БАРИКАДЕ

ОДУЗИМАЊЕ ТАБЛИЦА- Примена издајничког споразума, или режимска честитка косметским Србима на Видовдан 2013 !?


Срби на Косову поново без таблица

Срби из Косовског поморавља који су јуна прошле године добили пробне „РП“ таблице косовских власти након годину дана колико пробне таблице важе не могу да продуже регистрацију а самим тим ни да учествују у саобраћају, изјавио је данас један од житеља Косовске Каменице Новица Ђорђевић.

Према споразуму о слободи кретања који је постигнут у Бриселу сви Срби на Косову и Метохији требало је да до маја прошле године пререгиструју возила са таблица које издаје МУП Србије са именима градова на Косову и Метохији на косовске статусно неутралне „КС“ таблице или „РКС“ таблице, што су одбили Срби на северу Косова и у Косовском поморављу.

Након истека званичног рока за пререгистрацију косовске власти су за Србе у Косовском поморављу, односно гњиланском региону како га дефинише МУП Косова, одредиле продужени рок за пререгистрацију до краја јуна 2012.године, који су Срби искористили, када су и добили пробне „РП“ таблице које важе годину дана.

Ђорђевић, који од петка не може да користи свој аутомобил, јер је истекло важење пробних „РП“ таблица изјавио је за агенцију Бета да му је у Регистарском центру Косовске полиције у Косовској Каменици речено да до њих још није стигла уредба косовске Владе која треба да регулише продужавање регистрације.

„У Регистарском центру у Косовској Каменици ми је речено да је уредба која регулише продужавање регистрације требало да стигне до 20.јуна али да још није стигла И да не знају када ће стићи. То значи да више не могу да користим аутомобил“, казао је Ђорђевић.

Према његовим речима, све битне институције за Србе у општинама Косовска Каменица, Гњилане, Витина и Ново Брдо, здравство, хитна помоћ, просвета, доведене су у колапс јер након истека пробних таблица више не могу да користе возила, што важи и за више хиљада приватних аутомобила.

„Слобода кретања је за Србе у Косовском поморављу сада ограничена на места докле могу да стигну пешке и на бициклу, с тим што се и за регистрацију бицикла плаћа по пет евра. Људи не могу да купе основне намирнице, не могу да изађу колима ни из села а камоли до неког града или преко административне линије“, рекао је Ђорђевић.

Косовске власти још нису решиле ни питање пререгистрације возила која су преко МУП-а Србије регистрована на нове таблице након 1.новембра 2011.године са именима градова на Косову и Метохији, којима уопште није било дозвољено да се пререгиструју на „КС“ регистрације нити да добију пробне таблице.