ДРУШТВО

Вести са окупираног Косова и Метохије


03.07.2013.

ОСНИВА СЕ СКУПШТИНА АП КиМ

03.07.2013. 07:11 В.Новости, ТВ Мост

У Звечану, у четвртак, у подне, одржаће се конститутивна седница привремене скупштине АП Косова и Метохије, на чијем челу ће вероватно бити социјалиста Славко Стефановић…

4_so_velika_copy8
Тај парламент се формира на основу Декларације Сабора српског народа усвојене 22. априла у Косовској Митровици и одлуке одборника четири општине са севера КиМ. Они су још пре два месеца осудили бриселски споразум, али су са оснивањем скупштине сачекали док се не саопшти видовданска одлука ЕУ о Србији.

Момчило Гвоздић први човек Скупштине Звечана потврдио нам је да ће на седници бити представници свих партија и да су сви предложили кандидате за водећа места у њој.

Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа, објашњава за „Новости“ да је суштина овог потеза опстанак институција и органа АП КиМ:

– То је јасна порука да Срби не желе да живе у независној држави Косово, већ хоће да остану на својим вековним огњиштима у држави Србији. Оснивање скупштине суверено је право грађана на северу, као и свих који су лојални држави Србији.

Милован Дрецун, шеф скупштинског одбора за КиМ, на другој страни, наводи нам да не би требало повлачити потезе који нису усклађени са Владом Србије:

– Србија је бриселским споразумом као свој приоритет истакла формирање Заједнице српских општина која ће настати после избора 3. новембра.

Мислимо да ће она омогућити безбедност Србима, услове за живот и повратак протераних. То је државна политика. Парцијална решења изван овог оквира могу да створе пукотину у односу Београда и Срба на северу.

Потези мимо владине политике воде у неизвесност и у угрожавање безбедности Срба на КиМ.

На седници у четвртак требало би да се потврде мандати посланика, изабере председник, четири потпредседника, секретар и заменик секретара.

***

 АЛБАНЦИ ХОЋЕ И ВАЛАЧ

03.07.2013. Вести, ТВ Мост

dalekovod_velika_ВАЛАЧИз Приштине планирају да преузму и велику трафо-станицу Валач на Рогозни, преко које се север Космета из Србије, правцем из Новог Пазара, снабдева електричном енергијом…

Министарка енергетике Зорана Мухајловић сматра да Заједница српских општина треба да има своју компанију која ће се бавити снабдевањем и дистрибуцијом струје на северу Косова. Трафо-станица Валач тренутно припада Електромонтажи Србије, о њој и језеру Газиводе у Бриселу ће се разговарати 7. и 8. јула.

***

И ГАЗИВОДЕ АЛБАНЦИМА?

03.07.2013. Вести, ТВ Мост

Једно од питања око кога се у Бриселу још споре Београд и Приштина је и језеро Газиводе, код Зубиног Потока које је, по многима, после Трепче, најзначајнији српски ресурс на северу Косова и Метохије…

gazivode__velika_copy3

Како тренутно стоје ствари: Албанци су упорни да комплетно језеро, чије се три четвртине налазе на територији ц. Србије, у општинама Нови Пазар и Тутин, стави под своју контролу, док се српски преговарачи труде да језеро, брана и хидроелектрана Газиводе буду под контролом Заједнице српских општина, односно да се новац од воде и струје слива у касу Заједнице и општине Зубин Поток.

– Бриселским споразумом цео север се предаје држави Косово, па самим тим под контролу владе Хашима Тачија иду и: језеро, брана и хидроелектрана Газиводе. У Приштини су одлучни да Газиводе ставе под потпуну контролу, чак ако њиме и формално, што сумњам да ће се догодити, буде управљала Заједница српских општина.

Погубним Бриселским споразумом изгубићемо ресурс који сваке године може да инкасира шест до седам милиона евра и од кога би лагодно могли да живе сви житељи наше општине – каже Миодраг Андрић, члан Општинског већа у Зубином Потоку и наглашава да ова општина ни до сада није имала много вајде од језера, јер је Приштина, потпомогнута Кфором, Унмиком и Еулексом једноставно отимала сав приход од овог ресурса.

Изградњом бране Газиводе, код Зубиног Потока, пре три и по деценије расељен је цео Ибарски Колашин, чак 8.000 Срба морало је, пошто су им потопљени куће, имања и све што су имали, да се сели у Шумадију, језеро покрива простор од села Газиводе код Зубиног Потока до Рибарића у општини Тутин, акумулација воде је око 400 милиона кубика, а снага хидроелектране је 35 мегавати.

