Анализа

Сада само луд, мафијаш или неко ко је сигуран да иза себе има Ангелу или Обаму, може доћи у Србију да почне неки бизнис… (Куда идеш земљо Србијо?)


ПИСМО НЕПРИЈАТЕЉУ

Пише Милан Кнежевић,
Извор: Макроекономија
Избегао, давно, мој пријатељ у Канаду. Син му завршио Принстон, докторирао на Стандфорду. Направио моћан бизнис. На промоцији доктората говорио Стив Џобс. Годинама га молим да дође у Србију и уложи део свог великог богатства. Скоро добих писмо:
***
Милане,Знаш да сам два пута пробао да тамо купим нешто или отворим фирму али није ишло. Сада само луд, мафијаш или неко ко је сигуран да иза себе има Ангелу или Обаму, може доћи тамо да почне неки бизнис. Ако више челних људи не поштују ни Устав, како да неко очекује поштовање закона или правила пословања. Производња нема шансе да опстане док се истрајава на једностраној промени ССП чиме омогућава да нелојална роба из увоза нема конкуренције на домаћем тржишту. То нико не би могао да издржи.

210037_0403korupcija-foto-standard-press-dusan-milenkovi_f

Из те ситуације има само један излаз али Србија није на то спремна.

Жао ми је друже али чека вас судбина Зимбабвеа или Малија.

Поред тога што живим у стабилној и уређеној држави ево неких података за твоју информацију:

– Да бих регистровао фирму овде треба ми пола сата и то ме кошта око $200

– Порез на ПРОФИТ (добит) фирме је 15%

– ПДВ у Алберти је 5% (у осталим провинцијама је већи и иде до 12%)

– Обавезни доприноси фирме су само пензионо и за незапослене (прошле године је то за мене било око 2,8% бруто исплаћених зарада). Сви становници Алберте имају бесплатно неопходно лечење има списак шта спада у неопходно).

– Већина фирми (да би стимулисала раднике да остану да раде) па тако и ја, плаћа додатно осигурање (случајеви смрти, повреде, инвалидитета…) и то ме је коштало још око 2% бруто зарада.

– Многе фирме исто тако нуде додатно здравствено осигурање за ствари које нису покривене редовним осигурањем (наочаре, додатни зубарски радови-протезе и слично, масажа и тд). Ја нудим више него што нуди рецимо Олгина фирма, која је јавно предузеће и тај износ је за прошлу годину био одређен до висине од 3,7% бруто зараде, али ретко ко стигне до тог износа јер као што рекох, већином је све покривено провинцијским осигурањем.

То значи да су моји порези на бруто доходак 8% годишње. Колико је то у Србији?

Мој порез на зараду фирме је 15%. А у Србији? ПДВ плаћају грађани, а не фирма, тако да је то за фирму неважно. Битно је само за грађане јер им је за толико скупље све што купе (ПДВ се не плаћа на храну и не знам да ли на још неке артикле). Зато ми је смешно када у Србији причају о доласку страних инвеститора. Који је то нормалан, здраво-разумски страни инвеститор који ће ове поменуте услове пословања заменити тим у Србији?

Знаш ко долази? Долазе они којима Динкић плати све те трошкове из буџета, плати пола личних доходака радника из буџета и да им земљиште бесплатно.

И на крају порески обвезник у Србији (ТИ), уместо да има корист од страних инвестиција као што му причају, има само додатни трошак који кроз додатни порез за попуну буџета мора платити тим такозваним инвестоторима. Да не говоримо да се у сваки од тих послова уградило и по неколико људи из ваше Владе, а Бога ми и по неки странац који покушава да избегне плаћање пореза у својој земљи, као што се да видети на примеру послова са полагањем оптичких каблова.

Мој закључак је да би здрав капитал који би дошао у Србију био изложен неповољнијим условима пословања, несигурној политичкој и законској политици, политичком рекетирању (чак су и Емиру послали инспекцију из чисто политичких разлога), а врло вероватно и физичкој несигурности.

Сваке среде навече годинама већ играмо мало фудбалицу са скоро истим друштвом. Пре неких пола године поново нам се придружио човек који се пре неку годину залетео, узео кредит од банке овде и купио неку фирму у Војводини. Наравно, дошао је са овдашњим навикама и очекивао само да тако настави и тамо. Заборавио је да тамо(у Србији) вреде друга правила и да ако „не знаш људе“, можеш да се сликаш. Укратко, изгубио је лову, успео ипак да прода фирму и бар нешто извуче назад и сада је поново овде и све од почетка.

