Љиљана Јовановић

ФБР превод: Фундаментално од Фреунда – Рећи “не” Косову


ФБР превод: Фундаментално од Фреунда – Рећи “не” Косову

 

После једностраног проглашења отцепљења од Србије, које је Косовски парламенат изгласао 17. фебруара 2008, Израел је остао чврсто на становишту да не подржи опасни гамбит Косовара, и није признао сецесију и нема ваљан разлог да тај став промени.
Од MICHAEL FREUND
24.06.2013 20:49jpost.com
ФБР ПРЕВОД: Љиљана Јовановић

 ShowImage.ashx
 
Протест Срба са Косова у Београду против признања Косова
(фото Ројтерс)

У последњих неколико недеља бројни коментатори су позивали Израел да призна независност Косова, одметнуте покрајине која се отцепила од Србије.

Главни аргументи заговорника таквог потеза се крећу од људских права а други сматрају да је то у националном интересу државе Израел, корисно да се придружи оним земљама, а има око 100 земаља које су то већ урадиле.

Ништа није толико далеко од истине…

После једностраног проглашења отцепљења од Србије, које је Косовски парламенат изгласао 17. фебруара 2008, Израел је остао чврсто на становишту да не подржи опасни гамбит Косовара, и није признао сецесију и нема ваљан разлог да тај став промени.

Истина је да су међусобни односи између Београда и Јерусалима побољшани у последњих неколико година изграђени на седам векова блиског пријатељства Срба и Јевреја.

Ово је било очигледно током посете Председника Србије Томислава Николића Израелу крајем априла 2013, када је имао низ срдачних састанака са Председником Шимоном Пересом и Премијером Бенијамином Нетанијахуом.

На туристичком или комерцијалном плану се ствари поправљају. Од укидања визних ограничења између две земље, у септембру 2009, број туриста из Србије који посећује Израел је више него три пута повећан.
Израелске фирме су инвестирале преко милијарду евра на различитим пољима, од некретнина, до технологије.
Ако Израел призна Косово то ће уназадити наш однос са Србијом и задаће велики ударац нашем важном односу са Србијом.

Уз чињеницу да ће Србија да се придружи ЕУ за деценију, и да је Србија на раскршћу између Истока и Запада, наш национални интерес диктира да ми морамо да чувамо односе са Београдом, а не да их компликујемо признавањем Косова.

Мање више у светлу прогреса у преговорима између Београда и Приштине, било би непромишљено од стране Израела да се меша у деликатне преговоре својим призањем независности Косова.

Пре само два месеца Београд и Приштина су склопили договор, први такве врсте, по којем обе стране неће заустављати напоре једне и друге стране на њиховом путу у Европску Унију. А у четвртак прошле недеље, Косовски вођа, Хашим Тачи се срео са Српским Премијером, Ивицом Дачићем у Бриселу ради даљег наставка договора. Због тога је  Кетрин Ештон пожурила да изјави да су конкретни кораци обе стране направљени у правцу” видљивог и чврстог поправљања односа”.

После много година сукоба Срби и Косовари воде директне преговоре.

Ако Израел или друге државе сада почну да признају  независност Косова, то би могло да потпали тензије и  угрози осетљиве изгледе за даље помирење.

Независност Косова се може договорити између две стране без међународног мешања.

Наравно ту је и питање историјске правде, шта је правилно а шта је погрешно.
Косово за Србе је оно што је Јудеја или Самарија за Јевреје: колевка народа, место где је све почело.

Преко 800 година Косово је било центар Српске државе било је духовни и административни центар Србије све до Косовског боја 1389. године, када су Отомански Турци победили Србе и њихове савезнике.

Касније су досељеници из Албаније отерали Србске становнике са те територије, данас су већина на тој  територији. Али ова територија је пуна старих Српских цркава, манастира и споменика.
За Србе дати Косово је као откинути део њиховог наслеђа  из њихове заједничке душе.
Признавање независности Косова од стране Израела, направиће само опасан преседан, који се може окренути и против нас.

После свега, ако Косовари могу да отцепе парче Србије и направе своју независну државу, зашто Палестинци у Јудеји или Арапи у Галилеји не могу да ураде то исто? Због тога не би био мудар потез власти Израела да да легитимитет Косову.

На крају, у време повећане Исламске екстремистичке активности у свету, укључујући ту и лако потпаљиви  Балкан, да ли је у интересу Израела и Запада да се формира још једна муслиманска држава на јужном крилу Европе?

Извештаји показују да задњих година да радикалне Вехабије  као и Иран, гледају како да преузму контролу на Косову где је ¾ Муслиманског становништва. Независно Косово под утицајем Блискоисточних екстремиста, само ће повећати  ризик од даље Балканске нестабилне будућности.

Србија је важан пријатељ Израела, и урадила је много тога на отварању према Западу и увођењу  демократије. То не би требало да буде плаћено тиме што би натерали Србе да прихвате неправедно цепање њихове државе.

До сада много Азијских, Афричких, и Јужноамеричких народа чврсто одбија да призна независност Косова. Без обзира шта кажу критчари, Израел треба да уради исто.

3 replies »

  1. И садашњи режим у Србији каже да није признао независност КиМ и да никада неће, а шта раде?

    Свиђа ми се

  2. И Ватикан није признао независност КиМ, али зато нас растура по другим питањима.

    Свиђа ми се