АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Зоран Влашковић: Нечувено уништавање и искорењавање српских споменика на Косову и Метохији од стране Албанаца


Нечувено уништавање и искорењавање српских споменика на Косову и Метохији од стране Албанаца

Пише: Зоран Влашковић

Искорењују српство и српску историју

Ни у једном граду јужно од Ибра није остао ни један споменик из српске историје. – Уништене спомен чесме, спомен плоче, уклоњене све бисте српских личности, посечен бор цара Душана у Неродимљу, срушена зграда руског конзулата у јужном делу К.Митровице… – Смета им и споменик Братству и јединству у Приштини

Албански вандализам на уништењу свега српског на Косову и Метохији наставља се и данас пред очима читаве међународне заједнице оличене у Кфору, УНМИК- у, Еулексу, ОЕБС-у и другима. Албанци, очито је , не желе да виде ништа српско на Косову и Метохији па из тог разлога искорењују српску историју на сваком месту.

Од доласка УНМИК- а и Кфора, половином 1999. године, до данас, Албанци су јужно од Ибра из сваког града срушили и уклонили све српске споменике из градова , спомен плоче, спомен чесме , бисте српских знаменитих личности и друга српска историјска знамења.

Тако су још 1999. године из центра Гњилана срушили споменик кнезу Лазару, из Обилића споменик Милошу Обилићу а из Приштине су такође јуна те године срушели споменике Вуку Караџићу, Његошу, Доситеју Обрадовићу. Испред свих школа срушене су бисте знаменитих српских писаца а испред спортског центра “Боро и Рамиз“ такође је срушен споменик народним хероима Бори Вукмировићу и Рамизу Садику. У центру Урушевца срушен је и поломљен споменик цару Урошу испред цркве светог Уроша. Апсолутно у свим градовима Албанци су порушили све бисте српских историјских личности као и спомен плоче на историјским објектима. Споменике које нису ун иштили Кфор је механизацијом превезао до српских средина.

Колико је осион албански национализам говори и случај вишеструког покушаја минирања споменика Братству и јединству у центру Приштине који је и данас у бодљикавој жици али су зато из центра Урошевца прво срушили па уклонили споменик Братству и јединству што само сведочи да они желе чисто албанско Косово. Албански вандали су јуна и јула 1999. године покушали и рушење споменика Косовским јунацима на Газиместану али осим мањег оштећења није било веће штете на монументу српске историје.

Колико је рушилачки албански фанатизам на искорењавању свега српског на Косову и Метохији сведочи и рушење и уклањање спомен чесме, од стране локалне албанске власти, кнеза Лазара из центра Гњилана на сам Видовдан 2009. године. Тако су грађани Гњилана остали без градске воде са чесме у центру града само зато што је била посвећена знаменитом српском цару Лазару који је погинуо у Косовском боју.

Прави злочин према српској историји али и природи уопште албански сепаратисти и вандали су починили јуна 1999. године када су посекли бор цара Душана у Неродимљу код Урошевца кога је ту лично засадио тадашњи цар Срба, Грка и Aрбанаса Душан Силни 1336. године. Горостасни, 30 метара висок бор је био под заштитом као споменик природе али је на свој 663 рођендан, те 1999. године, посечен и избрисан са лица земље. Још један белег српске историје је искорењен за вечност.

Колико су велики непријатељи према мртвим објектима и који имају везе са Србима и Србијом говори случај рушења на парампарчад споменика руском конзулу Николају Шчербини у јужном, албанском делу Косовске Митровице јуна 1999 . г одине. Руски конзул Шчербина је убијен почетком 1903. године такође у јужном делу К.Митровице од стране Албанаца. Да би искоренили руско из овог дела града Албанци су у потпуности срушили и некадашњу зграду руског конзулата у јужном делу подељеног града на Ибру и на њеном мессту подигли тржни центар.

До сада још нико није одговарао за овај нечувени вандализам и дивљаштво албанске заједнице над српским народом, над српском историјом и на српском простору.

Антрфиле

Етноцид

Од 1999. године до сада албански вандали су на Косову и Метохији срушили и запалили 155 цркава и манастира а четири цркве су у потпуности избрисане са лица земље.

Такође у овом периоду Албанци су на две трећине територије Косова и Метохији, укупна површина 10.886 км квадратних, у потпуности уништили сва српска гробља и на њима порушили 10.000 споменика што до сада никада и нигде није забележено у Европи.