Деда Милојкове Политике

Куку Томо, Црни Томо- Да није холестерол Томо?


Миодраг Новаковић
20 април 2011, „Видовдан“ 
15 јул 2013, СРБски ФБРепортер
————————————————
ОВАЈ САТИРИЧНИ ЕСЕЈ ЈЕ НАСТАО У ВРЕМЕ, КАДА ЈЕ ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ ОСВАЈАО ВЛАСТ СА ПОЛИТИЧКИМ ПРОГРАМОМ НАПИСАНИМ У БРИТАНСКОЈ АМБАСАДИ, „СТИРОПОР“ МИТИНЗИМА,  И „ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ“ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ- ОБЕЋАВАЈУЋИ ЛАКОВЕРНИМ БИРАЧИМА, ДА ЋЕ: КАД ЈЕДНОМ ОСВОЈИ ВЛАСТ, ЧИНИТИ УПРАВО СВЕ СУПРОТНО ОД „ОВОГА“ ШТО ДАНАС ЧИНИ. НА ЖАЛОСТ МНОГИ СУ МУ ТАДА ПОВЕРОВАЛИ…
——————————————————————–

Куку Томо, Црни Томо- Да није холестерол Томо?

Деда Милојко:

Ја сам неписмен човек, па ако може неки да ми објасни, шта се бре ово догађа с оног Тому напредњака. Ономад ја укључио телевизор, кад ене ги Тома лежи сав занемоћао, са забачену главу на јастук, само бре што му језик није испао. Али он мртав озбиљан, види се да се труди с муку да се не исплези, а сигурно би му било лакше кад би се бар мало плезнуо…
Не разумем ти се ја млого у ту неке политике, али мој комшија Живорад, такође напредњак, додуше многи у нашу Бачину мисле да је он млого назадан (а камоли „напредан“), каже да је Тома решио да одглађује и оджеђује све до своју смрт, док му онај Жућа (да му не спомињем име, ће ме бију ови из Бију)- не дозвољава да се одма и тренутно, у децембар извршу избори.

Видим ја бре, да се на Београд штуштила поново напредњачка сила, ко некад на Слобино Ушће, долазе из свију страна, углавном с афтобуси, али и возови. Носеду сви исте кесе са сендвичи и мали ђусирани тетрапаци… И све неки буђави ко ја, тек понеки млад, ал у позне године… Додуше овај пут их нисам видо да се каче с оне покретне степенице што иду у погрешан правац. Мора да ги неки подучио да ги заобиђу.
Неки од њи носу и онај, како га он бре зоведу- „штиропор“(?), кажу ће седу на њега све до судњи дан, све док им се не испуну сви захтеви. Који бре црни захтеви  питам ти ја њи? Е кажу, ни  они несу сигурни, ал ће им каже њиов „вођа“…
Какав бре „вођа“, мислим се ја у себе?
Онај испумпани црни Тома што не може више ни језик да исплези, а камоли да командује са симс, ко ономад онај „кум од његов бивши кум“ (тај „кум“ то ти је  је онај Вучко даничин што је мазо мед на кајмак кад је био мали, па због ту силну енергетску масноћу, мало побрљавио у главу).
Јел то они проглашаву за „вођу“ оног неверног Тому, што прво сам себе испумпао- па ето сад морају, на ову опустошену клинику од коју су сви пацијенти избегли- да га допумпавају с разни храњиви састојци- кажу да му поправе крвну слику. Па ако је хтео да поправља крвну слику ондак је требао да оде у Соко Бању, или неку другу ваздухопловну бању, а не да се овде „плези“ на телевизију, и то из Народну скупштин. Брука једна народно-посланичка..
Куку Томо, црни Томо- питам се ја у себе да није можда у питање холестерол, јер ономад и шеф у нашу бачинску месну заједницу, тако се излежавао у канцеларију, увек бео ко креч, док га један дан нису нашли изврнутог на клупче, с истоветну мученичку фацу, ко Томину. Кажу рикнуо човек од холестерол…
Ал опет, контам ја нешто. Па какав му је то великомученички штрајк с глађ и жеђ, ако дозвољава да га стално нешто испипавају, мере му претисак, прислушкују га с „оно што се меће у уши“, те га сад чак и допумпавају с неке кесе.
Јербо ако они доктори то тако наставе, онда он неће моћи ни да рикне, чак и да оће. А  ако је то тако, ондак он оног Жућу плаши ко цига мечку с решето.
Јопет, мене све то изгледа, да он тако залуђује и изблуђује и оне његове буђаве присталице „стиропорце“, који се због њега већ по други пут, у ово ладњикаво време, каче на афтобуси и возови, па се гомилају на „ушће“, одма испред Скупштине.
А то све кошта, чак иако му све то финансира онај инглишки амбасадор, не могу му се сетим име, али то је онај исти што му исписо страначки („напредњачим добро“) програм и то на инглишки тако да га ники не разуме, па чак ни црни Тома.
Није бре људи, ово никако добро за црног Тому. Човек ће се много испусти, има да пропадне тотално, и дибидус. Па ондак, ако и освоји власт ко што му се снило (јербо му и мило), онда он тако испушћен и пропао неће моћи да вата нашег ђенерала Младића, и да оће. А обећо је на они јевропејци-хаговци да ће га увати и испоручи, и то на исто место где му је кум Воја окован у букагије хашке….
Па како ће га бре ондак ваћа, тако онемоћао и пропао?  Ајде да се мало притајио, па забарикадирао у Скупштину, забранио камере да га сниму, па ондак нека и рикне баш кад је запео- јербо ондак, нико не би мого да види какав је он то постао пропалитет.
А овако, још само фали да му језик испадне, па је ондак изистински прднуо у чабар…
Куку, и леле, Томо! Да није бре холестерол, црни Томо!?
Написао Миодраг Новаковић