Бомбардовање

Подвиг 200 руских специјалаца који су били спремни да се супротставе целом НАТО пакту да би заштитили Србе


Руски командоси који су уплашили НАТО

 

Борис Субашић, Новости
10. јун 2013. 11:30

„Новости“ са руским специјалцима који су 1999. заузели приштински аеродром испред носа Запада. Није нас бринуло 40.000 војника Алијансе, иако нас је било само 200 – каже пуковник Сергеј Павлов

РУСКИ ветерани-специјалци Ваздушно-десантне војске (ВДВ) стигли су у недељу у Србију први пут после 1999. да обележе годишњицу једне од најризичнијих војних операција 20. века. Тада се, током 11. и 12 јуна, 200 најхрабријих руских падобранаца у 15 транспортера и 10 камиона сјурило у усиљеном маршу дугом 620 километара од Угљевика до Приштине и заузело стратешки важан аеродром Слатина, испред носа НАТО јединицама.

REP-rusi-na-aerodromu

У недељу је 13 ветерана слетело на аеродром „Никола Тесла“ и наставило пут према Републици Српској, где ће остати до петка, после чега се враћају Београд. Међу њима је био и гост највишег нивоа, пуковник Александар Маргелов, херој СССР, син оснивача Ваздушно-десантне војске.

Мало је познато да је подвиг из 1999, који је уплашио и зауставио ОВК да не напада зачеља избегличких колона и одбранио част Русије, самоиницијативно извели војници ВДВ из руске бригаде СФОР у Босни и Херцеговини.

– Генерали Рибкин и Епифанов и пуковник Игнатов касније су ми признали да су самоиницијативно наредили марш на Приштину. Били су изузетно потресени 1999. кад су изнад њих прелетали НАТО авиони да бомбардују Србију. Рибкин је говорио да су му то најтежи тренуци у дугој каријери.

Кад је чуо да ће НАТО ући на Косово, понесен емоцијама и жељом да заштити српски народ, позвао је 200 најхрабријих на марш до Приштине, јер је знао да уопште није планиран руски контингент у КФОР.

ruska-vojska
После подвига његовог батаљона, НАТО је морао да прихвати руске трупе – открива Саво Цвијетиновић, некадашњи начелник Центра безбедности у Бијељини, а данас председник удружења „Српско-руска заједница“. Оно је, заједно с београдским удружењем „Завет српско-руски“, организовало долазак и боравак ветерана ВДВ у Републици Српској. Није планирано њихово задржавање у Србији да се посета ових хероја не би исполитизовала, кажу организатори.

Они подсећају да су организатори и учесници десанта на Слатину у тренутку извођења акције збунили и тадашње власти у Москви, а неки политичари су чак предлагали да се батаљон ВДВ „отпише“. За генерал-мајора Рибкина, који се сматра иницијатором акције, она је значила крај напредовања и убрзано пензионисање. Међутим, после доласка на власт Владимира Путина подељено је 300 одликовања „Усиљени марш Босна – Приштина“ која су изузетно цењена.

Руси
Западни извори потврђују да су извештаји да су Руси заузели аеродром Слатина у рано јутро 12. маја 1999. изазавали хаос у НАТО, али и страх код терориста ОВК који су током ноћи извукли дебљи крај у покушају да истерају командосе ВДВ с писте.

– Тада нисмо знали да на Косово стиже 40.000 војника НАТО. Међутим, и да смо знали, то не би било важно. У најважнију војну операцију свог живота кренуо сам, као и моји војници, због љубави према Србима и у одбрану части Русије. Данас, после толико година осећам као да сам се вратио у своју земљу, кад видим ова лепа и насмејана лица – потресено је за „Новости“ рекао пуковник Сергеј Павлов, командант батаљона ВДВ.

Он се сећа да су НАТО тенкови покушали да пробију руске барикаде око аеродрома, али су одустали кад су видели специјалце с лансерима ракета у рукама. Затим су покушали хеликоптерски десант на писту, али су их у томе спречили руски транспортери. Главнокомандујући НАТО агресије, амерички генерал Весли Кларк, урлао је преко радио везе на британског генерала Мајкла Џексона да његови војници „униште Русе“. Џексон је одбрусио: „Не пада ми на памет да започнем Трећи светски рат“.

– Ниједног тренутка нисмо се уплашили. Знали смо да иза нас стоје два велика народа: Руси и Срби, и да морамо да бранимо њихову част. Ако треба, до смрти – каже пуковник Павлов.

Нажалост, подвиг руских специјалаца готово да и не постоји у српском колективном памћењу, констатује Љубиша Ристић из друштва „Завет српско-руски“, организатор посете руских командоса.

– Желимо да се у јавности расветли улога храбрих људи који су били спремни да се супротставе целом НАТО пакту да би заштитили Србе. Подсећање на подвиг командоса ВДВ је наша борба за прошлост да бисмо имали право на будућност – каже Ристић.

