriminalca-osumnjicenog-za-visestruka-ubistva-uhvatili-u-srbiji/18803

  Молим коментар.

  Свиђа ми се

  • РЕДАКЦИЈА: Ако је за веровати листу „Ало“- они овде не наводе извор својих информација, а њихов аутор се потписао само иницијалима (СС)?

   Иначе о овој вести пишу и водећи руски медији, али без прејудицирања. Тако рецимо водећи руски сајт „Вести“ каже да је Горјачев ухапшен, али без предочавања конкретне оптужбе(http://www.vesti.ru/doc.html?id=1082911&cid=8)

   Руски „Интерфакс“ пише опширније, и наводи да је овај врсни руски интелектуалац заједно са „дотичним“ Волковим, осумњичен за наводну умешаност у убиство московског судије… Наводе такође да је против Горјачева подигнута оптужница за илегално поседовање оружја.. Његово адвокат све те оптужбе категорично демантује, тврдећи да је Горјачев предмет „намештаљке“… (http://www.interfax.ru/russia/txt.asp?id=306174&sw=%C8%EB%FC%FF+%C3%EE%F0%FF%F7%E5%E2&bd=14&bm=4&by=2013&ed=14&em=5&ey=2013&secid=0&mp=2&p=1)

   Очигледно да је случај „Горјачев“ тренутно у фази „одређеног истражног поступка“, и да је у овом случају упутно држати се легалистичког принципа „Невин- све док се не докаже кривим“…

   Ми смо овде само пренели писање са сајта „Света удесно“ заједно са другим пратећим материјалима, и презентовали детаље његовог (полу)легалног хапшења на београдском аеродрому- као и неоспорне, јавно познате чињенице из његове садржајне академске биографије, и детаље његовог доказаног хуманитарног, и рада на учвршћивању Руско-Српског пријатељства…

   Наравно пратићемо развој ситуације, везано за његово хапшење, и обавестићемо јавност о исходу суђења (под условом да до суђења уопште и дође). Све дотле, за нас је историчар Иља Горјачев- НЕВИН ЧОВЕК… (М. Новаковић)

   Свиђа ми се