ДРУШТВО

Дачић – Преварени смо! Дежер – Разумем Дачића, али има још доста да се уради


Дачић: Ако не буде позитивне одлуке ЕУ, Србија преварена

09.06.2013. Аутор: Агенције

Ако сада, после свега, не заслужујемо такву одлуку, не знам када ћемо је добити“, рекао је премијер и упозорио да би негативна одлука могла да „озбиљно угрози“ спровођење Бриселског споразума.

Дачи и Дежер

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да ће Србија бити преварена уколико не добије позитивну одлуку Савета Европске уније о датуму почетка преговора о чланству у Европској унији.

Премијер је поручио да за Србију није прихватљиво да 28. јуна не добије датума за почетак преговора, већ само „зелено светло“ и да то може да угрози примену бриселског споразума.

„То за нас није прихватљиво и то може озбиљно да угрози примену бриселског споразума“, рекао је Дачић коментаришући изјаву шефа делегације ЕУ у Београду Венсана Дежера да ће Србија 28. јуна добити само „зелено светло“.

Недобијање датума Србија неће прихватити олако, рекао је премијер и нагласио да очекује да ће Брисел испунити свој део обавезе.

„То зелено светло – нисмо ми саобраћајци. Интересује нас позитивна одлука Савета ЕУ, ако то не добијемо мислим да смо преварени“, рекао је Дачић у Палати Србија.

Он је поновио да Србију интересује само позитивна одлука Савета ЕУ.

„Интересује нас само позитивна одлука Савета ЕУ, онако како је Европска унија обећала. Договорили смо се – бриселски споразум, имплементација онога што је договорено и доношење позитивне одлуке о почетку преговора са ЕУ“, истакао је Дачић.

„Ако буде другачије, Србија то неће лако прихватити. Ако сада, после свега, не заслужујемо такву одлуку, не знам када ћемо је добити“, рекао је Дачић и упозорио да би негативна одлука могла да „озбиљно угрози“ спровођење Бриселског споразума.

***

Дежер: Разумем Дачића, али има још доста да се уради

10.06.2013.
Аутор: Агенција ТАНЈУГ

БЕОГРАД – Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да је веома важно да се преговори ЕУ и Србије отворе, али да у том правцу има још доста тога да се уради.

5479_vensan-dezer-fonet_f

Дежер је истакао да разуме и премијера Србије Ивицу Дачића и владу који очекују да Србија добије датум у јуну.

Дежер је коментаришући реакцију премијера Дачића да Србију не интересује никакво зелено светло већ добијање датума, рекао да разуме да премијер и цела влада очекују да се донесе одлука о датуму.

„Ово је оно што су директно Кетрин Ештон и Европска комисија предложили, тако да се надам да ћемо преговоре отворити. И онда ће даље ствари следити и то ће бити одлучено када се сви окупимо за једним столом. Међутим, има доста корака које треба предузети“, рекао је Дежер у насељу Велики Мокри Луг код Београда.

Када се све што је неопходно уради, како је додао, Србија ће добити зелено светло.

Дежер је прецизирао и да би Србија добила датум мора још низ корака да се уради, а један од њих је да се формирају преговарачки тимови.

Према његовим речима, одлука о датуму о отварању преговора пратиће препоруку Европске комисије.

Међу првима који је јасно поменуо „зелено светло“ био је директор владине Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић, који је рекао да ће Европски савет дати зелено светло Европској комисији да она предузме кораке неопходне за почетак преговора са Србијом. „Европски савет ће тада највероватније одобрити ЕК да предузме све што је потребно за почетак преговора са Србијом, без одређивања било каквог прецизног датума“, рекао је Пајевић својевремено за лист “Данас’.

И шеф мисије ЕУ за Србију Венсан Дежер поновио је у суботу да Европски савет 28. јуна неће одлучивати о датуму за почетак приступних преговора већ о зеленом светлу за отварање преговора.

Премијер Србије поручио је јуче да за Србију није прихватљиво да 28. јуна не добије датума за почетак преговора, већ само „зелено светло“ и да то може да угрози примену бриселског споразума.

****

Венсан Дежер: ЗЕЛЕНО СВЕТЛО – ТО ЈЕ СВЕ ШТО ЋЕТЕ ДОБИТИ НА ВИДОВДАН

субота, 08. јун 2013.

