All

Видовдан 2013. – Нека остане забележено ради генерација које долазе… aко нас уопште буде било


Свечана седница Владе Србије

петак, 28. јун 2013, 16:05 -> 19:52, РТС
(Плавом бојом су обележени коментари СРБског ФБРепортера)

17.55 – Наш циљ је Србија као пуноправни члан Европске уније – тим речима премијер Дачић закључио је седницу Владе Србије.

17.50 – „Ми смо данас добили озбиљну шансу, а од нас зависи да ли ћемо ту шансу искористити“, рекао министар финансија и привреде Млађан Динкић.

17.29 – Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да је Србија овим Видовданом преокренула ток своје историје.

17.20 – Дачић поручио да је датум само први минут, први корак великог путовања на које смо кренули, као и да је Србија сада призната као поуздан партнер.

17.15 – Премијер Ивица Дачић отворио свечану седницу Владе Србије у Крушевцу обавестивши чланове Владе о одлуци Европског савета.

Свечана седница Владе Србије, у склопу обележавања Видовдана, 624. годишњице Боја на Косову, одржана је у Крушевцу.

Извештај Јелене Обућине

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је на седници да је на данашњи дан Србија променила своје вековно веровање, начин понашања, крајњи циљ и мит који нас је толико дуго терао да гледамо уназад и да не идемо напред.

dacic

(После ове Премијерове изјаве, морамо да се запитамо –  Па шта је то, за име Бога (ако га још у ЕУ нису забранили) што је Влада данас свечано обележавала у Крушевцу? Aко за тренутак оставимо на страну запрепашћујућу дрскост са којом највиши представници Србије дају овакве изјаве којима се пљује на све што је Србину светиња… не можемо а да се не упитамо –   Ако за Владу Србије ВИДОВДАН представља мит који нас је „толико дуго терао да гледамо уназад и да не идемо напред“ ШТА ЈЕ ОНДА Влада данас „свечано обележавала“?? Зашто се ПРЕТВАРАЛА да слави „624. годишњицу боја на Косову“ кад је тај Видовдан 1389. суштина тог „назадног мита“?? )

Дачић је истакао да је Савет ЕУ одлучио да отпочне преговоре о приступању и чланству Србије, без додатних нових услова и још једне додатне провере.

„Сама та чињеница чини овај дан историјским и великим, али постоји још нешто важније по чему ћемо памтити овај 28. јун. Данас је наша земља променила и своје вековно веровање, начин понашања, крајњи циљ, мит који нас је толико дуго терао да гледамо уназад и да не идемо напред“, истакао је премијер Србије.

(За Дачића, дакле, овај дан није историјски и велики због Видовдана, највећег србског празника, НЕГО  због „одлуке ЕУ“ да (једног лепог дана) отпочне преговоре о приступању Србије у њено чланство….)

Он је раније данас у Крушевцу рекао да је одлука Европског савета да отвори приступне преговоре коначна, историјска, али да Србија њоме није најзадовољнија.

Србија је, како је рекао Дачић на седници Владе, почела да слави живот, да верује у способност и рад и да мирно, рачунајући на оно што је урадила, очекује добитак, без страха да он може да јој измакне.

„Порази које славимо, жртвовање народа за битке које не можемо да добијемо више нису наша опција. Србија мора да игра на победу, славићемо прошлост, али ћемо правити и будућост“, истакао је Дачић и напоменуо да добијање датума није ништа друго него увод и први минут на путовању на којем смо кренули.

 (Да удахнемо дубоко пре анализе овако „храбре“ Премијерове изјаве – за Премијера Србије је Видовдан дан када славимо „пораз“, када славимо (неразумну?!) oдлуку Светог Цара Лазара да „жртвује народ“ у бици коју није могао да добије??!! Па се онда питамо, колико смо далеко од дана када ће Дачићу пасти напамет да (постхумно) суди Цару Лазару по принципу командне одговорности за свесно жртвовање војске и народа… а у циљу да се случајно не роди неки нови Лазар који би се руководио таквим (лошим ?!) примером…???)

