All

Зоран Влашковић – Нечувени албански вандализам и дивљаштво на српским гробљима на Космету по злогласној Хитлеровој теорији


Зоран Влашковић – Нечувени албански вандализам и дивљаштво на српским гробљима на Космету по злогласној Хитлеровој теорији

Уништили више од 10.000 споменика

Nigde citavog spomenika

Нигде читавог споменика

На две трећине територије КиМ (укупна површина 10.886 км2) у потпуности уништили, од 1999. године, на више од 280 српских гробља више од 10.000 споменика што је нечувено дивљаштво у Европи.

– Руше и споменике бораца против фашиста 

– Срушили све споменике српских писаца и историјских личности

 ***

Након што је по налогу Владе Србије из центра Прешева 20. јануара ове године уклоњен споменик албанским терористима, из такозване ОВПБМ, Албанци на Косову и Метохији су интезивирали уништење српских споменика на гробљима али и других споменика, па и споменика борцима против фашиста.

У току 20 и 21 јаануара 2013. године албански вандали су нa Космету порушили више од 200 споменика на српским гробљима у Клокоту, 27 споменика, Прилужју, Племетини, Гораждевцу, Призрену, 50 споменика, Бичи код Клине и другим местима. У Гораждевцу су оскрнавили споменик жртвама НАТО агресије и деци која су убијена 13. августа 2003. године од стране Албанаца када су се купала на реци Бистрици. У центру Косовске Витине 21. јануара порушили споменик борцима против фашиста из Другог светског рата.

– Ово је најгрубљи облик верског и етнички мотивисаног насиља које Албанци изводе на КиМ у име патриотизма. Међународна заједница би морала да најјенергичније спречи даље уништење српских гробаља и споемника на њима и казни починиоце – реагова је саопштењем Рашко призренска епархија након најновијег таласа уништења српских гробља на Косову и Метохији.

Са најновијим бројем уништених споменика на српским гробљима , уништен број споменика на Косову и Метохији после 1999. године премашио је цифру од 10.000 .

Нечувени вандализам

По злогласној и застрашујућом Хитлеровој фашистичкој теорији из “Мајн кампфа” (“Моја борба”) : “Ако једном народу уништите споменуке тог народа неће бити ту у другом колену” – Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве, манастире, српска гробља и споменике на њима, споменике српских историјских личностим спомен плоче и друга обележја, спомен чесме ….

Тако, су срушили споменике Милошу Обилићу из центра Обилића, цару Лазару из центра Гњилана, као и споминике Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Петра Петровића Његоша… а уништили су и спомен плочу киднапованих српских новинара 1998. године, Ђура Славуја и Ранка Перинића постављену пре годину и по дана код Велике Хоче на место отмице.

Према још непотпуним подацима Рашко – призренске епархије и ОЕБС-а из 2011. године, од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, половином 1999. године до краја 2011, Албанци су уништили и поломили на 270 српска гробља више од 9.750 споменика што је до сада незабележени вандализам у Европи. Са најновијим јануарским уништењем споменика на српским гробљима број срушених и уништених споменика премашио је цифру од 10.000. На површини од 8.000 км квадратних , од укупне територије Косова и Метохије 10.886 квадратна километра, данас нема ниједног читавог српског гробља. У Метохији су остала читава само два српска гробља, у Црколезу у општини Исток и селу Бање у општини Србица док на централном Косову нема ниједног очуваног српског гробља. На српским гробљима у потпуности је уништено и 90 капела а преостала српска гробља се и данас несметано затиру, уништавају, преоравају и претварају у депоније.

И ово је дело европске демократије на КиМ - Српско гробље у јужном делу К.Митровице

И ово је дело европске демократије на КиМ – Српско гробље у јужном делу К. Митровице

У историји цивилизације у Европи такво дивљаштво и вандализам једног народа над мртвима нигде није забележено. Албанска суровост према мртвима постаје још већа када се зна да су поједина гробља, после уништења споменика на њима, минирали као оно у Старом Грацком код Липљана на коме је сахрањено и 14 српских жетелаца које су убили албански терористи на њиви јула 1999. године. На више од 60 гробаља апсолутно нема ниједног споменика око којих су поломљене или однете ограде.

