АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Марковић Рајица: "Родољуби" и "мрзољуби" су нашли своја места у подели демократског културног колача


Марковић Рајица
13.06.2013.

КУЛТУРА

 

Вечерас је Р.Т.С. уприличила задовољство својој публици да проведе део вечери са културним прегаоцима Србије. И поред заводничког покушаја бацања прашине у очи публици давањем министру културе погрдног алузивног презимена Посластичаревић, основни тон који је доминирао овом емисијом био је помирљив и подмирљив за обе некад “сукобљене“ стране. Родољуби и мрзољуби су нашли своја места у подели демократског културног колача.

Antikultura

Култура је од Бога одрешена, почишћена, приземљена, сведена на партијски ангажман партија на власти чијим сменама се извршава ротација и у култури, а тиме су обе стране подмирене.

Басара као представник постмодернистичке, глобалистичке културно уметничке матрице, задужене да нас са што мање трзавица уведе у логорашки светски матрикс назвао је родољубиву културу буџаклијском, да би се на крају и једни и други сложили да је култура оно најбоље што ова земља може да пружи.

Стаклено звоно Србске културе до даљњег остаје затворено за све културне раднике који се под њега не увукоше незаобилазним партијским књижицама. Пролазан је земни живот па ни култура политички обојеног земног стваралаштва неће надживети своје ствараоце. Али, кога култура уопште више и занима.

***

ДЕБЉАЈУ ЗИДОВИ СТАКЛЕНОГ ЗВОНА, КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ИЗ ЗАБОРАВА ИЗВУЧЕ И У ПОГОН СТАВИ УСТАНИЧКИ ТРЕШЊЕВ ТОП.

***

КУЛТ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА И ИДЕЈА ДОМИНИРА НАШОМ КУЛТУРОМ.
НИКОГ НИЈЕ БРИГА ШТО СЕ ИЗ КУЛТУРНО ПОЛИТИЧКОГ ОДНОСА РАЂАЈУ ДУХОНВА НЕДОНОШЧАД.
ДУХОВНА НЕДОНЕСЕНОСТ НАРОДА УПРАВО ОМОГУЋАВА БРАТСКУ ПОДЕЛУ КУЛТУРНОГ КОЛАЧА ИЗМЕЂУ КУЛТУРНОПОЛИТИЧКИХ ПРЕГАЛАЦА.

***

ЛАКОЋА ЈЕ БИТИ УМЕТНИК ВЕШТИНОМ УМА И ДУХОМ ЛАЖИ. КАД ЈЕ САВЕСТ МРТВА СВЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО.
НЕРАЗУМЉИВА КЊИГА САМО ПОДИЖЕ УГЛЕД ЊЕНОМ АУТОРУ КОД НЕРАЗУМНОГ НАРОДА, КОГА И НИЈЕ БАШ МАЛО. ЗА УЗВРАТ ДУХ ВРЕМЕНА ОБМАЊИВАЧ СВИХ НЕДОРАСЛИХ ДО ПОВИСОКИХ ПЛОДОВА ДРВЕТА ПОЗНАЊА, НАГРАЂУЈЕ ЛАГОДНИМ ЖИВОТОМ СВОЈЕ УГЛЕДНЕ ПАРТИЈСКЕ УМЕТНИЧКЕ АУТОРЕ.
РАЈ НА ЗЕМЉИ, ДОДУШЕ ИЗВРНУТ НАГЛАВАЧКЕ, АЛ КО ЈОШ ТО ВИДИ И КОГА ЈОШ ЗБОГ ТОГА БОЛИ ГЛАВА.

1 reply »

  1. Ne razumem zašto se umetnost podvlači kao osnova kulture.Ona je samo jedan fragment.Osnova kulture je sveobuhvatno delovanje svih činilaca. Napisah juče komentar u članku povodom kulture ali sada vidim da tog članka više nema. KULT URA = KULT GOSPODARA koji su nekada bili zvani gospodarem zbog svog znanja, ponašanja, časti i morala. Nikako vladanjem nekim.Pošto se u ova smutna vremena sve preokrenulo sada nam je gospodar NOVAC i shodno tome imamo zlog gospodara. Svako, pa i dotični Basara, možda bi svoja dela mogao da uturi nekeko i u umetnost, ali to ne znači automatski da je i nosilac kulture na bilo koji način ili da ta dela imaju kulturni značaj, pogotovo imajući u vidu rečnik kojim se služi, mentalnu konstrukciju – koja je sve samo ne časna, moralna i poštena…Što bi trebalo da izvorno bude osnova kulture.

    Свиђа ми се