ДРУШТВО

Косово и Метохија: Почело је – Затвара се канцеларија бивших припадника МУП-а, Влада Србије поставила привремено општинско руководство у Зубином Потоку…


Почело је: Затвара се канцеларија бивших припадника МУП-а

Срби на окуп 14/06/2013, 1:20

Ево како тече примена споразума – Канцеларија у Лепосавићу, у којој су се у протеклих 14 година окупљали бивши припадници МУП-а Србије, биће данас затворена, у складу са Споразумом из Брисела, потврдио је начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић.radenko-nedeljkovic-foto-arhiva-kim_f

“Они који су радили на управним пословима и издавању личних докумената, наставиће са радом. Остали бивши припадници МУП-а, који су се у тим просторијама окупљали и дружили, ићи ће својим кућама”, рекао је Недељковић и позвао грађане да остану мирни јер, како је рекао, нема потребе да се уноси страх и паника због дешавања на терену.

“Издржали смо 14 година и морамо да наставимо да овде живимо и радимо”, рекао је он и изразио наду да ће се наћи најбоље решење за опстанак српског народа на Косову и Метохији.

БЕТА

***

Саша Касаловић: по договору који су са Тачијем постигли, Влада Србије је поставила привремено општинско руководство у Зубином Потоку до одржавања Тачијевих избора у септембру….. И тако смо и ми добили нову власт…..ТАЧИЈЕВЕ СРБЕ !

***

Дачић и Вучић гасе МУП Србије на северу Косова – почели од Лепосавића

17:27 14.06.2013. ФАКТИ

БЕТА О РУБИКОНУ: ГАШЕЊЕ ПОТВРДИО НАЧЕЛНИК КОСОВСКО-МИТРОВАЧКОГ ОКРУГА РАДЕНКО НЕДЕЉКОВИЋ

  • Затварање канцеларија на северу, које изазива страх и забринутост међу српским народом, а догађа се само три дана после доласка генерала српске полиције на север Косова који су имали дужи и буран састанак у Зубином Потоку иза затворених врата
  • Први човек Косовске Митровице Драгиша ВЛАШКОВИЋ: Председници општина са севера Косова неће учествовати у примени Бриселског споразума, јер, на то нас обавезују одборници наших скупштина, референдум одржан 15. фебруара прошле године, али и свесрпски сабор одржан 22. априла, у Косовској Митровици, када се 20.000 Срба изјаснило, акламацијом, да не прихвата договорено између Београда и Приштине
  • Уколико 800 полицајаца оде са Космета, постоји бојазан да ће за њима кренути прво њихове породице, а потом и родбина. То ће довести, бојим се, као што сам и раније говорио, до тихог исељавања Срба – признаје заменик директора владине Канцеларије за КиМ Крстимир ПАНТИЋ који тврди да не зна за гашење канцеларија

КАНЦЕЛАРИЈА МУП Србије у Лепосавићу биће данас затворена, у складу са Споразумом из Брисела.

„Они који су радили на управним пословима и издавању личних докумената, наставиће са радом. Остали бивши припадници МУП-а, који су се у тим просторијама окупљали и дружили, ићи ће својим кућама“, рекао је агенцији Бета начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић.

Он је позвао грађане да остану мирни јер, како је рекао, нема потребе да се уноси страх и паника због дешавања на терену.

„Издржали смо 14 година и морамо да наставимо да овде живимо и радимо“, рекао је он и изразио наду да ће се наћи најбоље решење за опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Остаје само издавање личних докумената и возачких и саобраћајних дозвола

ПОЛИТИКА О РУБИКОНУ: ДО 28. ЈУНА БИЋЕ ОДРЕЂЕН РЕГИОНАЛНИ КОМАНДАНТ КПС ЗА СЕВЕР КОСОВА

КАНЦЕЛАРИЈЕ МУП-а Србије које функционишу на територији Северног Косова, на основу Плана примене Бриселског споразума биће затворене до понедељка, а остаће само оне канцеларије које се баве искључиво административним пословима, попут издавања личних докумената и возачких и саобраћајних дозвола.

О овој осетљивој теми мало ко жели да говори, али како Политика незванично сазнаје, данас ће бити затворене канцеларије у Лепосавићу, на крајњем северу Косова, а до почетка наредне недеље и канцеларије МУП-а Србије у остале три општине – Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток.

Може се чути да ће након исељавања и „паковања кофера” проверу обавити представници ОЕБС-а, како би се „уверили” да све функционише по договору парафираног Бриселског споразума.

Затварање канцеларија на северу, које изазива страх и забринутост међу српским народом, а догађа се само три дана после доласка генерала српске полиције на север Косова који су имали дужи и буран састанак у Зубином Потоку иза затворених врата.

Актери састанка, нису јуче били вољни за разговор на ову тему, мада, као што је и пре два дана Бранислав Митровић заменик директора полиције и члан Београдског тима у техничким преговорима са Приштином у Бриселу, за Политику казао, „нико од припадника МУП-а неће остати без егзистенције”.

Крстимир Пантић, заменик директора владине Канцеларије за Косово и Метохију за Политику каже да није упознат са чињеницом да се затварају канцеларије МУП-а на северу, али да једино зна да је то део Бриселског споразума.

На питање новинара Политике – да ли ће, ако 800 полицајаца буде премештено, за њима поћи и њихове породице – Пантић одговара:

– Уколико 800 полицајаца оде са Космета постоји бојазан да ће за њима кренути прво њихове породице, а потом и родбина. То ће довести, бојим се, као што сам и раније говорио, до тихог исељавања Срба – казао је Пантић.

Председник општине Лепосавић Драгиша Васић није могао да нам потврди сазнања да ће се сутра прво ставити катанац на просторије МУП-а у његовој општини, а Драгиша Влашковић први човек општине Косовска Митровица, упитан да ли је упознат да „српски полицајци већ пакују кофере и износе ствари из својих канцеларија” негативно одговара.

– Народ јесте уплашен, али се надам и искрено верујем да неће бити исељавања, јер очекујем да наставимо живот под системом државе Србије и њених институција. Оно што је истина је да председници општина са севера Косова неће учествовати у примени Бриселског споразума, јер, на то нас обавезују одборници наших скупштина, референдум одржан 15. фебруара прошле године, али и свесрпски сабор одржан 22. априла, у Косовској Митровици, када се 20.000 Срба изјаснило, акламацијом, да не прихвата договорено између Београда и Приштине – каже за Политику Влашковић, уз напомену „да му је познато” да до 28. јуна треба да буде одређен човек који ће бити на функцији регионалног команданта КПС за север Косова, али „ми у томе нећемо учествовати”.

Упитан – да ли председници са севера Косова могу да очекују смену, будући да се противе ономе што је Београд договорио у Бриселу – Влашковић каже: „Ово што вама кажем, то смо рекли и вицепремијеру Александру Вучићу, али и премијеру Ивици Дачићу”.

(Извор: Бета и Политика)