Премијер Дачић поручио је да су преговори са Европском унијом сложен посао који ће захтевати ангажовање целог друштва, јер је „Европа пред вратима, али није још у Србији“.

Дачић је захвалио и председнику Србије Томиславу Николићу, првом потпредсенику Владе Александру Вучићу и европској посредници Кетрин Ештон на досадашњем залагању у евроинтеграцијама.

Говорећи опширно о прецедури преговарања и прикључења ЕУ, Дачић је истакао да ће Србија бити равноправни саговорник свим државама чланицама ЕУ.

Svecana-sednica.jpg

„Наш циљ је да што пре завршимо данас отворене преговоре. Да их завршимо у року од четири до пет година“, рекао је премијер и додао да ће Влада Србије због тога бити практично у сталном заседању.

„Датум је само почетак тог пута, пут ће бити дугачак и тежак, а трасе, међе и границе одређиваће само резултат који постижемо. Тај резултат ће бити разлог због којег ће ова Влада бити у сталном заседњу“, поручио је Дачић и напоменуо да датум не може и неће бити алиби за рад ове Владе.

Он је, како је рекао, разлог да погледамо шта можемо да радимо још боље, истакао је премијер и додао да ће један од кључних корака у наредном периоду бити именовање главног преговарача, преговарачког тима, даље јачање капацитета државне управе за вођење преговора.

Вучић: Карта у једном правцу за ЕУ

Србија је данашњим Видовданом преокренула ток своје модерне историје и одлуком о отварању преговора о чланству у ЕУ платила карту у једном правцу за јануарски воз ка ЕУ, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

(Овај Видовдан заиста има шансу да буде преокрет у историји Србског народа – уколико Срби, као стари народ који није тиква без корена, пристане на  ВЕРОЛОМСТВО које му нуди прозападни олош који паразитира тренутно на власти, ако србски народ пристане на то да је ток његове историје до сада ишао погрешним правцем и да се такве историје треба одрећи а то значи ако се сагласи да се КАО НЕЧЕГ ПОГРЕШНОГ одрекне и својих предака, и своје вере и своје традиције И СЕБЕ САМОГ… то ће онда свакако бити преокрет којим се директно укључују на ПУТ У СВОЈУ СИГУРНУ ПРОПАСТ!)

„Ништа нисмо продали, издали и ничега се нисмо одрекли. Никада више нећемо бити изоловани и уморни, разапети између Истока и Запада. Упозоравам све политичаре и привреднике да праве реформе и напори тек почињу“, рекао је Вучић на свечаној седници Владе.

(Биће занимљиво видети каквог су се то чаробног штап(ић)а докопали Вучић и компанија, чега су се то они досетили а што нико пре њих није знао – нешто што се неће назвати ни продаја ни издаја ни одрицање а води право у… „ПРЕОКРЕТ“?!)

Вучић је раније посетио манастир Високи Дечани, где је рекао да српски народ треба да гледа у будућност не заборављајући прошлост.

Први потпредседник Владе на седници је оценио да одлука о отварању преговора Србије са ЕУ представља европску верификацију наше политике и да Европа том одлуком проглашава Србију партнером.

Према његовим речима, јануарски почетак преговора о уласку у ЕУ мање је од оног што је очекивао, али је то више него што је било која Влада у последњих 25 година урадила.

„Када смо почињали овај тежак посао и када смо сели у Владу Србије рекао бих да нико није веровао у постизање озбиљних резултата. Саплитани, оговарани, неретко исмевани били смо окренути себи, али смо урадили нешто што други нису“, истакао је Вучић и додао да је у разговорима са представницима међународне заједнице чуо да нико од њих није помислио да ће Србија Видовдан дочекати на овакав начин.

Вучић је поручио и да посао који је урађен није мали, али да није довољан ако не завршимо и спроведемо реформе, модернизацију и бољи живот за грађане.

