Љиљана Јовановић

ТВ "РУСИЈИ ДАНАС" ДОДЕЉЕНА "ЗЛАТНА НИМФА" ЗА НАЈБОЉИ ИНФОРМАТИВНИ ПРОГРАМ


ТВ “RUSSIA TODAY” ОСВОЈИЛА НАГРАДУ НА ВОДЕЋЕМ МЕЂУНАРОДНОМ ТВ ФЕСТИВАЛУ  ЗА НАЈБОЉИ ПРОГРАМ У КАТЕГОРИЈИ 24 ЧАСОВНО ПРАЋЕЊЕ ДОГАЂАЈА

СРБски ФБРепортер 13.06.2013
Оригинални текст на енглеском- „RT“
ФБР превод: Љиљана Јовановић
RT

Слика  из “инстаграм.цом @рт”

 

„RT“ је оставио све конкуренте иза себе освајајући награду “Златна нимфа”, за  Најбољи 24-часовни програм вести,  на ТВ фестивалу у Монте Карлу, за “покривање”догађаја, када је  експлодирао метеорит над Чељабинском, почетком године.

“Веома је велика част бити препознат од стране вршњака, и ја сам веома поносан да је наша „RT“  која је релативно млада станица, то успела да добије, рекла је Маргарита Симонyан, Главни уредник „RT“.

-“Ова награда иде на рачун  наших дописника чији неуморни рад омогућава гледаоцима широм света да сазнају детаље о овом  историјском моменту”

Установљен 1961 овај ТВ  фестивал је један од најстаријих и најпрестижнијих у свету.        Жири, састављен од од уредника из највећих светких новинских  мрежа , изабрао је „RT“ као најбољег испред „CNN“, Ал Џазире,  и „SKY News-а“.

——————-

Када се заслепљујућа светлосна лопта појавила на јутарњем небу над Чељабинском 15. фебруара 2013, и експлодирала само секунд касније, „RT“ је била једини међународни ТВ канал који је одмах могао да уживо преноси шта се дешава, док су друге станице чекале да преузму од „RT“ вести. 
Стицајем околности „RT“ документарна екипа је снимала у околини Чељабинска и били су у стању да одмах са лица места известе о  утицају који је изазвала експлозија метеорита, (повређено је више од 7.000 људи )  као и реакцију локалног становништва само минут         касније .

„RT“ је почео да одмах скупља фотографије након експлозије, изазване астероидом тешким 9.000  тона,  углавном оних које су ухваћене од стране такси возача мобилним телефонима и постављени на „You Tube“. Видео материјал, који је сниман из различитих углова  постао је одмах “хит” и од онда га је виђен 38 милиона пута само  на „You Tube“.
У студију је екипа прекинула свој стандардни распоред емитовања програма, да би приказале интервјуе  са очевицима и научницима, како би они објаснили овај феномен,  који није могао да се предвиди.

Катарска Ал Џазира је номинована за покривање немира у Арапском свету, до којих је дошло након емитовања филма: “Innocence of Muslims”, док је „CNN“  номинован за награду за емитовање  филма о пребегу слепог Кинеског борца за људска права Џен Гуанцена, у америчку амбасаду у Пекингу.

————————————-

„RT“ који је постао канал који је први прешао границу од 1 милијарде гледалаца програма који „RT“ дели са „You Tube“, била је номинована и прошле године за “Златну нимфу” али ово обележава његову прву победу  на овом фестивалу...

RussiaToday