Љиљана М. Јовановић

Видовдан као Велики Петак…


Normal
0

false
false
false

EN-CA
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Видовдан као Велики Петак

 1 јул 2013, СРБски ФБРепортер

Пише: Љиљана М. Јовановић

veliki_petak

Србија дочекује још један Видовдан. A, сва је у ишчекивању неког другог датума, изгледа важнијег од свих у календару. Србија је притиснута тегобом, чини се да безгласно јауче и да се увија од ужасног бола.

Србија је на крсту, уморне очи не може да дигне ка Небу, не може сувих уста и осушеног грла чак ни да запита може ли је мимоићи ова чаша. Приносе јој сирће уместо воде и притом јој се подругљиво потсмехују.

Пред нама је жалосна, тешка, стравична слика Великог Петка.

Србија је кажњена, мора да плати, можда чак и да нестане и то на сраман начин. Као и Господ, некада давно, и Србија је неправедно оптужена. Многи су, али ипак не сви, викали: „Распни Га“, пљували Га, тукли, називали погрдним именима.

Слично томе, један део света је увео санкције, бомбардовао Србију, многи су говорили да смо дивљаци, геноцидни народ, да нас треба уништити. Али, опет, на срећу цео свет је већи од броја држава које су нас кажњавале. И тај други део земљиног шара зна да су Срби витешки народ, да их част, јунаштво, светли образ красе, да су кроз историју заједно сахрањивали своје и непријатељске војнике.

Пример за то постоји, рецимо, у Лазаревцу, у крипти цркве Св. Димитрија. Ту се може видети шта је поштовање непријатеља и човекољубље.

Увек је постојао Јуда, увек су некоме новци, златници, некретнине, аутомобили, повластице били изнад части, изнад пријатељства, оданости, братољубља. Србија није оскудевала ни у Јудама, ни у људима који су се утркивали да је се одрекну, попут Петра, не три пута за једну ноћ, него тридесет три пута ако је требало.

А, само неколико дана раније, клицали су Господу они, који су гледали Његова чуда исцељења и дизања људи из мртвих. Не тако давно, малена Србија је дала процентуално више жртава од свих водећих сила оног и овог времена. И клицало јој се, добила је парченце своје славе које није умела да искористи.

А, онда су дошли неки који су је, блиставу и величанствену, увели у нелогичну заједницу, при чему је Србија морала да крије сва своја одличја, медаље за храброст, морала је много чега да се одриче и стално нешто да даје.

Упркос томе, раширила је Србија руке, срце је своје ишчупала, на длан га ставила, нудећи га као залог своје љубави, верујући у звезде са краком вишка у односу на крст, који је блистао на српском небу вековима, постојано.

Све је било мало, чак и нове жртве, нови страдалници, реке исељених. Србија мора да сагне главу, да повије леђа, да клекне, Србија мора да буде понижена на све начине.

И сада је разапета.

Хоће ли ући у нову заједницу? Хоће ли икада изаћи из Велике Суботе и хоће ли дочекати сопствени Васкрс?

Господ није имао греха, а био је кажњен најстрашнијом казном. Србија је кажњена, али није сасвим безгрешна. Срби су се Бога одрекли, заборавили своје жртве, потиснули вредности предака.

А, шта ми чинимо? Шта свако од нас може да учини у овом часу? Упитајмо се да ли смо благочестиви, да ли смо богомудри?

Погледајмо једни другима у очи. Или, макар, сами себи у огледалу и признајмо да смо заказали, да не радимо ништа како би помогли нашој напаћеној земљи.

Коначно, гледајући себи у очи, запитајмо се, у складу са Видовданом, јесмо ли вера ил` невера?

2 replies »

 1. KOSOVO IS SERBIA! Le Kosovo est Serbie! KOSOVO JE SRBIJA! Косово е Сърбия! Kosovo ist Serbien! Το Κοσσυφοπέδιο είναι η Σερβία! Kosovo is Servië! Kosowo to Serbia! O Kosovo é Sérvia! KOSOVO ESTE SERBIA! Kosovo es Serbia! Kosovo är Serbien! КОСОВО ЭТО СЕРБИЯ! Kosovo je srbsko! Косово є Сербія!

  KOSOVO IS THE HEART OF SERBIA !!!

  KOSOVO ËSHTË ZEMRA E SËRBISE !!!

  КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ !!!

  KOSOVO & METOHIA IS FOREVER SERBIA !!!

  + C C + C C +

  Свиђа ми се

 2. ”A, сва је у ишчекивању неког другог датума, изгледа важнијег од свих у календару.”
  Боље рећи – којег ни нема у календару.

  Свиђа ми се