„Ово је коначно један Видовдан који не означава почетак рата, несрећу, борбу за останак, на Видовдан смо славили херојство и највеће поразе, славили смо и одвођење наших државника из змље, али никада нешто чиме би генерације које долазе могле да се поносе“, рекао је Вучић и напоменуо да је Србија овим Видовданом преокренула ток историје и показала да нико не може зауставити реформе, модернизацију и пут ка напред.

(Поред Дачића, и Вучић сматра да Видовдан никада није представљао нешто чиме би генерације могле да се поносе!? Вероватно им је тако речено на задњем састанку у Бриселу или некој страној амбасади!?
И управо супротно од онога што „очекује“ Вучић – оваквим неразумним понашањем Владе Србије, да ЗАРАД ЛЕПИХ ОБЕЋАЊА згазе Устав, подрију и угрозе суверенитет и интегритет државе продајући делове територије са све народом (Косово и Метохија), овај Видовдан означава почетак страдања србског народа ако се сагласи да неразумни европски лакеји у његово име продају готово за вересију!)

Према његовим речима, Србија нема разлога за славље, али има за задовољство, а пред нама су „тешки испити“.

„Има зноја, али по први пут можемо да кажемо – нема и неће бити крви“, нагласио је Вучић.

Вучић је захвалио председнику и премијеру Србије Томиславу Николићу и Ивици Дачићу за напоре које су уложили да би Србија почела преговоре са ЕУ, и пријатељима Србије у Европи који су се залагали за датум.

Динкић: Шанса за Србију

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је одлуком Савета ЕУ о отварању преговора са Србијом наша земља добила „озбиљну шансу“ за коју је сигуран да ће ова Влада учинити све да је искористи, због градана Србије.

„Данас је велики успех свих грађана Србије који су већ 12 година подржавали европску идеју и европски пут Србије. Добили смо озбиљну шансу, а да ли ћемо је искористити од нас зависи, зависи од наших грађана. Сигуран сам да ће ова Влада учинити све да се та шанса искористи због грађана Сбрије“, рекао је Динкић на свечаној седници Владе.

(Који је то проценат грађана подржавао европску идеју? Kад су се ти грађани изјаснили за „европски пут“?? Утешно је бар што нас је Динкић обавестио да (и без наше сагласности) Влада све ради зарад нашег добра! )

Он је поручио да ће сада не само грађани Србије бити сигурнији, већ и инвеститори који нису имали храбрости да улажу у нашу земљу, јер се „нисмо налазили на европској мапи“.

(Осим што слабо познаје економију, Динкић изгледа не зна ни географију?!)

„Постојала је неизвесност, а инвестирали су они који су желели да преузму ризик“, рекао је Динкић.

Динкић је указао и да нам Европа неће решити све проблеме уместо нас самих, већ да морају да се спроведу реформе како бимо се квалификовали за европске фондове.

„Морамо да спроведемо реформе да бисмо се квалификовали за европске фондове као и друге земље ЕУ, које када постану члан имају милијарду и 400 милиона евра годишње. Тим реформама треба да поставимо стандарде како бисмо се квалификовали за неповратна средства из тих фондова. Али пре тога морамо да превалимо дугачак пут“, поручио је министар.

(Е то је, по Динкићу, питање свих питања – како стићи до шаргарепе која се зове милијарду и четристо милиона евра годишње? Зарад постизања тог циља,  сва средства су дозвољена – па шта има везе ако вам у тој сулудој трци одузму по неко парче територије па и ако изгубите понеки део народа…  а може да се деси да вам се територија толико „скупи“ да вас више не могу пронаћи! НЕ! Без обзира на жртве, циљ је циљ! Само најхрабријима који стигну (живи) на крај тог стрмоглавог пута следи награда – толики еврићи, није шала!)

