БАРИКАДЕ

Тачи: "Албанци на југу Србије ће бити заштићени када их буде штитио устав Косова"!?


Тачи: „Албанци на југу Србије ће бити заштићени када их буде штитио устав Косова“!?

Прешевска долина улази у „Устав Косова“?

Скупштина самопроглашеног Косова, због недостатка кворума, није усвојила предложену „резолуцију о заштити права Албанаца на југу централне Србије, односно у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа“. Хашим Тачи оценио је да „резолуција није довољна за заштиту Албанаца у том подручју и додао да проблем треба решити кроз измене косовског устава“.

01.06.2013. Вести , за ФБР приредила Биљана Диковић

presevska-dolina_f

Хашим Тачи: Албанци на југу Србије ће бити заштићени када их буде штитио устав Косова

Резолуција предвиђа „заштиту и унапређење права Албанаца у Прешевској долини како би им се олакшао живот и омогућила слобода кретања до Косова и назад“, укинуле таксе осигурања за улазак на Косово и отвориле канцеларије у Приштини и Гњилану.

Тачи је подржао предлог резолуције коју је представио посланик из његовог Демократског савеза Косова Љутфи Хазири, и указао да резолуција није довољна за функционалну улогу Косова у заштити права и интереса Албанца у општинама Прешевске долине, али и шире.

Тачи је предложио да се та питања реше уставним променама, којима би се обезбедила уставна обавеза да се интересује и заштити права Албанаца у Србији, али и шире на простору бивше Југославије.

Седницу су пратили и политички представници Албанаца са југа централне Србије. Председник општине Прешево Рагми Мустафа оценио је да се ради о „историјској седници Скупштине Косова“ која се „први пут после ослобођења Косова бави питањем права Албанаца из Прешевске долине“.

Најављено је да ће на првој седници наредне недеље „Скупштина“ гласати о предлогу резолуције.