Ања Филимонова

Москва уплатила 300 милиона долара „трансфузије“ буџету Србије


Москва уплатила 300 милиона долара „трансфузије“ буџету Србије

КРЕДИТ ОДОБРЕН НА ДЕСЕТ ГОДИНА УЗ ГРЕЈС ПЕРИОД ОД 24 МЕСЕЦА И СА ФИКСНОМ КАМАТНОМ СТОПОМ ОД 3,50 ОДСТО

10.07.2013. Факти, за ФБР приредила Биљана Диковић

9229

Министарство финансија и привреде

ВЛАДА Руске Федерације уплатила је 300 милиона долара финансијске подршке српском буџету, саопштило је данас Минисатрство финансија и привреде.

Влада Србије је у априлу потписала споразум о кредиту са Руском Федерацијом у износу од 500 милиона долара за подршку буџету.

Кредит је одобрен на десет година уз грејс период од две године и са фиксном каматном стопом од 3,50 одсто годишње. Износ од 300 милиона долара уплаћен је јуче, према саопштењу Министарства финансија и привреде.

***

ФБР ПОДСЕЋА: извод из текста нашег аутора и члана редакције Ање Филимонове Србија: пунокрвно партнерство са Русијом или клизање у амбис?

„…Без обзира на све касније препреке, а понекад и отворену саботажу са српске стране у реализацији руско-српских споразума, руска страна се придржавала задатог курса, доказујући спремност да само јача снагу узајамне сарадње.

На конференцији за штампу о резултатима руско-српског сусрета на високом нивоу, која је одржана 24. маја 2013. године, руски председник В. В. Путин је апсолутно јасно приказао конкретно стање ствари, перспективе и намере Русије:

„Најважнија сфера нашег узајамног деловања је енергетика, у том смислу и изградња „Јужног тока”. Почетак градње предвиђен је за крај ове године, а укупан обим финансирања износи (и то руска страна у потпуности преузима на себе) – 1,7 милијарди евра. Са највећом српском компанијом „Нафтна индустрија Србије” ми радимо заједно. Од 2009. године од стране руских инвеститора је у НИС већ уложено више од 1,5 милијарди евра. Ми сарађујемо у финансијском сектору, у сектору туризма, металуршке индустрије. Спремни смо да и даље повећавамо инвестирање у српску економију. Настављаћемо да са нашим српским пријатељима и даље развијамо кредитно-финансијку сарадњу. У јануару 2013. године потписан је споразум о одобравању експортног кредита Србији у вредности од 800 милиона долара. Тај кредит има наменски карактер. Ради се о важном инфраструктурном пројекту на територији Србије о изградњи и обнови железнице… Да напоменем и да је у априлу ове године потписан споразум о повољном државном финансијском кредиту у износу од 500 милиона евра. Ми настављамо да радимо и у хуманитарној сфери. Уникалну улогу овде има деловање руско-српског хуманитарног центра. Наравно, развијаћемо наше културне и просветне везе, контакте између омладинских друштвених организација”.

Да подсетимо да је само у компанију НИС Русија до сада уложила 1,5 милијарди евра а планира се још толико, такође је већ издвојено 800 милиона наменског кредита и 500 милиона евра државног финансијског кредита под повољним условима…“