Кфор је на многим оградама српских гробља постављао бодљикаву жицу али ни то није спречио вандале да руше и уништавају споменике. Бодљикавом жицом ограђено је и велико српско гробље у јужном делу Косовске Митровице али то ништа није помогло да се спречи уништење 800 споменика на њему. Више од 800 споменика поломљено је и уништено на српском гробљу у Приштини.

– На митровичком срспком гробљу у јужном, албанском, делу града Срби не сахрањују умрле од јуна 1999. године због безбедности. Пре неку годину УНМИК је дао Албанцима новац да очисте српско гробље, а они су ту акцију спровели тако што су уништавали крстове на споменицима и ломили слике умрлих. Европа је присутна на Космету али, нажалост не предузима ништа да спречи затирање српских гробља и српских светиња. Чак се нико не оглашава да осуди овако дивљаство и вандализам – каже митровички парох стафрофор Милија Арсовић.

На приштинском српском гробљу уништено је и поломљено више од 800 споменика а полиција УНМИК-а је у августу 2004. године саопштила да је само једне ноћи у овом месецу на гробљу поломљено 70 споменика и надгробних плоча. На српском гробљу у Косовом Пољу поломљене су све бисте а са споменика су однете и плоче. Око 10. јануара 2013. године на једном од два српска гробља у Косовом Пољу уништено је 56 споменика.

Колико су Албанци цивилизовани !

Колико су Албанци цивилизовани!

 

– Поред уништења споменика албански вандали редовно испољавају нечувену антицивилизацију на гробљима и мртвима. Затекли смо више пута на гробљу кућице за псе, кости животиња и угинуле животиње вероватно да понизе мртве. Сви су у међународној заједници на Косову и Метохији упознати о овом дивљаштву Албанаца. Сви они то осуђују али треба стати на пут тим неделима – каже свештеник из Косова Поља јереј Никола Драгићевић.

Лингвоцид

Српско гробље у Белом Пољу код Пећи наочиглед међународних мировњака претворено је у сметлиште, док је оно на периферији Ђаковице , на коме је сахрањено и неколико француских војника из Првог светског рата, претворено у депонију и сада нема ниједног детаља који би говорио да је ту било гробље.

Према речима приштинског пароха оца Мирослава , на гробљима на централмом Косову и Метохији албански вандали су отварали гробнице и из многих растурили посмртне остатке. То је и разлог што има све већи број случајева да Срби ископавају посмртне остатке својих најближих и поново их сахрањују негде у Србији, тамо где су потомци нашли нови завичај.

До сада се нико није бавио материјалном штетом уништења споменика на српским гробљима на Косову и Метохији и других објеката на њима. У сваком случају материјална штета је већа од пет милиона еура, када се узме у обзир, да у просеку један споменик кошта 500 евра.

Албанци данас преко српских гробља праве путеве, претварају их у депоније, пашњаке и утрине па и њиве а од споменика често праве стазе па и ограде око кућа.

– Уништене записе, натписе, рукописе, свештене књиге и читаве библиотеке, тешко је да ће мо икада избројати и надокнадити. Део тог ненадокнадивог јесу уништени споменици и споменички натписи на гробљима широм Косова и Метохије. Уништавањем надгробних белега Срба на гробљима, Албанци не само да чине непојмљив грех према мртвима, родбини и пријатељима умрлих, већ затиру непроцењено богатство камене орнаментике и симболике и ништа мање, језичко наслеђе. Споменички натписи представљају спонтано и колективно похрањену језичку грађу која пружа обиље података важних за изучавање појединих питања језика, антропонимије, дијалектских и других специфичности—каже лингвисткиња проф. Приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Митра Рељић.