БАРИКАДЕ

Саша Касаловић: Не можете нам забранити да РАСУЂУЈЕМО


Саша Касаловић: Не можете нам забранити да РАСУЂУЈЕМО

02.07.2013. ФБР КОМЕНТАР на чланак Игор Војиновић: У СУСРЕТ ПРВОМ ГВИДОВДАНУ

застава на крсту КиМ

Јесте да је један дан прошао, али… срећан вам почетак поста браћо и сестре. Како је пост време у коме се никако не треба упуштати у расправе, терање ината и осталих недоличних ствари које би требало да су и у обичним данима стране једном хришћанину, а поготову Србину Светосавцу-православцу, пробаћу да то не чиним.
Морам да приметим да се овде повела озбиљна расправа о томе да ли је Газиместански Видовдан постао Гвидовдан или није.
Бићу кратак. Игоре брате потпуно си у праву. Употребио си назив и њиме описао много тога као и то шта данас представља прослава Видовдана на Газиместану. И завршићу са тиме.

Претпостављате да онда мислим да су и иринеј и теодосије и остале Гвидове слуге и онај прошли, а и овај Гвидовдан, у потпуности спровеле, одржале и дале му нови смер, баш онакав какав је госпођа Гвидо у договору са Ватиканским идеолозима и замислио да буде.
Потврда томе је и заузимање организатора и финансијера из Владе Србије и канцеларије за Косово и Метохију, који су нам преко свих медија унапред најавили да ће овај Видовдан бити другачији од свих других, да ће по први пут од 1389. године славити победу и улазак у ЕУ, а не смрт и страдање као и до сада, и да смо ми као народ напокон решени да раскрстимо са својом прошлошћу. Рекли су нам ти “нови мудраци” како смо ми од сада спремни да постанемо пријатељи оних који су нас кроз векове прогонили и убијали, и зато су изабрали баш Газиместан да покажемо нашим прогонитељима да смо се преобратили, да нам све жртве пале за крст часни и слободу златну више ништа не значе, да их се само стидом присећамо јер су били неразумни и луди што су гинули узалуд, али да смо ми сада паметни и орни за делање са до скора нашим крвницима а од скора са нашим “вечним пријатељима”… ТО СУ РЕКЛИ ФИНАНСИЈЕРИ СКУПА НА ГАЗИМЕСТАНУ…
…а народ, онај део народа који би још да буде “старомодан и глуп” је одмах од милоште назвао тај препород ГВИДОВАЊЕМ а сам скуп и место где се то догодило ГВИДОВДАНОМ.
И ТО ЈЕ ТО… ШТА ТУ НЕКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО!

ВИ који се на овај или онај начин, индиректно или директно, Гвиду и папи клањате… што вас то сада нервира. Да ли бисте да нам забраните и да тумачимо, да расуђујемо и ствари називамо именима, како је то увек наш мудри народ радио… Ееее, то би било много!
Идите ви вашим путем и нека вам је са срећом, а ми ћемо нашим утабаним, старим светосавским и мученичким, оним којим су ишли сви србски страдалници за Христа и крст часни и слободу златну, као што то чини и наш протерани (ко рече ове неки “момак” – свргнути) народни преосвештени Владика Артемије. И знајте… не идемо ми за Владиком Артемијем него га само пратимо док он иде за Христом, Богом нашим и за свим Светим великомученицима палим за Христа!

Свако по свом срцу… а како смо одлучили, шта смо радили и где смо стигли или где ћемо стићи… ТО ЋЕМО САЗНАТИ У ДАН ОНАЈ… а до тада пустите нас да РАСУЂУЈЕМО. Значи… запамтите јеретици и отпадници од Христа… “ми” вам не судимо, све и да хоћемо ми то не можемо, то је посао Свевишњег, али не можете нам забранити да РАСУЂУЈЕМО, а наш став о томе сам вам управо изнео.

Слава Богу, Господе Исусе Христе, сине Божји, помилуј нас грешне и допусти и онима који не иду Твојим путем да прогледају, да се покају и уразуме и загазе на Твој пут ИСТИНЕ!
АМИН!

7 replies »

 1. Погедајте овај снимак 6:42… Видите ли у кога финансијер гледа као у Бога. Млађи сам много од њега у глупо ми да осуђујем па и да расуђујем на основу свега овога. Али просто логика здрава ми неда да размишљам другачије. Логика. Некако ми је увек било срцу ближе када неко цео живот живи у једном убеђењу-какво год оно било. Богу фала он се је комунизам добро али накнадно схватио. Али не може сад он свима да прича јер тек што је стао на Божији пут а већ је кренуо да и другима објашњава где он иде. Полако земљаче! Не улазим у исправност његових дела него само логично са стране размишљам. Убеђен сам да је већина вас у сличном расположењу. Гледајте је све снимке по нету а не оне који само вама одговарају. Ја бих реко гледај шта „непријатељ“ каже да знаш колико си и сам управу. 🙂

