Биљана Диковић

"Усташе убијале чекићима и ножевима, јер Срби и Јевреји нису заслужили безболну смрт"


„Усташе убијале чекићима и ножевима, јер Срби и Јевреји нису заслужили безболну смрт“

 
У тексту посвећеном уласку Хрватске у ЕУ, „Џерусалим Пост“ пише да је Хрватска учинила доста, али да није успела да се помири са својом срамном прошлошћу.

10. 06. 2013. index.hr, Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

jevreji--printscreen_f

Чланак на „Џерусалим посту“

„Многи су упознати са концентрационим логорима попут Треблинке и Аушвица, али колико људи уопште зна за Јасеновац и за стравичне злочине које су у њему спроводили хрватски фашисти? Познат као ‘Аушвиц Балкана’, Јасеновац је био највећи концентрациони логор на подручју НДХ „, пише „Џерусалим Пост“.

Тај лист даље наводи, а преноси портал index.hr, да је Хитлер владање Независном државом Хрватском поверио Анти Павелићу, вођи усташког покрета, који се „заклео да ће Хрватску очистити од Срба, Јевреја и других мањина. Следећи немачке стопе, Павелић је спровео бројне расистичке законе којима је ограничио слободу Јеврејима и забранио им бављење бројним професијама“.

„Током рата, усташе су убиле више од 30.000 Јевреја, односно 75 посто укупне јеврејске популације у земљи. Ипак, главна Павелићева мета била су више од два милиона Срба који су живели на подручју бивше државе“, пише „Џерусалим Пост“.

Јасеновац је, преноси даље index.hr,  у тексту описан као место где су „Хрвати показали своју окрутност“ и убили неколико стотина хиљада људи у „оргији неописивог дивљаштва“, јер у Јасеновцу није било гасних комора, већ је свако појединачно убиство изведено на „старомодни начин“ – ножевима, секирама, па чак и чекићима.

Лист даље наводи и интервју који је објављен у београдском листу Политика, а у ком је Јаша Алмули, 95-годишњи новинар који је био на челу београдске јеврејске заједнице, Јасеновац описао као „варварско место на ком су убиства најчешће почињен голим рукама“.

„Врло ретко су употребљавали метке, јер су били уверени да њихове жртве не заслужују безболну смрт“, казао је Алмули и набројао неке од „метода“ које су се користиле у Јасеновцу: „вадили би људима очи, резали им гркљане, тровали децу…“

jasenovac--youtube_f

Тровали децу, јер нико од Срба, Јевреја и Рома није заслужио боље…
„Џерусалим Пост“ затим пише да је након рата успостављена Југославија, логор је срушен, а Хрвати се никада нису суочили са својим злочинима нити су за њих одговарали. Иако су политички представници из Хрватске у неколико наврата стигли у Јерусалим како би се извинили за стравичне злочине, „усташко наслеђе и да је на цени код одређеног броја Хрвата“, додаје лист и као пример наводи да су 2011. у Сплиту и Загребу одржана велика меморијална окупљана за Павелића. „Можете ли замислити да се исто догоди у Риму за Мусолинија или Берлину за Хитлера?“, запитао се аутор текста.

Такође, наводе се и концерти Марка Перковића Томпсона који привлаче на десетине хиљада људи, „међу којима многи јасно и поносно истичу усташке симболе“. „Џерусалим Пост“ пише и да је питање сврхе постојања меморијалног музеја у Јасеновцу, тврдећи да се злочини који су тамо почињени и даље покушавају да заташкају.

1 reply »

  1. Stetno je pisati malim slovom rec u imenu hrvatske drzave – Nezavisna drzava Hrvatska. Time se daje do znanja *podvaljuje*, da to nije bila drzavaa i da njena nedela nemaju nikakve veze s danasnjom Hrvatskom.
    Ako se napise da su ustase ubijale Srbe – vrlo je stetno, jer u knjigama enciklopedijskih odlika pise da su ustase srpski ustanici protiv turske okupacije i austrougarske. Treba pisati, da je hrvatska vojska ubijala Srbe, Rome i Jevreje.

    Свиђа ми се