ОВО ЈЕ МОЈА ЗЕМЉА

ДУГО сам живео овде, постао сам један од вас, сетно је рекао за „Новости“ генерал Николај Спасков, који је у јуну 1999. био задужен за организацију батаљона ВДВ који је „закочио“ НАТО. – Дошао сам у Босну 1993. и био на различитим дужностима гледајући борбу и патње Срба. Са Косова је моја јединица повучена 2001. године, али имам осећај да никада нисам одлазио. Ово су моја земља и народ – рекао је генерал Спасков.

 

_______
ФБ Коментар након објављивања текста на СРБском ФБРепортеру:

Тешић Горан: Овде је изостављен један важан детаљ, а то је да је операцију заузимања аеродрома Слатина пре доласка десантног батаљона водио муслиман Ингуш, тада са чином мајора Јунус-Бек Јевкуров, који се налазио на челу групе од 18 специјалаца. За тај свој подвиг проглашен је херојем Руске Федерације и добио је Златну звезду. Касније је постао и председник Ингушетије, руске републике у којој су активни исламски терористи. Иначе, Јевкуров је преживео и покушај атентата. Хвала Јунусу-Беку Јевкурову што је као војник Русије бранио Србију.

12 replies »

 1. Kad su oni to nama pomogli osim sto im mi Srbija sluzimo za kao neki Kec u rukavu da mogu na Medjunarodnu politiku da malo kao Ucenjuju zapad da se oni ne slazu sa njima u vezi Srbije i da bi Rusi popustili oni moraju da ucine ustupke Rusima..i to je jedina Pomoc koju mi dobijamo od Rusije, ustvari ako malo bolje razmislite videcete da mi Pomazemo Ruse tako sto smo im mi aduti u Svetu..Pa setite se samo Bombardovanja..Bilo je Njet i onda su dobili od EU i USA 6milijardi ako ne i vise $..i pocelo je bombardovanje a isto tako su kasirali i za R.Srpsku slicnu sumu novca da se ne mesaju osim recima .Nikad nama rusija nije pomogla konkretno osim moralne podrske .a kome to jos treba u 21-om Veku

  Свиђа ми се

 2. Miloše ko zna ko si i šta si samo vidim da si niko i ništa treba da se stidiš svog neznanja i primitivizma.Hvala celom Ruskom narodu i svim njenim građanima Pamtimo sve što su dali uvek od sebe za svoju braću Ssrbe.Pamtićemo sve teške trenutke i prolivenu bratsku krv oslobađajući Balkan učestvovanje u prvom svetskom ratu da pomogne braći srbima iako je tada bila nespremna za rat a mogla je taj rat i izbeći,40.hiljada je poginulo Rusa u drugom svetskom ratu oslobađajući srbiju i balkan.Hiljadu gdn. da postojimo ne možemo se odužiti nažoj braći koliko su se požrtvovali pa čak i onda kada nisu ni mogli.U čast zahvalnosti treba da stojimo na braniku i njihove domovine kao i naše.Ati takozvani Miloše izuči bolje rusku istoriju i njihovo stradanje koje je bolno koliko i srpsko pa i mnogo više.Sram te bilo moždana nakazo!…

  Свиђа ми се

 3. Da znam da su usli na aerodrom, a potom kada su pokupili od opreme sto im treba i zbog cega su dosli vratili se isto tako. Uvijek su nas izdali ’41 ’99 sramota

  Свиђа ми се

  • a ko je oslobodio BG od fasista???99e je politika pijanca je izdala Srbe ali narod ruski to nikad nije uradio, bili su dobrovoljci i 99e i od 91 do 95…koliko je samo Rusa poginulo na Jevrejskom groblju iznad Sarajeva????ne lupaj Milose kad ne znas, brisi ovu svoju bruku od komentara

   Свиђа ми се

  • …СРАМ ТЕ БИЛО А ГДЕ СИ ти ДОЛЕ ДА НАМ ИСПРИЧАШ…ЈУДОООО… Ограђујем се од таквих душеБрижника…+

   Свиђа ми се

 4. Ко каже да не памтимо!!!Био сам те ноћи у Приштини и не могу заборавити српски народ који је чуо да Руси долазе и цео дан и целу ноћ смо их чекали на улици.Касније смо чули да су могли и раније да дођу али нису могли од одушевљеног народа који их је поздрављао кроз целу Србију!!!!А онај плотун, када су ушли у Приштину, још ми одзвања у ушима!!!СЛАВА РУСКОМ И СРПСКОМ НАРОДУ!!!!

  Свиђа ми се

 5. Хвала браћо Православна и Правоверна! Памтимо тешке тренутке и чувамо заједничку љубав у срцу!

  Свиђа ми се