Динкић је захвалио свима који су у протеклих 12 година дали допринос српском путу ка ЕУ, наглашавајући да највеће заслуге иду премијеру Ивици Дачићу, првом потпредседнику Александру Вучићу, потпредседници Владе Сузани Грубјешић.

***

Николић: Цар Лазар није имао други избор, ми сада имамо

28.06.2013. Autor: Ag.
http://www.juznasrbija.info/

Председник Србије Томислав Николић оценио је у петак да је одлука европских лидера да се ододбри покретање преговора о чланству Србије у ЕУ јасан знак да је Србија вратила углед у свету, као и да „цар Лазар 1389. није имао други избор, али га ми сада имамо“.

Николић: Цар Лазар није имао други избор, ми сада имамо

Он оцењује и да је одлука јасан знак да је Србија иста коа и друге земље.“Углед имамо у оним државама које су нам пријатељски наклоњене, али и у оним државама која нас баш не воле превише, сада сви са поштовањем говоре о Србији“, казао је Николић на видовданском сабору у селу Конџељ код Прокупља.
Председник државе је напоменуо и да „постоји једна држава која Србију још помало спречава, али ни то није вечито“. „Покушаћу да Србија не ратује, него да се Србија такмичи. 1389. цар Лазар није имао други избор, а ми сада имамо“, казао је Николић.(Читајући изјаве нашег Председника, човек може стећи мудрост каква се ретко где проналази… Дакле – кључна ствар у решавању проблема било које врсте састоји се у УГЛУ под којим се тај проблем посматра, тј. у врсти сочива (наочара) која треба повремено мењати!
Ево простог примера (користан савет за наше високе државне службенике): ако је проблем сепаратизам и тероризам на Косову, злочини над Србима и сл. довољно је ставити ЕУ наочаре и одмах човеку лакне – одјдном схвати да се ту У СТВАРИ ради о „изазову“ који вуче своје корене из прадавних времена која су сви већ заборавили загледани у светлу будућност… да је основна ствар позабавити се „људским правима“, основати две-три НВО, а пре свега – У СВЕМУ И БЕЗПОГОВОРНО СЛУШАТИ мудре савете из Брисела. И проблем је ко руком однет!

Ситуација друга (из свакодневног живота): ако си случајно забасао у друштво оних који те злостављају, иживљавајући се над тобом са садистичким задовољством, ти само промениш наочаре (угао треба да буде добро подешен) и дешава се магија – непријатељ ти више није непријатељ већ неко ко те „не воли превише“ и помало те у понечему спречава… али, наравно, све за твоје добро и у циљу такмичења! А и тај даса је иначе веома великодушан, само је имао тешко детињство и не воли то да показује пред другима… Кад испуниш све његове захтеве, одмах спусти песнице и дозволи ти да останеш у његовој близини.

Ситуација трећа (из свакодневног живота):  Ако се случајно излетиш пред новим пријатељима, па се похвалиш херојском прошлошћу свога народа, одлучном и непоколебљивом борбом за слободу… могуће је наћи излаз и из те непријатне ситуације! Довољно је применити исту терапију (дакле сочива или наочаре са добро подешеним УГЛОМ) – само треба узети сочива двапут веће диоптрије. Јер тек под тако великим степеном увећања почињеш да уочаваш праве димензије и размере прошлих дешавања. Одмах ти се пред очима разбистри и схватиш да у ствари у прошлости није ни било неких великих битака, ни борби, ни јунаштва – већ само неколико појединаца који пред собом нису имали могућност избора, као што је ми данас имамо, већ их је сплет историјских околности довео у позицију да донесу неку (неразумну?) oдлуку… Уосталом, у ЕУ ускоро ступа на снагу нови закон по коме ће се за анализу историјских чињеница и дешавања користисти ИСКЉУЧИВО наочари чија су стакла подешена под углом од 180 степени које ће обезбедити много јаснију слику свих дешавања из прошлости.

