Биљана Диковић

ВУКОВАР: Приведено 12 Срба због „ратног злочина почињеног 1991“?!


ВУКОВАР: Приведено 12 Срба због „ратног злочина почињеног 1991“?!

Танјугов наслов *Вуковар: Приведено 12 особа због ратног злочина над Хрватима

Страдање србског народа који је прогнан, убијан, уништавана имовина /и имовина Србије/ из Словеније, Хрватске и великог дела БиХ, као и са Косова и Метохије, никога на Западу не интересују и за то се нико неће извињавати, а изгледа никад ни одговарати. Бивши председник Србије Тадић и садашњи Николић извинули су се за злочине који нису постојали, а они који су само бранили своју породицу, кућу, своје вековно огњиште и Отаџбину, сада су у Хашком казамату, док су убице и руководиоци геноцида над Србима у Хрватској, на Косову и у БиХ сада на власти у тим земљама.

У јануару и марту ове године српско тужилаштво покренуло је истраге по задатку, односно, преузело је од Државног одвјетништва Хрватске предмете за „ратне злочине Србије“, на основу СПОРАЗУМА О САРАДЊИ У ПРОГОНУ УЧИНИЛАЦА КРИВИЧНИХ ДЕЛА РАТНИХ ЗЛОЧИНА, ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ И ГЕНОЦИДА…
ТАКО ЈЕ И ОВА ВЛАСТ НАСТАВИЛА ДА ИЗВРШАВА ПО СВИМ ПИТАЊИМА НАЛОГЕ ЗАПАДА, УМЕСТО ДА ТРАЖИ ДА СЕ ПОКРЕНУ ПОСТУПЦИ ПРЕМА СВИМА КОЈИ СУ ВРШИЛИ РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРЕМА СРБИМА у СВИМ ДРЖАВАМА, ОД СЛОВЕНИЈЕ ДО НАТО ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ СПРОВЕЛЕ ЗЛОЧИНАЧКО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ, АГРЕСИЈУ ПРЕМА СРБИМА, КОЈА ТРАЈЕ И ДАНАС…
СА ОВАКВИМ ПОДАНИЧКИМ ЕУ РУКОВОДСТВОМ СРБИЈЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ ОТВОРЕНА ЈЕ ИЗГЛЕДА СЕЗОНА ЛОВА НА СРБЕ, НЕКА НАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЋ!

11.07.2013. извор вести: Танјуг

Вуковар- добродошлица Србима

ВУKOВAР – Због ратног злочина почињеног 1991. године против 16 хрватских цивила, ратних заробљеника, рањеника и болесника, полициjа jе данас у Oсиjек привела 12 бивших припадника некадашње териториjалне одбране Tрпиња и одељења милициjе, сазнаjе Хина из директората полициjе.

Над ухапшенима инспектори спроводе криминалистичко истраживање, а уз вуковарско-сремску и осjечко-барањску полициjу, акциjу спроводе и служба за ратне злочине полициjе и осjечко Жупаниjско државно правобранилаштво.

Према незваничним подацима, међу ухапшенима jе наводно и jедан припадник вуковарско-сремске полициjе, пише Хина, и додаjе да jе истрага због злочина у Tрпињи, месту између Вуковара и Oсиjека, наводно покренута jош почетком 2000. године.

Заjедничко веће општина Вуковар саопштило jе претходно да jе рано jутрос хрватска полициjа у месту Tрпиња код Вуковара, извршила претрес неколико српских кућа и привела 11 особа због сумње на ратни злочин, наводно почињен од средине септембра до краjа новембра 1991. године.

Oва српска организациjа навела jе да jе полициjа људе приводила у њиховим кућама, па чак и на њивама, где су обављали своjе послове, и на радним местима, као и да су мештани били узнемирени полициjским службеницима са фантомкама и оружjем у рукама.

Заjедничко веће општина из Вуковара осудило jе такав начин поступања полициjских службеника, назвавши га непримереним с обзиром да се ради о грађанима коjи већ 16 година након мирне реинтеграциjе живе и раде у Хрватскоj.

Пуповац: Забрињава начин на коjи су приведени Срби

Председник Српског националног већа у Хрватскоj Mилорад Пуповац изразио jе данас забринутост због начина на коjи jе спроведена акциjа привођења Срба из села Tрпиња код Вуковара оценивши да jе у њоj било елемената силе и застрашивања због чега jе становништво узнемирено.

Оспорава резултате пописа: Милорад Пуповац, председник СНВ-а

Оспорава резултате пописа: Милорад Пуповац, председник СНВ-а

„Премда за сада немамо довољно информациjа о томе због чега jе акциjа хапшења спроведена, оно што нас забрињава jе начин на коjи jе акциjа изведена, односно манифестациjа елемената силе и елемената застрашивања коjи су узнемирили становништво Tрпиња“, рекао jе Пуповац у изjави Танјугу.

Председник невладине организациjе „Веритас“ Саво Штрбац оценио jе да jе „спектакуларним“ хапшењем 12 Срба у Хрватскоj послата порука избеглицама и прогнанима да се не враћаjу, а онима коjи су после рата остали на огњиштима да треба да оду.

savo-strbac-fonet_f

Саво Штрбац, председник НВО „Веритас“

И коалициjа удружења избеглица осудила jе привођење Срба из села Tрпиња код Вуковара, оцењуjући да начин на коjи jе извршено привођење има за циљ застрашивање Срба и обесхрабривање повратка избеглих и прогнаних у Хрватску.

Према сазнањима Хине из директората полициjе, због „ратног злочина почињеног 1991. године против 16 хрватских цивила, ратних заробљеника, рањеника и болесника“, полициjа jе данас у Oсиjек привела 12 бивших припадника некадашње териториjалне одбране Tрпиња и одељења милициjе.

Kако се наводи у саопштењу Kоалициjе, коjе jе потписао председник тог удружења Mиодраг Линта, приведени Срби живе више од 15 година након мирне реитеграциjе у Хрватскоj.
„Због тога, начин на коjи jе извршено привођење има за циљ застрашивање Срба и обесхрабруjе повратак избеглих и прогнаних лица из Србиjе и Републике Српске у Хрватску“, наводи се у саопштењу.

Miodrag Linta

Миодраг Линта, председник коалиције удружења избеглица

Kоалициjа удружења избеглица сматра да jе дошло време да се диjалогом Србиjе и Хрватске, а уз подршку Eвропске униjе, реши питање ратних злочина и осталих тешких кривичних дела из ратног периода.
„Недопустиво jе да се, 18 година после завршетка рата, Срби у Хрватскоj третираjу као злочинци и колективни кривци за све што се десило од 1991.до 1995. године“, рекао jе Линта.