– Кад год смо покушали да језеро ставимо под нашу контролу, Кфор и Еулекс су по налогу Албанаца овде изводили некакве вежбе, звецкали оружјем и демонстрирали силу.

Без воде са језера Газиводе немогућ је рад Термоелектрана у Обилићу, са Газивода се водом снабдева неколико општина на централном Косову, хидросистемом Ибар-Лепенац вода са Газивода користи се и за наводњавање Метохије – додаје Андрић и наглашава да, нажалост, ни раније српске власти, чак ни у време Слободана Милошевића, нису ништа учиниле да овим ресурсом управља општина на чијој територији се налази.

***

ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ КЛЕЧКА ПОЧЕТКОМ СЕПТЕМБРА

03.06.2013. Тањуг, ТВ Мост

Пресуда у „случају Клечка“ у коме су за ратне злочине оптужени посланик Скупштине Косова Фатми Љимај и петорица његових сабораца биће изречена почетком септембра,изјавио је председник судског већа Основног суда у Приштини Малком Симонс…

kleka_velika_copy2

На данашњем рочишту требало је да буду саслушани сведоци одбране, али су браниоци оптужених одустали од тога, сматрајући да у досадашњем поступку није доказана оптужница против њихових клијената.

Због такве одлуке бранилаца рочиште је настављено неким техничким питањима као што су психијатријски налаз за покојног сведока X, Агима Зогаја,чија је изјава основ оптужнице против Љимаја и осталих.

Браниоци оптужних затражили су и да се њиховим клијентима укине кућни притвор. Следеће рочиште биће одржано 16. јула када ће своје мишљење дати један антрополог и патолог из форензике Еулекса који су обавили ископавање посмртних остатака после рата.

***
Глас Косова и Метохије

Синоћ око 21. час на путу Приштина – Скопље од стране КПС полиције брутално је претучен Драган Ивановић из села Доња Битиња у општини Штрпце. Зашто се нико о томе не оглашава и зашто српски медији ћуте о томе !! a8

Штрпце Србија
Како незванично сазнајемо, вечерас око 21. час на магистралном путу Приштина Скопље од стране КПС полиције након рутинске контроле брутално је претучен и остављен на путу без икаквог разлога Драган Ивановић из села Доња Битиња у општини Штрпце. Све се десило у присуству једног сведока када су се враћали из Липљан за Штрпце. Сутра о свему овоме опширније са подробнијим и детаљним информацијама!!

***

НАТО ГАРАНТУЈЕ БЕЗБЕДНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ НА КИМ

03.07.2013. 17:40 Извор: Танјуг, ТВ Мост

Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен изјавио да је НАТО спреман да и даље гарантује сигурност на Косову и да онемогући покушај да се уништи напредак…

nato__velika_copy6
Током конференције за новинаре са косовским премијером Хашимом Тачијем, Расмусен је поновио подршку НАТО-а и рекао да се споразум који су постигли Београд и Приштина 19. априла ове године у Бриселу, уз посредство Европске уније, треба остварити, јер даје наду за бољу будућност.

Тачи је рекао да и „Србија треба да настави да примењује споразум као што је Косово за то опредељено“.

Расмусен је током посете Кфору и сусретима с међународним званичницима на Косову, као и Тачијем, министрима за безбедносне снаге Агимом Чекуом и за повратак и заједнице Далибором Јевтићем, рекао да су снаге Кфора спремне да помогну остваривању бриселског споразума у питањима у којима се захтева укључивање међународних мировних снага на Косову.

Са Расмусеном су у посети Косову били и чланова Савета НАТО, највишег политичког тела северноатлантске алијансе.

1 reply »

  1. Pa dobro sta se radi da niko nista nemoze niti da se suprstavi nepravdi na Kosovu dokle, dokle ima li uopste nekog resenja? Pa ostavite se te propale evrope koja i vas vodi u prpast ugledajte se na Republiku Srpsku a sta tek da vam kazem za Egipat svuda u svtu narod resava stvari ili vojska a mi nemamo ni babe.nNas narod se 80% bavi igricama na fb/u bezbrizno zabavljanje kao da je u zemlji sve unajboljem redu. Centar svetske politike je Vatikan koji radi sa masonima ali Vatikan daje direkcije preko svojih agenata sta ce ko da radi znaci treba napasti prvo Vatikan preko svih obavestajnih ustanova. NATO i EU sa nemackom ne resava sudbinu naroda nego Vatikan sa Jezuistima koji su katolicka vojska iam ih po celome svetu. Treba se trgnuti i dati njima nasu vladajucu trojku neka im side a spasimo drzavu.

    smederevac

    Свиђа ми се