И тако – веома је важно којим очима гледамо на ствари… и да се благовремено побринемо за квалитет наочара (најбоље се праве у Бриселу). Ако усвојимо корисну навику да увек изаберемо прави угао гледања (у складу са упутством које се добија уз наочари) онда можемо бити сигурни да нас неће болети глава! =)

8 replies »

 1. Nikolicu ti nemas nikakvu skolu. Ti si veleizdajnik zajedno sa tvojim Vucicem i Dacicem. Odrubljujete Srbiju ali pazite sveto Kosovo sa 1.300 nekadasnjih svetinja i 5.000 crkvenih zvona nikad vam nece oprostiti i bicete prokleti. Uradili ste najvece zlo a prokletstvo ce vam ici na porodice od tog zloglasnog 19. aprila 2013. godine. Sva trojica ste stekli od kradje nikad od rada i znoja. Vi ste bez pameti, dok vam EU otima zemlju i nikad ne zeli u tu prokletu EU avliju, vi nepismenjakovici uporno trcite u taj bunar. Bicete veciti datumasi i kad vam ta EU ispostavi priznanje Kosova i vi ce te to rado prihvatiti. Nikolicu pa samo se seti da romanijski vojvoda, da si crtao granice Karlovac, Karlovac, Virovitica a sad sta radis. Bruko i sramoto iz Bajcetine. Nepismen si i bez skole budaleti

  Свиђа ми се

 2. Ironija, drcizam, ismejavanje srpskog naroda od strane sopstvene vlade, pa gde to ima u svetu? Interesuje me sta je to sto tera nase vladare na ovako nesto: pare, karijera, bezboznostt u koje se lazno zaklinju, komunisticki ostatak jednom recju nazovi bagrasima. Drugo uz pomoc nesvesnih bezboznika i stranih agenata ispran je mozak mladoj generaciji jer nema ko da ih zadrzi, ispravlja, nema ko da se postara pa ni SPC na celu sa Irinejom koji je takodje bio agent proslog rezima.
  Zasto ptrijarh kao glava veroispovesti srpskog naroda ne kaze nista na izjavu nasih politicara u krusevcu zato sto se i on slaze sa time vuce ga PAPA. Braco pravi srbi Imamo li ikakvog izlaza moze li se oterati ova crna trojka sa vlade dok nije potpuno kasno oni nesmetano vode srbiju u ambis.
  Nasa vlada je dokazala ATEIZAM jer po govorima iz krusevca se vidi da neveruju u Gospoda Boga svojim baljezganjima pluje na nasu svetu proslost svetih ljudi, predaka koji su stvarali drzavu na svojim mukama kako bi mi danas uzivali (PRODALI) jer nismo ulozili nikakav trud (ODNOSI SE NA IZDAJNIKE) ispravljam se. Koliko se vidi dobar deo naroda vec je istomisljenik vlade a sa druge strane se busaju u grudi (JA SAM SRBIN JA SAM PRVOSLAVAC) dali oni lazu ili su glupi?
  Dali oni znaju sta znaci ta izreka to je verobozje to je svetinja nemac je napisao javno da je od srba potekla civilizacija i mnogi drugi za koje mnogi nasi kazu: (MA KOTO ZNA STA JE A STA NIJE?)
  nasu su istoriju promenili komuniosti a sad ovi isti samo pod drugim imanom ATEISTI isto sranje drugo pakovanje.
  NA KRAJU MOLIM SVE PRAVE SRBE DA SE URAZUME I DA SE PREUZME OZBILJAN PODUHVAT DA SE ZBACI OVA VLADA KOJA UNISTAVA CELO SRPSTVO. BOG NAM UPOMOC „ZIVELA SRBIJA!!!“

