АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Махди Д. Наземроја: ЗАШТО ЈЕ ЗА НАТО ВАЖНО ДА ОДВОЈИ ВОЈВОДИНУ ОД СРБИЈЕ !?


БАЛКАНСКИ ФРОНТ: ЗАПАДНИ ПРЕВРАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ И МОЛДАВИЈИ…

In-depth Report:
 
Balkanski front : Zapadni prevrat u Jugoslaviji i Moldaviji

На Балкану постоје две наелектрисане и супротстављене снаге, они који нагињу ка срцу Европе (ка Западу), и они који су више усмерени ка „периферији“ (ка Истоку). Та нетрпељивост је слична оној која дели Либан, Палестинске територије, Грузију, Јужну Америку, и Украјину. Највећи опозициони „камп“ Америци и НАТО-у је Србија. Тај српски „камп“, заједно са својим савезницима из Републике Српске и Црне Горе, жели или улазак у Руску и евроазијску сферу, или чврсту повезаност са њима. Њима супротстављени и политички доминантни „камп“ жели да Србија и Балкан уђу у америчку, евроунијску и НАТО сферу. Српска Радикална партија је оригинално настала у оквиру прве групе, док Борис Тадић и његова Демократска странка представљају ову другу групу у Србији и на Балкану.

Балкан је полазна тачка за војне операције у Источној Европи и Блиском Истоку. У том контексту је позиција бивше Југославије била веома значајна. Претходна Социјалистичка Федеративна Република Југославија је била један важан независтан геополитички играч. Као што је то у садашњем  случају Иран на Блиском Истоку, СФРЈ је могла да спречи Америку и НАТО да успоставе потпуну контролу над Балканом, што би представљало значајно спречавање америчких и НАТО планова за контролу Евроазије. То је и разлог зашто је Америка заједно са западноевропским савезницима учествовала у потпаљивању етничких тензија, нарочито између Срба и Хрвата, у Југославији.

Југославија је пала, али на Балкану се и даље настављају геостратешке игре. У тој „партији шаха“ се не одлучује само судбина српске покрајине Косово, које је сада самопрокламована република подржана од ЕУ и Америке, већ се одлучује и о судбини саме српске државе, као целине. Народ у Србији није заборавио НАТО бомбардовање своје земље, док истовремено корумпирана политичка елита у Београду „сарађује“ са Америком и НАТО-ом.

Такозвана „твитер револуција“ у Молдавији је такође била само наставак „борбе“ на Балкану и повезана је са догађајима у бившој Југославији и проблемима на Косову. Русија би могла да искористи Молдовију да учврсти руску позицију (у оквиру евроазијске позиције) у самој Србији и Источној Европи. У међувременју Србија наставља да флeртује са Американцима и ЕУ на једној страни, и са Русима на другој. Обе стране желе да Србију ставе под контролу у оквиру властите сфере.

Србија је „континентално блокирана“ нација у смислу да нема директан приступ отвореном мору. Свакако, Србија има гарантован приступ Црном Мору кроз Дунавски коридор. Река Дунав је у ствари један међународни пловни пут, кроз који могу да плове огромни трговачки бродови. По међународним уговорима о праву коришћења тих вода, српски бродови имају право да плове слободно Дунавом. Београд може увек да се „врати“ Дунаву, у случају да му се наметну санкције и забрани коришћење копна или ваздушног простора од стране Америке и Европске Уније.  Под важећим међународним прописима (под условом да се поштују) Србија би могла несметано да успостави „жилу куцавицу“ користећи дунавски коридор и директно се повеже са Црним морем и Русијом.  Да  би се то спречило, све државе кроз које тече Дунав, морале би да буде контролисане.

Једина нација кроз коју тече Дунав, а да није под утицајем и контролом ЕУ и америчке сфере утицаја, јесте Молдавија, која је сама, слично Србији и Украјини, континентално блокирана. Сама Украјина је под знаком питања, али западна контрола над обе земље Молдaвијом и Украјином би могла ефективно да одсече руску помоћ Србији преко Црног Мора и Дунава у будућности,  у случају да је Русији забрањено коришћење ваздушног простора око Србије. У том контексту и у контексту присилне интеграције у ЕУ, Молдавијска неутралност је, кроз Румунију, под сталним нападом од стране Америке и НАТО-а.

У склопу свега овог, напори за изолацијом Србије се настављају. Аутономна покрајина Војводина се налази на обали Дунава, где се и налазе највеће речне луке у Србији. Једна трећина становништва Војводине су несрпске мањине, међу којима су Мађари највећа група. Прикривени покушаји да се Војводина одвоји од Србије су већ у току. У овом моменту на Балканском фронту је тишина, али Косово и Војводина могу лако да „експлодирају.“

photo_srbija_vojvodina_Vojvodjanska_partija_01_u_889652622

 

Превод: Миодраг Новаковић

6 replies »

 1. То су антисрпска гола говна до дна! да Срби имају нормналну државу, не би се смели ни појавити. Користе анархију у Србији!

  Свиђа ми се

 2. Ко су ови несрећници,и шта о^ћеду?Не волем да ме буде,поготово не страшила,добар је и сат.

  Свиђа ми се

 3. Пробудите се и путујте а оставите Србе на миру.
  Којим језиком говорите господо, да ли сте и ви (са малим в) смислили неку нову варијанту српског језика. Идите у музеј па научите који су то Срби 1861. на Благовештанском сабору у Сремским Карловцима тражили аутономију. Тражили су аутономију од Аустроугарске и нису је добили. А када је дошао моменат присајединили су се матици Србији. У Новом Саду имамо Српско Народно позориште имамо Матицу Српску имамо Нови Сад као српску Атину. Треба да видите и грб на литографији Благовештанске скупштине штит са 4 оцила . Ово што нам сада продајете је бљутаво и одвратно.

  Свиђа ми се

 4. Jednom je ubistvo turskog ambasadora pokazalo kako se cepa Vojvodina od Srbije, kada policija iz beograda nije mogla da juri za ubicom preko mosta i pređe u Vojvodinu. Onda smo jogurtom skinuli skotove, a onda se ovi podurjasili ko čirevi, i pokušavaju (naravno uz eu i nato) da otcepe vojvodstvo Srpsko, i da ga priheftaju mađarskoj, rumuniji, i hrvatskoj. A ovi dilberi na vlasti to potpomažu sarađujući sa vlastima u autonomnoj pokrajini koja prema Ustavu NEMA PRAVO NA OTCEPLJENJE. A onda se neko setio, promenićemo Ustav, da bi se stvar rešila. Ne bi me čudilo da to uspe. Samo vuku slamku ko će pre da počne, Raška oblast, ili Vranjska kotlina ili Vojsvodstvo.

  Свиђа ми се