Љиљана Јовановић

НАЈНОВИЈЕ: ПУТИН И ОБАМА ПОСТИГЛИ ДОГОВОР О НАСТАВКУ ПРЕГОВОРА ЗАРАЋЕНИХ СИРИЈСКИХ СТРАНА У ЖЕНЕВИ !?


ПУТИН И ОБАМА СЕ САГЛАСИЛИ ДА ДОВЕДУ У ЖЕНЕВУ НА ПРЕГОВОРЕ, ОБЕ СТРАНЕ У СИРИЈСКОМСУКОБУ…

Пише: Русија Данас
Објављено: 17.јуни. 2013, 19:45
Измењено:  17.јуни. 2013 20:32

ФБР превод: Љиљана Јовановић

———————————————–
Putin and Obama

Председник Барак Обама срео се са Председником Русије Владимиром Путином, током заседања Г8, у Лоугх Ерне у Еннискиллен-у , у Северној Ирској, 17.06.2013. (Реутерс/ Кевин Ламарqуе)

Руски Председник Владимир Путин и  Амерички председник Барак  Обама договорили су се да доведу сукобљене стране у Сирији, у Женеву (Швајцарска) за преговарачки сто. Председници су се ово договорили на Самиту Г8, после  двочасовних разговора.

“Договорили смо се да обе стране притиснемо и доведемо их за преговарачки сто  на Међународну конференцију у Женеви” изјавио је Председник Путин.

“Ми имамо различита мишљења по појединим тачкама али смо уједињени у напорима да се спречи  насиље,  да прекинемо даље повећање жртава, да решимо проблем мирнодопским путем, укључујући ту и преговоре на мировној  међународној конференцији у Женеви”- додао је Руски Председник Путин.

Председник Обама је признао да има “другачије погледе” на Сирију од његовог руског колеге, али је потврдио да обе земље имају заједнички интерес у заустављању насиља, И  да се “осигура хемијско оружје”  у Сирији.

“Ми имамо другачије погледе  на проблем али делимо заједнички интерес у смањењу насиља, у заштити хемијског наоружања, како од употребе тако и од његовог евентуалног ширења”-рекао је Обама. Желимо да покушамо да решимо проблем на  политички начин ако је могуће.”

Прошле недеље је Обамина администрација објавила да је Асадова влада прешла црвену линију, тврдећи да имају нове доказе о коришћењу хемисјког оружја, од стране снага власти.
Као резултат тога, амерички званичници су одлучили да помогну Сиријске побуњенике против власти. Вашингтон је разматрао увођење зоне забрањеног лета, над Сиријом, у границама до 40 км. унутрашњег простора Сирије, што ће бити сигурно уточиште  за избеглице и простор где би они скупили побуњенике и обучили их за борбу против Асада.

Москва се опире америчким плановима о помоћи побуњеницима, рекли су званичници Кремља, тврдећи да нису “убеђени” да  Американци имају доказе за то што тврде.…

1 reply »