Анализа

Двери: Обавезно чиповање – увођење диктатуре на мала врата


Двери: Обавезно чиповање – увођење диктатуре на мала врата

03. јули 2013. | 14:23 | Извор: РТВ
БЕОГРАД – Покрет Двери протествовао је данас због одлуке Министарства унутрашњих послова Србије којом се од следеће године уводе личне карте са новим чипом и које ће бити обавезне за све грађане.

У саопштењу за јавност Покрета Двери се наводи да је цела акција МУП-а само наставак онога што је Ивица Дачић као министар радио у претходној влади, када је компанији „Моторола“ додељен вишемилионски посао око увођења нових личних карата.

РТВ

РТВ

„Поставља се питање зашто по овом питању потпредседник владе Александар Вучић не истражује корупцију у вези набавке вишемилионске опреме од компаније „Моторола“, која је папрено скупо коштала грађане Србије, а о чему је тадашња јавност била упозната“, питају се у Покрету Двери и захтевају да се каже шта се то ново од тада десило.

„Која је то нова околност за увођење обавезног чиповања свих грађана, када смо имали јасну уредбу која је ово питање регулисала на начелу добровољности“, истичу у Дверима.

У саопштењу се наводи да ова најава има озбиљне последице по угрожавање темељних људских права, јер је увођење обавезних личних карата са чипом, сматрају у Дверима, једна од последњих степеница небивалог угрожавања приватности.

„После овога ћемо сви постати попут рибица у акваријуму, а наши најинтимнији подаци и кретање ће као на длану бити доступни свим „сродницима“ великог брата у Србији, Бриселу, Вашингтону“, наводе у Покрету.

У Дверима подсећају да су у Србији већ уведене чиповане возачке дозволе, биометријске здравствене књижице и пасоши, бус плус систем градског превоза, да су чиповане домаће животиње, пси луталице, а да су сада на реду људи.

У саопштењу се додаје и да су због свега наведеног конзервативци британског премијера Дејвида Камерона у потпуности одбацили целокупни систем чипованих личних карата 2011. године.

Двери подсећају и да су и Српска Православна Црква и Руска Православна Цркава издале јасан саборски став против електронских идентификационих докумената са чипом.

Покрет Двери од надлежних захтева да се под хитно укину личне карте са чипом, као и да се у решавању овог питања преузме позитивна пракса која је примењена у Великој Британији 2011. године и да се целокупан систем електронских личних карата стави ван снаге.

„Уколико се режим оглуши на ове наше захтеве упозоравамо надлежне да ћемо организовати широки протест и формирати свенародни фронт против све снажније окупације и друштва надзора која се пред нашим очима одвија“, закључује се у саопштењу.

***

ФБР ДОДАТАК:

САОПШТЕЊЕ МУП-а Србије од 02. 07. 2013.
Лична карта са новим чипом од друге половине 2014. године

Број: 277/13
02. 07. 2013.

Постојећи контигент, односно залиха чипова који се користе за израду личне карте, ће се потрошити у току 2014. године, што условљава нову набавку. Због брзог развоја технологије не постоји могућност набавке чипова који су се користили до сада.

Нови чипови задовољиће све актуелне европске стандарде, чиме се гарантује безбедност  и сигурност података на документу (као и до сада) у наредних 10-15 година.

Лична карта са новим чипом издаваће се од друге половине 2014. године, грађанима којима истиче постојећа лична карта и иначе морају да је замене.

Грађани неће имати потребу да мењају личну карту пре истека рока њене важности, осим грађана који имају личну карту без чипа и желе да је замене са личном картом са чипом.

Већ издате биометријске трајне личне карте ће важити и даље, све до момента када грађанин, власник трајне личне карте, не пожели да исту замени за нову са чипом, рецимо из потребе за коришћењем електронских сервиса које омогућава електронска управа. Уосталом, тако је било и до сада.

У зависности од Модела електронске управе за коју ће се, тек, определити Република Србија, биће дефинисана примена и садржај података на „унапређеној“ електронској Личној карти са Законском регулативом која регулише ову област (Закон о личној карти, Закон о заштити података, Закон о електронском потпису, …)

Електронска управа омогућава да грађани без доласка у  надлежне институције своје потребе или обавезе према држави реализују електронским путем, односно преко Интернета, а што омогућава лична карта са чипом.

Добар пример једне електронске услуге, услуге коју омогућава електронска управе, је „Продужење регистрације возила на техничким прегледима“. Ова електронска услуга је омогућила грађанима да без одласка у полицијску станицу продуже регистрацију свог возила. Од 1. октобра 2012. године, када је ова услуга омогућена грађанима, до данас на овај начин је продужено више од 131.000 регистрација. Управо за такву комуникацију, између грађана и државе, неопходна је потреба доказивања и потврде електронског идентитета који омогућава лична карта са чипом.

Ова и постојећа техничка унапређења неће изазвати додатне трошкове за грађане.