Биљана Диковић

Пројекат „Трезор судњег дана“: Присиљавају свет да користи ГМО, а „глобална елита“ ствара залихе органског семена!


Пројекат „Трезор судњег дана“: Присиљавају свет да користи ГМО, а „глобална елита“ ствара залихе органског семена!

Када пројекат складиштења семена заврши, „Трезор судњег дана“ – Свалбард (Svalbard) ће садржати семе преко 1,5 милион органских биљних сорти. И док глобална елита на све начине присиљава светско становништво на коришћење ГМО семена (упркос доказима да је оно штетно) истовремено, највећи заговорници депопулације, стварају залихе органског семена како би „осигурали храну за светску популацију у предвидивој будућности“.

20.05.2013. за ФБР приредила уредник Биљана Диковић

Како су Bill Gates и фамилија Rockefeller постали кустоси “Трезора судњег дана”

трезор-0-главни-улаз

Svalbard Global Seed Vault

Када се на истом пројекту појаве имена попут Bill Gates, Rockefeller и Syngenta потребно је пронаћи мало времена за истраживање. Једна ствар коју морате признати јесте чињеница да ова група имена итекако утиче на свет, па било то позитивно или негативно. Који је то пројекат који би могао натерати ову групу људи да уложе милионе долара, свако од њих?

Дубоко у смрзнутој планини, високо изнад леденог фјорда, близу Арктичког круга, три бетонске коморе дом су наших најважнијих светских ресурса. Изграђен да издржи све елементарне непогоде, ратове или нуклеарне катастрофе, Svalbard Global Seed Vault (Глобални Трезор за семе), прозван од BBC-а “Трезор Судњег дана”, службено је отворен 26. фебруара 2008. године, а служи као задња сигурносна мрежа за заштиту семена свих светских јестивих биљака.

Bill Gates улаже десетине милиона долара у овај пројекат, уз наравно, незаобилазну Rockefeller фондацију, норвешку владу и многе друге.

“Историја Svalbard Global Seed Vault-а почиње већ у 1983-ој години. Очување семена јестивих биљака је апсолутно најбитнији део очувања светске биолошке разноликости, прилагођавања климатским променама и глобалном отопљавању и тиме осигурати храну за светску популацију у предвидивој будућности. Постоје стотине банака гена широм света, али многе од њих су рањиве на природне катастрофе, ратове или због недостатка адекватног управљања или финансирања… Темељ глобалне ‘средишње банке’ за светско семе (првенствено прехрамбених биљака) због тога је дуго био проблем.” – Службено саопштење Svalbard Global Seed Vault-а.

Да ли сте пропустили нешто у овој изјави? Она каже “и тиме осигурати храну за светску популацију у предвидивој будућности.” Коју то будућност предвиђају спонзори овог трезора, а која ће запретити глобалној доступности семена јестивих биљака?

Прво што треба да  приметимо јесте чињеница ко све спонзорише овај пројекат. Уз владу Норвешке, као што смо већ рекли, ту су Компанија Bill-a и Melinde Gates; див америчког агробизниса DuPont/Pioneer Hi-Bred, уз Монсанто један од највећих светских власника патентираних ГМО биљака; Syngenta, швајцарска компанија која се бави ГМО семеном кроз Фондацију Syngenta; Фондација Rockefeller, приватна група која је сакупила преко 100 милиона долара за овај пројекат од 1970. године (Иста компанија је највећи финансијер компаније Монсанто); CGIAR, глобална мрежа коју је створила Фондација Rockefeller.

Зашто Фондације Gates и Rockefeller подстичу употрену и ширење патентираних ГМО семена које истовремено свуда у свету уништава семе органских сорти? У исто време, зашто улажу милионе долара за очување апсолутно свих познатих органских сорти у бункеру који је отпоран на разне катастрофе код удаљеног Арктичког круга како би “осигурали храну за светску популацију у предвидивој будућности”?

Да ли је случајно што су се ове две највеће светске фондације ујединиле у тихо финансирање “Трезора судњег дана”? Врло вероватно да није…

трезор-2-Унутрашњост-трезора

Унутрашњост трезора

Пројектом Svalbard управља организација која се зове “Global Crop Diversity Trust” (GCDT). Спонзоришу га Организација за храну и пољопривреду Уједињених Нација (United Nations Food and Agriculture Organisation – FAO) и Bioversity International – огранак CGIAR-а.

GCDT има седиште у Риму и председница управног одбора му је Margaret Catley-Carlson, Канађанка која се налази у одбору групе Suez Lyonnaise des Eaux, највеће светске приватне компаније за воду.
Catley-Carlson је до 1998. године била председница “Већа Популације” (Population Council) базираног у New York-у – организација за смањење популације коју је 1952. године основао John D. Rockefeller у циљу покретања еугеничког програма обитељи Rockefeller, а под паролом унапређења “планирања породице”, уређаја за контролу рађања, стерилизацију и “контролу популације” у земљама у развоју.