  SMEDEREVAC

  Свиђа ми се

 3. Samo efemerna opšta svijet i banalna svijest političara u Srbiji, preobražava duhovnu-nebesku Srbiju kao iracionalnu, u materijalstičku-zemaljsku kao racionalnu vidljivo naprednu na takozvanim činjenicama. Upravo je beznadežno pokušati da se svjesno obradi ovaj „racionalni preobražaj“ ako je racionalno dobrovoljno se odreči suštinskog dijela teritorije-Kosaova, tako racionalno postaje iracionalno, i, ukoliko je ovo racionalno realno onda se opravdava pljačka samog sebe-dobrovoljno odricanje Kosova. I, sada racionalna svojstva su da se razlikuje istina od laži, i dobro od zla, i razum mora da osudi laž i zlo, ali i ovdje je ovo racionalno bilo racionalno, žrtvovani su Srbi sa Kosova,a ostali sačuvani, i to je pristojno kao što je pristojno misliti da duh Sv. Save i kneza Lazara je slijepo crijevo Srbije,i, da je prirodno da EU proizvodi dušu, da su majmuni stvorili čovjeka, i da je EU nastala iz harmoničnog sadejstva brige za gladne, respekta i odgovornosti prema drugima, i da čelije mozga fabrikuju misli, stoga se Srbija mora odreči duha Sv. Lazara, i svih fabrika koje ne proizvode misli, i da sve drugačije ne može biti, Stoga je opšta sviijest i banalna svijest političara liferovala duh Srbiji. Ali, ja moram da naglasim, etički-moralni faktor, sa kojim bi ovi što liferuju duh Srbiji morali računati ukoliko žele da izbjegnu potpunu propat Srbbije.

  Свиђа ми се

 4. Тек сада ће нас у ЕУ сматрати за гњиде, без поноса и образа!
  „Ја“, ти свашта радио, а ти ми се захваљујеш и пузиш предамном да те примим у моје окриље ? Да ли је то нормално. Тако то бива, када на власт дођу бескичмењаци. Једини пут нам је ЕУ, повраћа ми се. Ако и јесте, требали би прво да економски ојачамо па онда да идемо на „клање“, овако купиће нас 1-2 „човека“, донеће се закон о забрани рађања, јер Срба има више него што је зацртала ЕУ, итд…..

  Свиђа ми се

 5. Поремећене шизофрене џукеле, једина потврда да добро раде је када они то сами за себе кажу када сами себе хвале!!!!!
  ВИСИЋЕТЕ ВИ НА ТЕРАЗИЈАМА, БУДИТЕ СИГУРНИ У ТО!!!
  ВИ ИЗДАЈНИЦИ, КАЖЕТЕ ДА ЈЕ ВИДОВДАН МИТ, ТЕШИТЕ САМИ СЕБЕ!!!
  АЛИ ШТА ГОД РЕКЛИ И УРАДИЛИ, БУДИТЕ СИГУРНИ У ЈЕДНО, СТИЋИ ЋЕ ВАС ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА, ЈЕР ОНА НИЈЕ НИ ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ, ТРАЈЕ ВЕЋ 600 ГОДИНА!!!
  ПА, ЗАШТО БИ ВИ БИЛИ ИЗУЗЕЦИ?

  Свиђа ми се

 6. САМО СЕ ТИ ТЕШИ, ЏУКЕЛО ДЕБЕЛА ИЗДАЈНИЧКА!!!!
  ВРЛО БРЗОМ ЋЕШ ВИДЕТИ ПОСЛЕДИЦЕ СВОГА „ЧИЊЕЊА“!!!!!!!

  Свиђа ми се

 7. Дакле :
  Добили смо одобрење за одређивање датума који ће означити почетак преговора за одређивање датума када ће почети преговори!
  Ко је овде луд?!

  Свиђа ми се

  • Za Nikolica …
   НИКОЛИЋ: ЦАР ЛАЗАР НИЈЕ ИМАО ДРУГИ ИЗБОР, МИ САДА ИМАМО

   Pa konjino Bajcetinska i on ga se
   tad mogao odreci kao i ti sad ali
   ga se drekao nije vec dao svoj zivot.
   Ti si slucaj za ludnicu !
   Mars dzukelo, belosvetska !

   Свиђа ми се