Љиљана Јовановић

Обамин меки тоталитаризам: Европа мора да се заштити од Америке


Обамин меки тоталитаризам: Европа мора да се заштити од Америке

Људи широм света су били шокирани сазнањем о степену Америчког шпијунирања. Овај анти-Обама плакат је из Хонг Конга.
Да ли је Обама пријатељ? Откриће о ширини програма шпијунаже којом се бави његова влада ту претпоставку  доводи у питање.
Европска Унија мора да заштити континент од домашаја свемоћне Америке.  

18.07.2013. Коментар: Jakob Augstein, ФБР превод са енглеског Љиљана Јовановић

HONG KONG-CHINA-US-CRIME-INTELLIGENCE-SNOWDEN

Фото: АФП

У уторак Обама долази у Немачку. Ко нам у ствари долази? Он је 44 Амерички Председник. Он је први Афроамериканац који је Председник Америке. Он је интелигентан адвокат. Он је носилац Нобелове награде за мир.

Шта то показује

Да ли је он пријатељ? Откриће компјутерског експерта Едварда Сноудена, показало је да је оно што су компјутерски манијаци и параноични лево оријентисани теоретичари завере, дуго тврдили: ми смо праћени. Све време и свуда. А то је Америка која нас шпијунира.

У уторак нам долази у посету, шеф највећег система за шпијунирање, до сада направљеног у свету. Ако нам је он  пријатељ, тада  ми не треба да будемо страшно забринути због наших непријатеља.

Баш је непријатно, Барак Обама стиже у Немачку тек по други пут, али баш  у моменту када смо ми сазнали да је Амерички председник веома велико њушкало.
Немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да ће разговарати са Председником,о програму шпијунирања који води  Агенција за националну безбедност, и да је Министарство унутрашњих послова послало Амбасади Америке у Берлину упитник са 16 питања.

Али Обама не мора да се секира, Немачки Министар унутрашњих послова: Ханс Петер Фридрх је рекао да: “ То није начин како се односи према пријатељу”, али он није мислио на шпијунирање, које наши прекоокеански пријатељи врше над нама. Он је у ствари мислио на коментарисање о шпијунирању.

Фридрихова реакција је парадоксална само на први поглед,  а може се разумети и објаснити гледајући геополитичку реалност. Америка је за сада једина глобална сила, и као таква једина независна држава  у свету. Све остале земље су зависне било као непријатељи или савезнице. Зато што већина политичара хоће да буде савезник Америке,  Немачки политичари такође, па се због тога се осмехују и трпе.

“То је законито”

Немачки грађани треба да очекују од својих власти да их заштите од шпијунирања туђих влада. Али Немачки Министар унутрашњих послова уместо тога каже: “Ми смо захвални на веома успешној сарадњи са америчким  обавештајним службама”. Фридрих није ни покушао да сакрије своју неспособност када  је о  шпијунирању реч. “Све што знамо о томе, сазнали смо из медија” – рекао је он.
Шеф домаће обавештаје агенције Hans-Georg Maassen није био ништа обавештенији: “Ја о томе нисам знао ништа”.

И Министарка правде Sabine Leutheusser-Schnarrenberger  је у мраку: “Ови извештаји су веома узнемирујући”-рекла је.

Уз дужно поштовање, ово су све људи који би морали да буду заштитници наших права? Да није застрашујуће било би апсурдно.

Фридрихова изјава овог викенда је била  посебно необична: “Немам разлога да сумњам да САД не поштује право и закон”. На неки начин он је у праву. Проблем није кршење одређених закона. У ствари проблем су сами закони у САД.

НСА (Национална агенција за безбедност) није прекорачила своја овлашћења, када је исисала 97 милијарди информација током 30 дана прислушкивања прошлог марта. Уствари она је радила  по наређењу читаве америчке владе, укључујући ту извршну, законодавну, судску власт, демократе, републиканце, Представнички дом, Сенат и Врховни суд.  Свима су били на услузи. Демократски сенатор Diana Feinstein, предсдавајућа Одбором за обавештајне активности је само слегла раменима: “То је легално”.

Надгледано људско биће није слободно

Шта је сврха Агенције за националну безбедност? Безбедност, као што јој и име каже. Без обзира у којем систему и због чега, праћено људско биће није Слободан човек.  И свака држава која систематски крши људска права и због потреба наводне службе безбедности, крши закон.

Они који су веровали да су напади беспилотним летилицама у Пакистану или  да је Гвантанамо жалосни догађаји, на крају света,  сада морају да престану да то верују.

Они који још увек верују да је тортура у Абу грајбу или поливање водом у затворима ЦИА, нема никакве везе са њима, сада мењају ставове. Они који мисле да смо ми на страни добра, а да они други газе људска права, сада отварају очи. Режим који влада САД данас делује на тоталитаран начин када је у питању њихово право на потпуну контролу.

Меки тоталитаризам је ипак тоталитаризам.

Ми смо тренутно у сред Европске кризе. Али ово разбуктавање Америчког империјализма треба да послужи као опомена Европи. Да ли неко озбиљно верује да ће Обама умирити Канцеларку и њеног министра унутрашњих послова да ће Америчке власти поштовати права немачких грађана у будућности? Само Европа сама може да сломи Америчку фантазију о сопственој свемоћи. Једно решење је да Европа сагради сопствену мрежу заштите од Америчког надзора.
Новинар Франк Сцхиррмацхер из респектабилних новена  “Frankfurter Allgemeine Zeitung”-а, у викенд-издању сматра: “То би била инвестиција и визија велика као за спуштање на Месец” – каже он.

Једноставнији приступ би био натерати америчке компаније да поштују Европске законе.

Европска комисија има могућности да то уради. Нацрт новог закона о приватности података већ је представљен. Он једноставно мора да се спроведе. Када се то деси, Америчке обавештајне агенције ће и даље да крше наше законе, али ако Амерички интернет гиганти као што су Google, Apple, Microsoft и Facebook, желе да наставе да зарађују   новац од 500 милиона (пола милијарде) Европљана, тада ће морати да поштују Европске законе.

Према новом закону, компанија коју ухвате да преноси податке на недозвољен начин мора да плати казну. Можете бити сигурни да ће те компаније заузврат вршити притисак на своје владе. Предлог закона предвиђа да се казне крећу око 2% прихода компаније са светског тржишта.

То је велики новац – али Американци разумеју само говор новца.

jakob agustin