ДРУШТВО

Од датума ништа до октобра… (или "не липши магарче до зелене траве…")


Новости сазнају: Датум тек у октобру

Новости Д. М. – Г. Ч.
04. јун 2013. 18:45

Лидери држава наложиће Европском савету у јуну само израду платформе за Србију. Немачка спремна да уведе клаузулу: одлагање преговора, ако се не примени бриселски споразум

pol-datum

Фото: Новости

ЛИДЕРИ држава ЕУ крајем јуна наложиће Европској комисији да изради платформу о приступању Србије, а датум за формални почетак преговора требало би да буде одређен у октобру, када буде готов нови извештај Штефана Филеа о напретку наше земље.

Како сазнају „Новости“, шефови држава и влада ЕУ најближи су оваквом сценарију. Одлука Европског савета 28. јуна највероватније ће садржати и клаузулу да се датум званичног почетка преговарања може одлагати, уколико се процени да имплементација споразума Београда и Приштине не иде очекиваним темпом.

На овај начин, биле би помирене различите струје унутар саме ЕУ, одато признање Србији за огроман напредак у нормализацији односа са косовским Албанцима, али и задовољена Немачка, држава која има најтврђи и пресудни став када је реч о нашим европским интеграцијама.

Према нашим информацијама, фракција владајуће немачке коалиције ЦДУ-ЦСУ, коју предводи Андреас Шокенхоф, спремна је да у Бундестагу прихвати препоруку своје владе да се Србији одобри почетак преговора, али ће инсистирати да канцеларка Ангела Меркел на Европском савету тачан датум услови применом бриселског споразума.

Српски државни врх, међутим, очекује да став Европског савета у јуну буде јасан и недвосмислен. Премијер Ивица Дачић не очекује „условне датуме“, а вицепремијерка Сузана Грубјешић каже за „Новости“ да је неопходан позитиван приступ, без додатног условљавања:

– Само на тај начин постиже се даљи напредак на европском путу.

Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић потврдио нам је да ће Европски савет, највероватније, уместо тачног датума, наложити ЕК да предузме кораке неопходне за почетак преговора.

– У суштини, датум и зелено светло за започињање техничке припреме преговора су иста ствар. У случају тог, позитивног сценарија, Европска комисија би утврдила тачне смернице преговарања и започела такозвани скрининг усаглашености наших прописа са европским – каже Пајевић.

И Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији, објашњава да преговори не могу почети дан после позитивне одлуке Европског савета, већ да се мора припремити преговарачки оквир, утврдити кључни елементи и рокови, за шта је сигурно потребно неколико месеци.

1 reply »