Други значајни члан управе GCDT-а је бивши менаџер Bank of America, који тренутно обавља дужност директора холивудске DreamWorks Animation компаније, Lewis Coleman. Coleman је такође члан одбора директора у Компанији Northrup Grumman, једне од највећих и најважнијих сарадника Пентагона у војној индустрији.

Jorio Dauster је председник управе компаније Brasil Ecodiesel. Бивши је амбасадор Бразила у Европској унији и главни преговарач за бразилски инострани дуг за Министарство финансија Бразила. Dauster је обављао и функцију на Бразилском институту за кафу на послу координатора на пројекту за модернизацију бразилског патентног система, који је укључивао легализацију патентирања ГМО семена.

Carly Fowler је извршни директор компаније која управља трезором. Био је професор и директор истраживања у одсеку за Међународну заштиту околине и развој на норвешком Природњачком факултету. Такођер, био је виши саветник извршног директора Bioversity International-а. Ту се залагао за доношење Међународног уговора за заштиту биљних генетских ресурса, који је 1996. године усвојило 150 земаља. Fowler је и бивши члан одбора Националних биљних генетских ресурса САД-а и бивши члан надзорног одбора Центра за међународно побољшање пшенице и кукуруза у Mexiku, који је још један од пројекта Компаније Rockefeller и CGIAR-а.

Члан управног одбора GCDT-а, др Mangala Rai из Индије је адвокат индијског Одсека за истраживања и образовање у пољопривреди (DARE) и генерални директор индијског Већа за пољопривредна истраживања (ICAR). Он је такође члан одбора Rockefeller-овог Међународног института за истраживање пиринча (IRRI) која је већ представила први велики светски ГМО експеримент “Golden Rice” који се показао као потпуни неуспех. Rai такође обавља дужност члана извршног већа CGIAR-а.

трезор-3-Главни-улаз-чувају-наоружани-чувари

Главни улаз чувају наоружани чувари

Када пројекат складиштења семена заврши, „Трезор судњег дана“ – Свалбард (Svalbard) ће садржати семе преко 1,5 милион органских биљних сорти. И док глобална елита на све начине присиљава светско становништво на коришћење ГМО семена (упркос доказима да је оно штетно) истовремено, највећи заговорници депопулације, стварају залихе органског семена како би „осигурали храну за светску популацију у предвидивој будућности“.

—–

Извори:

William Engdahl, Seeds of Destruction, Montreal, (Global Research, 2007).

John H. Davis, Harvard Business Review, 1956, citiran u Geoffrey Lawrence, Agribusiness, Capitalism and the Countryside, Pluto Press, Sydney, 1987.

Harvard Business School, The Evolution of an Industry and a Seminar: Agribusiness Seminar, http://www.exed.hbs.edu/programs/agb/seminar.html

Myriam Mayet, The New Green Revolution in Africa: Trojan Horse for GMOs?, May, 2007, African Centre for Biosafety,

ETC Group, Green Revolution 2.0 for Africa?, Communique izdanje broj 94, Ožujak/Travanj 2007.

Global Crop Diversity Trust website

Portal svijesti – објављено 04.12.2012.

5 replies »

 1. The Svalbard Global Seed Vault (Norwegian: Svalbard globale frøhvelv) is a secure seedbank located on the Norwegian island of Spitsbergen near the town of Longyearbyen in the remote Arctic Svalbard archipelago, about 1,300 kilometres (810 mi) from the North Pole.[4] It was started by conservationist Cary Fowler in association with the Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR),[5] and functions to preserve a wide variety of plant seeds in an underground cavern. The seeds are duplicate samples, or „spare“ copies, of seeds held in gene banks worldwide.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_Global_Seed_Vault

  Свиђа ми се

 2. Gentechnisch veränderte Soja ist die Lebensader des internationalen Futter- und Lebensmittelmarktes. Billiges Fleisch, Milch und Eier lassen sich nur mit billiger Soja produzieren, die jedoch die Herkunftsländer teuer zu stehen kommen. Abgeholzte Regenwälder, zerstörte Umwelt, Vergiftungen von Mensch und Tier sind die Folge. Kann sich jemand vorstellen, dass hier in Europa tausende von Flugzeugen tonnenweise Pestizide versprühen? Eingesetzt wird dazu Monsantos Roundup, ein sehr umstrittenes Gift eines umstrittenen Konzerns.

  Свиђа ми се

 3. Oni „naučno fantastični „filmovi o nestanku sveta,kojima su nas plašili ameri, odnosi se na nas ostale, a oni sebi spremaju uslove za preživljavanje „smaka sveta“. Samo što im ništa neće pomoći, promena uslova za život, sa kojima se oni igraju, ne dešava se samo u Africi ili Aziji, nego „tuče“ u čitavojbiosferi. Malopre se videlo kako tornada razaraju ameriku već danima..

  Свиђа ми се