Језик

СРПСКА АЗБУКА: ОТВОРЕНО ПИСМО председнику Николићу


СРПСКА АЗБУКА: ОТВОРЕНО ПИСМО председнику Николићу

„Веровали смо да је Србија уређена држава макар толико да Кабинет председника одговара на службене дописе, али смо сада ипак приморани да тражење одговора учинимо јавним…“ – Српско национално удружење СРПСКА АЗБУКА.

19.05.2013. ел. поштом, за ФБР уредник Биљана Диковић

србска-азбука

Српско национално удружење
СРПСКА АЗБУКА
11078 Београд
Недељка Гвозденовића 10
Тел. 301-7085
Моб. 063/234-814
Бр. 018/2013

08.05.2013. г.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Председник ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ

ПРЕДМЕТ: Кршење уставне норме о језику и писму

Дана 12.03.2013. године предали смо на Протокол наш допис бр. 008/13 од 4.3.2013. г., чији је предмет Кршење уставне норме о језику и писму. До данас нисмо добили одговор, иако смо интервенисали телефоном и два пута долазили. Оба пута нам је речено да је надлежна особа на службеном путу. Веровали смо да је Србија уређена држава макар толико да Кабинет председника одговара на службене дописе, али смо сада ипак приморани да тражење одговора учинимо јавним.

Ви сте у предизборној кампањи обећали да ћете се држати Устава Републике Србије, а већ на Интернету Ваш кабинет крши уставну норму о језику и писму, тако што се представља на English/Srpski/Српски. Оно „Srpski“ уствари представља хрватску латиницу (општенародно и службено писмо у суседној држави Хрватској), а „Српски“ је једино српско национално писмо – српска ћирилица.  То „Srpski“ и „Српски“, и то тим редоследом, могла је српска власт видети и преузети од власти Федерације БиХ! На показани начин Ваш Кабинет је подржао неуставну правописну норму из Правописа Матице српске из 2010. г. (главни редактор проф. Мато Пижурица; рецензент академик Клајн), по којој је и ова хрватска латиница неосновано проглашена за друго стандардно писмо српског језика. У целом свету нема неког таквог примера супротстављеност правописне норме уставној норми, нити постоје два конкурентска писма у једном језику. Аустријски цензор Јернеј Копитар је још половином XIX века оставио сведочење да је реформу српског језика – уз могућност његовог писања и латиницом – смислио да би одвојио Србе од православне и ћириличне Русије (извођач радова му је био Вук Караџић), и приближио их католичком свету. Хрватску латиницу су комунисти увели у српски језик (извођач радова им је била и остала Матица српска) управо зато да би истиснула и заменила ћирилицу, с обзиром на природну законитост да два писма не могу дуго опстати у једном језику.

Ви сте председник државе у којој:

– САНУ о трошку српског народа израђује речник српскохрватског уместо српског језика.

– У уџбенику за средње школе само на корицама пише СРПСКИ ЈЕЗИК, а у њему се изучава српскохрватски језик, што је – са српскохрватским речником – први корак ка губљењу српског имена језика и српског народног имена.

– Српски ученици и студенти уче из једне књиге проф. др Миливоја Солара из Загреба, у којој је он српске писце и српске народне песме присвојио у корист хрватске књижевности, а из друге његове књиге уче књижевне појмове на примерима стихова само хрватских писаца. Издавач је Службени гласник из Београда, а домаћи су и уредници.

– Државна власт масовно крши уставну језичку норму по којој су у Републици Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, а нарочито на Интернету.

– У продавницама није могуће видети ни један производ означен српским националним писмом, иако се по Уставу у српском језику може користити само српска ћирилица.

– Српском народу није омогућено да купи ћирилички мобилни телефон и ћирилички компјутер, а што је у њиховим државама омогућено свим другим ћириличким народима света.

– Неуставним Законом о службеној употреби језика и писма предвиђене су казне само за некоришћење латинице за језике националних мањина, али не и за некоришћење ћирилице у српском језику, чиме је дат сигнал и отворен пут за искорењивање ћирилице из националне свести Срба, и за њихово потпадање под хрватски културни утицај и доминацију.

– Државни врх не разуме ћирилицу као темељни српски национални симбол, и као елемент српског суверенитета, док у Хрватској свако – од детета до академика – зна да је ћирилица исто што и Србин, па их десетине хиљада на скуповима не дозвољавају ћирилицу тамошњим Србима, док ћирилицу овдашњим Србима не дозвољава – њихова државна власт! Истовремено, национално самопоштовање и достојанство српског народа урушено је у толикој мери да данас Хрватска на свом писму и на „српском“ језику позива Србе на хрватско море са 900 билборда у Србији.

С поштовањем,

Председник

Проф. др Зоран Милошевић.

—–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

УДРУЖЕЊЕ СРПСКА АЗБУКА: ОДБРАНА ЈЕЗИКА И ПИСМА

6 replies »

 1. Не могу а да се не осврнем на оних фамозних 30 Пинк канала. Пребацим тако на један од тих нових и почиње неки добар филм, али не лези враже титлови на чистом хрватском језику. Из револта пребацујем на други Пинк на којем иде други филм наравно опет на чистом хрватском. И питам се где су моја права, због чега је писан Устав кад нам ови сервирају са кабловских телевизија чист хрватски. Још мало па ће бити непопуларно и политички некоректно користити и српске речи у српском језику па ћемо уместо породица користити обитељ и сл. Па погледајте само рекламу за Фриком сладоледе са дамом лаког морала…

  Свиђа ми се

 2. Велики Анђелко и посетиоци, опростите! Није Анђелоко, него Анђелко.Молим посетиоце да се уједињујемо и слањем коментара на ћирилици.

  Свиђа ми се

 3. НЕГАТИВНА МОЛИТВА
  (Анђелко Ердељанин )

  Убиј , Боже, ћирилицу !
  Што да муче лепа слова,
  Вуковицу,писменицу,
  протерану из наслова.

  Убиј, Боже, ћирилицу !
  Због раздора и неслоге !
  Јер не може на улицу,
  На билборде и излоге !

  Убиј, Боже , ћирилицу !
  савршену граматику,
  пркосну реметилицу
  што фрустрира Америку !

  Убиј , Боже, ћирилицу !
  Јер ни власти, штампа, школе
  Ту народну узданицу
  Не признају и не воле !

  Свиђа ми се

 4. Држава УРУШАВА свој народ!! То већ 13 година, гледамо уживо. Култура, економија,морал, ћирилица, КОСОВО!! Да ли ће народ успети да то заустави и спречи?!!

  Свиђа ми се

 5. MOZDA BI PRETSEDNIK RAZUMEO DA STE MU SE OBRATILI I POSLALI VAS ZAHTEV NA ENGLESKOM KAKO BI NJEGOVE GAZDE IZ MASONSKOG BRISELA MOGLE DA PROCITAJU I TAKODJE TRAZE ODOBRANJE OD AMERIKE-NA ZLOST-PISALI STE CIRILICOM I NIKOLIC NIJE BIO U STANJU DA PROCITA KAO POLU PISMEN GRADJANIN !PREDLAZEM DA SLEDECEG PUTA MU POSALJETE LETTER-BOMB U PREVODU PISMO SA BOMBOM-ALI MORATE ADRESIRATI STAMPANOM LATINICOM !!!

  Свиђа ми се