АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Jелена Гускова – србска власт постепено предаје Косово и Метохију (видео)


Jелена Јурјевна Гускова – србска власт постепено предаје Косово и Метохију (видео)

Извор: День ТВ Народу вопреки
Објављено 22.05.2013.

Руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Јелена Гускова о постепеној предаји Косова и Метохије од стране србских власти. Водитељ – Дмитриј Плеханов.

Guskova1

Интервју са Јеленом Јурјевном Гусковом на руској телевизији Дењ-ТВ, емисија „насупрот народу“. Разговор водио специјални сарадник Дењ-ТВ, Дмитри Плеханов.

22.05.2013.
Превод: Редакција СРБског ФБРепортера

Добар дан. Балканска криза се разгорева. Аутономна покрајина Косово и Метохија ускоро може да добије потпуну аутономију. О томе се већ неко време воде преговори у Бриселу.
О томе шта се догађа са Србијом – данас разговарамо са руководиоцем Центра за проучавање савремене балканске кризе, Института за славистику руске академије наука,  Јеленом Јурјевном Гусковом. Добар дан.

Шта се дешава? Произилази да се српска власт не придржава и не поштује aманет исписан на српском грбу: „Само Слога Србина Спасава“ који је србском народу у наслеђе оставио Свети Сава. Шта се дешава, зашто је дошло до овакве ситуације, где су корени који су довели до одвајања Косова и Метохије, свете србске земље за сваког Србина?

На велику жалост, почевши од 1991. године, Србија је сама држала фронт против западних сила и против НАТО. Нико Србији није помагао.

Због тога… погледајте колико је година прошло, уморили су се до крајњих граница. Народ је политички пасиван. Више нема снаге да ратује. Оне који су ратовали и бранили Отаџбину, их кажњавају у Хашком трибуналу. Значи, не сме се бранити Отаџбина, не сме се излазити на улице, не сме се узети оружје да би се бранила своја земља.

Русија је само 2007. године „подметнула своја леђа“ у савету безбедности Уједињених нација, када се разматрало питање о Ахтисаријевом плану, и питање независности Косова.

Али то је била закаснела реакција… Патриотске власти су биле уклоњене, тада су већ водили земљу људи који су водили политику пристајања.

Практично, пред њима је било питање – или ћемо вас потпуно уништити (1999. године је НАТО то показао) или пристаните на све наше услове. А они услови на које је наишао Слободан Милошевић, који су последица главних задатака који су били постављени пред Србију од стране запада, НАТО, и пре свега САД и Немачке (која је такође у томе активно учестовала) били су:  прво – предати све „злочинце“ Хашком трибуналу – оне који су бранили своју Отаџбину, друго – дати територију Косова, пристати на његову независност. И то питање је већ 2007 . године било решено. У суштини, Албанци су очекивали да ће негде у децембру 2007. године прогласити своју независност.  Све је ишло ка томе. САД су им тврдо обећали да ће се то десити. Али, тада је позиција Русије мало тадржала тај процес. И власт те земље (Србије) је у неодлучности прихватио такву подршку Русије. Зато што су они били спремни да дају све. Тада је на челу државе био Борис Тадић, и он је апсолутно ишао на све уступке – просто, у држави није било снаге која би се овоме успротивила. Иако, по мени, ако бисте мене питали, ја сматрам да је потребно око таквих питања супротстављати се до краја Јер су то стварна питања националних интереса. Али видимо да се рачунало да они више неће издржати… Земљу су нападали од 91. године.
(наставиће се…)

ФБР редакција: ускоро ће бити објављен потпуни превод

3 replies »

  1. Andjelkovic u tekstu govori o `isfabrikovanim problemima`. Blago ludima. To su probale i vase gazde amerikanci da urade rusima pa im se desilo ono sto se desilo. U roku od 24 sata. Tako se i vama desilo, samo sto vi to prolivi ni neznate, niste realizovali. A gorenavedeni se jos slobodno seta i prokenjava.

    Свиђа ми се