БАРИКАДЕ

ОКУПИРАНО КОСОВО: СРБИ ОСНИВАЈУ АП КИМ 6. ЈУНА


ОКУПИРАНО КОСОВО: СРБИ ОСНИВАЈУ АП КИМ 6. ЈУНА

Марко Јакшић, посланик ДСС у Скупштини Србије и одборник ове странке у СО северна Косовска Митровица каже да ће се оснивачка седница скупштине АП Косова и Метохије одржаће 6. јуна у подне у Звечану и на њој ће бити изабрани председник, два потпредседника и секретар…

01.06.2013. Данас, ТВ МОСТ

4_so_leposavi_stoje_velika_copy2
Према писању Данаса то су се јуче на консултацијама у северном делу Косовске Митровице договорили одборници српских општина са целог КиМ.

Председници четири српске општине са севера КиМ и начелник Косовско-митровачког округа јуче су у Београду имали нови састанак са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем. Вучић је уочи сусрета изјавио да се „ствари полако померају“ и да очекује да званични Београд „направи договор и са Србима са КиМ“. Једна од тема разговора требало је да буде и учешће председника општина са севера у прелазном телу за спровођење бриселског споразума, који се тиче будуће заједнице српских општина.

У Бриселу су јуче одвојено настављени преговори тима за спровођење Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, као и технички разговори о телекомуникацијама и енергетици. Вучић каже да је из ЕУ јуче стигао „пристојан папир који се тиче заједнице општина“, али да је Приштина довела у питање све што је до сада договорено у вези с енергетиком, иако је за Београд била спорна само акумулација Газиводе.

Скупштина самопроглашеног Косова јуче је разматрала предлог Тачија да се амандманима на Устав обезбеди заштита права Албанаца у Прешевској долини и у другим деловима бивше СФРЈ где живе Албанци.

 

* Милачић: Улог је велики и он се зове опстанак

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Срећко Милачић изјавио је приликом посете министра Обрадовића да су на овој високошколској установи свесни одговорности и да су зато са правом забринути.

“Улог је велики и он се зове опстанак. Без српског печата на дипломама, српског држављанства, судства, тешко се може успоставити константа, која ће Србима са Косова и Метохије бити гарант идентитета и опстанка”, рекао је Милачић.

Иначе, на Приштинском универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици знање стиче око 10.000 студената.