  Свиђа ми се

 2. Искрено, то је ваше право да схватате… Али искра овог црквеног разједињења сигурно није била оволико дубокоумна већ по све банална. Али не бих о томе јер истина може да повреди, али у питању су чисти интереси! Но не спајајте ове културолошке и верске ствари са овим поликинаством јер то једноставно нема никакве везе. А финансијери свих ових подела ће се сами препознати. О овоме што ти причаш постоји регуралан и добар пут унутар саме СПЦ да се бори. Па онда од једне парохије до друге и полако, јер ово је питање векова а не дана и година. И будите уверени у то да оваквим начином вашег деловања (које и такво сасвим легитимно) само разједињује наш народ, али никако неће прерасти у нешто много значајније јер једноставно овакав пуч је више особина политичког разједињења у оквиру какве политичке странке а не никако верске заједнице. И још једно и за вашег живота, што је историјски један трен ово ће се све променити. А ја се људски надам да ће се ова верска дебата вратити под окриље наше цркве! За разноразне Јакшиће (да је побожан и веран што се није одреко свох косовског додатка па дао сиромашнима, а има их), Милоје (нек преусмери своје деловање на своју произваодњу истински исправну, а не да учи оне које су веровали одавнина шта је вера), Артемије (нек једноставно се примири у својо у каквој келији како и доликује истинским мученицима па нек својим делима а не речима покаже свој „истински пут“-ја га иначе искрено жалим јер његово свргавање са владичанског постоља није била производе само његових грешака, али онда је својим деловањем потпомогнутим својим финансијерима и тренутном ситуацијом у којој се као „поражена“ нација налазимо успео да добије шаку следбеника и полако и сам улазио у глиб у који сваким даном се иде све дубље…успут зна ли неко где Виловски побегуља?)једноставно у оваквој дебати места нема. Нек се они и даље баве интересима а не питањима вере! То је мој став и верујем засигурно исправан.

  Свиђа ми се

 3. “ Глуп је само онај који је убеђен да све зна. Е сада немојте ни ви нама бранити да расуђујемо и осуђујемо (ја лично нећу никад осуђивати због малопређашње приче о слободи избора). Ја бих реко због тежина речи изговорених у овом а пређашњим текстовима да би ви најпре рашчистили са нама “новим мудрацима, јеретицима и отпадницима од Христа”, Србима који и даље прате нашу свету СПЦ. “
  У овом делу онога што си изговорио писаном речју“разбојниче“ видим сву твоју спознају окружења у коме живиш.

  Ја сасвим сигурно нисам успео да сазнам све о томе како и на који начин што пре задобити потпуну Божју благодат и мораћу још много тога да научим и у животу доживим како би то постигао. Трудим се , надам се и верујем да то Господ Бог види и да чека на мене грешног да постанем достојан његове милости. И заиста још много тога незнам. Али те уверавам “разбојниче“ да сам лекцију о томе како препознати ЛИЦЕМЕРА (колико год ти сметало то што те означавам великим словима),отпадника од вере и јеретика, научио и ово је последње што ћу ти као одговор на неко твоје писање упутити. Остављам те са неким твојим Србима да и даље пратиш своју свету СПЦ. на челу са “кардиналом иринејем“ !

  Свиђа ми се

 4. Опет ја да мало прокоментаришем. Опет ћу поновити да ово пишем као ваш пријатељ и много више преферирам ваша размишљања него ли ових невладино-владиних сподоба широм нам мајчице Србије. Али ако се већ помињу финансијери којекаквих скушова па и овох којег ви коментаришете могли би мало и да погледате у главне финансијере свргнутог Владику Артемија. Један од њих са префиксом „грешни“ (кога лично не познајем, али сам на основу других очевидаца схватио да је изузетно вешт и по све Богоугодан човек те помаже коме стигне и може), је до пре само коју деценију био врли комуниста. Две деценије у религијском погледу су трен. Дакле до пре секунде комуњара а сад верник, па наједно он се дао у процену екуменизма, продаје Косова (које је раније гледао само на разгледници), изродима, јеретицима и Бог ће га знети чега већ све… Једно му не могу оспорити, ма колико „пребегли“ монаси из Црне реке били „грешни“ (што је свакако у овим околностима релативна категорија из моје призме гледања) добро је што их је прихватио и омогућио им живот и слободу. Слобода и право избора је наша основна разлика у односу на сва друга жива бића те у том му не видим ништа спорно. Ово на даље и то разједињење је већ нешто што ми веома смета. Али ја, као ни већина Србије нити осуђује нити брани вама да „РАСУЂУЈЕТЕ“ (ја заиста не разумем ово огрешеније о наш цењени правопис и писање одређене речи великим словима, јер истицање одређених речи и изјава се ради знаковима интерпункције, ако се добро сећам часова у трећем разреду основне школе). Не постоји старомодан и глуп јер су и то релативне категорије. Глуп је само онај који је убеђен да све зна. Е сада немојте ни ви нама бранити да расуђујемо и осуђујемо (ја лично нећу никад осуђивати због малопређашње приче о слободи избора). Ја бих реко због тежина речи изговорених у овом а пређашњим текстовима да би ви најпре рашчистили са нама „новим мудрацима, јеретицима и отпадницима од Христа“, Србима који и даље прате нашу свету СПЦ. Ја за сада нећу напустити тај свети пут јер реалитвно доста знам, а баш због тога што има тога што не знам и посећујем ову страницу не би ли чуо нешто што доказује исправност вашег пута. Међутим слаба вајда. Углавном се читају јефтина политиканства и по све неразборити текстови. Није ту у питању нити старомодност нити глупост већ једноствано недостатак аргумената. Додуше у политици аргументи никад и нису били потребни, већ само олако изговорене тешке речи (има веома пуно филозовских списа о овом феномену замајавања народа и масе). Жалим и молим да мало размишљате и отворите очи али на све стране и све „сварите“ па онда „РАСУЂУЈТЕ“.

  Бог са вама и са нама. Да једног дана осванемо у Призрену а најпосле и у Константинопољу!!!

  Свиђа ми се

 5. Слава Богу, Господе Исусе Христе, сине Божји, помилуј нас грешне и допусти и онима који не иду Твојим путем да прогледају, да се покају и уразуме и загазе на Твој пут ИСТИНЕ!
  АМИН!

  Свиђа ми се