Да си ти мени жив и здрав друже и желим ти да Србија што пре тотално банкротира, јер ја то видим као једину могућност да раја нешто укапира и нешто предузме да се ствари промене. У противном ово мрцварење ће се наставити унедоглед јер је раја навикла да трпи. Док има фарме и Цеце раја је задовољна и боље јој не треба. Оно што нисам рекао, а требао сам, порези на лична примања су овде значајни (мада по причама људи из Западне Европе још увек мањи него рецимо у Немачкој).

До $10 822 нико не плаћа порез. До $17 282 плаћа се 15% пореза (само на разлику тј. на следећих $6 460). Онај ко има бруто плату од $132 406 годишње, мора платити $37 908,61 лични порез односно његова нето плата је $94 497.На сва примања преко $132 406, прошле године се плаћао порез од 39%. И нема Бога да ескивираш да то платиш.

***

Сватих. Ако наставим да инсистирам претворићу се у његовог непријатеља и запитах се: Куда идеш земљо Србијо?

3 replies »

 1. ma gradjani nisu gladni,dok imaju pare za acu lokmasa,splavove,terevenke,pijancenja,senlucenja,vb,farme,ne brini se Serbijo!!!!!!!!!!!!sta cete bolje od ovog.skupo ovo,skupo ono,ma nista nije skupo,udri po narodu,dok narod cuti,znaci da je dobro…maturske veceri,pih,sica,para ima da bude ,a tek pripreme za letovanje,kakva ada,spremamo se za grcku,cg,tursku,egipat,hrvatsku,italiju,evrici su spremni,platicemo u nekoliko rata…a posle,ma bice para i za skolski pribor,najke,zimnicu…ma bice para,a splavovi,kafane,ma i oni ce biti i dalje puni,a ceka nas i JK na Uscu,ma bice nas vise fanova nek crkne Aca…a Dezer i Daci,pa posle zelenog dolazi crveno svetlo.Cekam novi peti oktobar,nadam se da cu ga docekati,da zadrzim decu u Srbiji,ako ne,necu ih zadrzavati.

  Свиђа ми се

 2. Србија је у потпуном економском колапсу, што су коначно признали челници српске Владе и због празне републичке касе најавили болне резове и мере за опоравак. Пуцање државе по свим шавовима се одразило на националну валуту која и поред упумпавања девизних резерви земље свакодневно посрће и пада у односу на евро, док државне обвезнице више нико неће да купи.
  Док грађане тресе општа беспарица, стручњаци упозоравају Србија незаустављиво иде ка грчком сценарију банкрота и да је за мисију опоравка све мање времена. Лидери владајуће коалиције се слажу да треба нешто хитно урадити, али су се већ на првом кораку супротставили око тога треба ли замрзнути плате и пензије.
  Потом најавили озбиљне мере за ову „најозбиљнију болест“, али на састанку почетком седмице само закључили да разговоре наставе крајем недеље. Нервоза у политичким редовима је све очигледнија, па јавна препуцавања постају обавезни део српске свакодневице. Потези министра привреде и финансија Млађана Динкића су тињајући сукоб са градоначелником Београда Драганом Ђиласом претворили у прави рат.
  Ђилас је министра оптужио да блокира живот у српској престоници, између осталог и одлуком да на рачун Града не уплати 100 милиона динара (око 900.000 евра) прихода од пореза на плате, јер неке београдске установе наводно нису измириле обавезе према држави, иако се радио само о дугу Центра за културу Гроцка од свега 2.650 динара (23 евра).
  http://www.srbijadanas.net/srbija-pred-ponorom-vlast-u-panici/

  Свиђа ми се

 3. Hvala Bogu da i ovo neko napisa! Pre 7 dana mi srbski ekonomista sledece rece: „Srbskim radnicima se uzima 69% poreza (kao u skandinavskim zemljama!!??= UPOREDI STANDARD+SOCIJALNO)! Od toga preko 12% ode za zdravstveno osiguranje a nekih 8% za penziono. A OSTALIH 40% – NE ZNA NIKO KUDA I ZA STA IDE!!!! “ Za to Srbi – PITAJTE OVU LOPOVSKU SRBSKU VLADU! U svakoj pravnoj drzavi – se znaju drzavni prihodi i rashodi do zadnjeg centa, IZNOSI SE JAVNO DRZAVNI BUDGET – a Vi SRBI, SPAVAJTE I DALJE!??? CCCC
  Ili su svi lopovi – koji profitiraju od sadasnjeg srbskog sistema?

  Свиђа ми се