Београд – Венсан Дежер изјавио је да Европски савет 28. јуна неће одлучивати о датуму за почетак приступних преговора већ о зеленом светлу за отварање преговора.

Дежер је новинарима у Београду рекао да не треба спекулисати шта ће се десити 28. јуна.

Шеф Делегације ЕУ је рекао и да је за Србију најважније да до 28. јуна постигне што већи напредак у преговорима са Приштином.

Како је навео, Србија ће ако добије зелено светло Европског савета морати што пре да оснује тим стручњака за приступне преговоре. Као пример је поменуо Хрватску која је основала тим од 2.000 стручњака за приступне преговоре са Европском унијом.

„Следећи корак након формирања тима стручњака је израда документа који се зове оквир за преговоре, а којим се одређују све обавезе Србије и Европске уније, а Савет Европске уније усваја и одобрава и тај документ“, рекао је Дежер.

Он је рекао да по процедури потом почине процес праћења спровођења тог документа под називом „Оквир за преговоре“, а Европска унија након тога утврђује датум за почетак преговора. Дежер је рекао да о самом датуму почетка преговора одлучују министри земаља чланица ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ је оценио да је Србија током година напредовала у многим областима ради приближавања Европској унији, а као пример је навео споразум о слободној трговини. Као позитивне стране је поменуо и сарадњу са Хашким трибуналом и дијалог Београда и Приштине.

(Бета)

5 replies »

 1. Dezera treba hitno ekspedovati iz Srbije,naravno kao prvog,od mnogih.Lepo se g-dinu zahvaliti na svemu i ispratiti ga.Ovi koji su trenutna vlast,sa njima jedino Srbski narod treba da izvede „racunicu“.Naravno ne racunam na srbske miseve,kojih je u izobilju,vec na Srbe.

  Свиђа ми се

 2. Шта још треба да се деси да би схватили да је фамозни датум кога су препуни окупирани медији у Србији свих ових мучних година после петооктобарске преваре заправо датум смрти Србије. Слуге оца лажи осмислили су за нас да се забављамо до смрти гледајући на њиховим медијима фарму, великог брата,и остале ријалити програме, док су нам у стварном животу режирали луткарску представу „датум“ која се игра на политичкој,читај луткарској сцени Србије .Док је у стварности луткарска дружина која се зове влада Србије вођена свих ових послепетоктобарских година тако да убија Србију зомбизираним гледаоцима, који ову луткарску представу гледају посредством ТВ дневника и осталих информативних емисија на окупираним медијим у Србији се представља очајнички покушај челника ове луткарске дружине да се домогне датума за почетак преговора о чланству у ЕУ.Овај датум у стварности неможе бити ништа друго него датум смрти Србије.Господин Дежер нам у својој изјави „има још доста да се уради“ за оне који имају очи да виде, и уши да чују заправо поручује да Србија још није мртва и да има још доста да се уради до датума њене смрти.

  Свиђа ми се

 3. radi se o tome da je ova izjava dačića sročena u ambasadi amerike u beogradu,debela svinja bez njih ne sme na wc,a ne daje ovakve navodno jake izjave!!!!

  Свиђа ми се

 4. дачићу,јеси ћурка! вас тројицу,које је поменуо Лепи Цане,као и остатак болументе треба обесити за ноге,па вас мучити.ви не заслужујете да умрете безболно-метак па у чело…наместили сте овом напаћеном народу омчу око врата,па вам је сад крив неки тамо дежер…ово је доказ да сте луди јер сте мислили,ти и твоји пајтоси са власти,да ће европа играти како ви свирате.е па мало морген!!!сад ће народ да игра како они свирају,због ваших болесних мисли и идеја.ви сте бре обични мишеви,нико вас не шљиви,УТУВИТЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ ТО И БЕЖИТЕ ИЗ СРБИЈЕ!!!стоко!!!!!!!!!!
  замоолио бих администраторе да објаве,и слободно покажу овај мој коментар горе поменутој гамади.Хвала

  Свиђа ми се

 5. Није ЕУ преварила Србију већ си ти, Дачићу, заједно са Вучићем, Николићем и другим проданим душама преварили Србију, Србски народ!

  Свиђа ми се