Љиљана Јовановић

Светогорском манастиру ЕСФИГМЕН прети нестајање – избацивали монахе уз асистенцију полиције


Светогорском манастиру ЕСФИГМЕН прети нестајање – избацивали монахе уз асистенцију полиције

Кратак преглед страдања православних монаха у манастиру Есфигмен на Светој Гори могли бисмо почети са 1960. годином, када су на једној од кула манастира окачили црну заставу на којој пише: „православље или смрт“. Иначе, монаси у манастиру Есфигмен од 1965. године не помињу Васељенског Патријарха у својим молитвама, а због неприхватања екуменског курса који заступа Константинопољска патријаршија. Из Патријаршије су покушавали више пута да уклоне монахе из манастира,  али им није полазило за руком. Тренутно у манастиру живи 108 монаха.

18. јула изведен је планирани оружани напад грчке полиције на мирне монахе Есфигмена (Атос) како би их истерали из манастира. (18 июля 2013. План вооруженного нападения греческой полиции на мирных монахов Эсфигмен (Афон), дабы удалить их из монастыря.)

20.07.2013. ФБР превод Љиљана Јовановић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Esfigmen-ban
Света Гора  је аутономни духовни центар Правослвне цркве где се монаси сматрају заштитницима вере. Манастир Есфигмен је изграђен пре више од 12 векова, Игуман манастира био је Свети Григорије Палама, а одатле је Свети Антон отишао у Русију  да би тамо успоставио правослвно монаштво.  Удаљеност Манастира Есфигмен и његова јединствена лепота привлачи мноштво верника и туриста широм света, који долазе због духовне благодати али и да би видели уметност и архитектуру Византије. Дуже од хиљаду година манастир је представљао место молитве, и  мирног подвига оних који су се одлучили за живот у манастиру.

православље-или-смрт

Али, у скорије време се показало да прети опасност од нестанка манастира Есфигмен на Светој Гори Атонској.

есфигмен

Есфигменски светогорски монаси су 20. октобра 2006. године доживели и физички напад монаха из новоорганизованог параалелног братства које је на страни Патријарха Вартоломеја, напали су на Канаки – административном центар манастира Есфигмен – наоружани ковачким чекићима и старим гвожђем.
Монаси из манастира Есфигмен после вечерње службе су заспали, а пробудили су се са вишеструким повредама, подливима, крварењем, нису стигли ни да покушају да се бране… Четворица од њих: о.Клеопа, о.Мардарије, о.Хризостом и о.Амвросим, били су тако тешко рањени да су морали да их сместе у болницу Полигирос, 800 км северно од Атине.

13esfig1
Отац Амвросим, који се спремао да тог дана обележи имендан, најгоре је прошаао, са много рана, укључујући ту и прелом лобање, па је смештен у болницу у Солуну. 

13esfig4
Одржане су и велике демонстрације у Солуну као подршка Есфигменским монасима…

13esfig7

Демонстрация в Салониках в поддержку Эсфигменских монахов.

 

Септембра 2012. власти Грчке предузеле су специјалну акцију полиције ОМОН И ЕКАМ према мирним монасима, али се показало да то није довољно да се отерају беспомоћни монаси из манастира…  

13esfig6

Полиция перекрыла вход в паломнический офис Эсфигмену.

 

У јуну ове године је Свету Гору посетио и Патријарх Кирил (Гунђајев) који је покровитељ Руског присуства на Светој Гори, са неколико високих руских државних чиновника и пословних људи.

Russian_Patriarch_on_Esphigmenou

17. јула 2013. године монасима је наређено да морају да напусте Конаки, а да би се тамо сместила новоформирана “паралелна” Есфигменска заједница која признаје „официјелно православље“. Игуман те заједнице се раније обраћао јерарсима РПЦ МП (Одељењу за спољашње везе са православним црквама) са молбом да искористе своје везе да би ИПЦ “Истинно-Православная церковь- неканонска црква” заједницу, спречили да уђе у манастир.

13esfig2
Полиција са Халкидикија је 18. јула затворила пут према Канаки (Светогорски административни центар) у Кареји,  да би одвели монахе Есфигменског манстира, јавио је дописник Порталa-Credo.Ru„. Према изјави монаха планира се ускоро напад и на њихов административни центар у Кареји.

13esfig8

  18.јули 2013 – Планиран оружани напад Грчке полиције на мирне монахе Есфигмена (Атос) како би их истерали из манастира. 

13esfig1

Стычка с полицией

Под вођством Вицепремијера и Министра иностраних послова Евангелоса Венизелоса, грчка влада је планирала оружану полицијску акцију на уклањању мирних и беспомоћних  монаха манастира Свети Есфигмен са њихових манастирских имања у Кареји.

Наоружани полицајци су се распоредили на путевима према манастиру, блокирајући полицијским возилима улаз  и излаз у очекивању планираног напада. Полиција је дала монасима услов да до 12 часова по локалном времену, напусте манастирско здање, или да се сусретну лицем у лице са полицијским нападом.

13esfig3

Шлем космонавта при столкновении с безоружными монахами не требуется.

Грчка влада је дала одобрење за употребу силе за решење верског спора, јер им  није успело да монахе  уморе глађу остављајући их без хране и основних потреба током десетогодишње  блокадеТоком тих претходних година, представници владиних структура блокирали су им храну, лекове, гориво, и право на здравствену заштиту за монахе, уз стално узнемиравање и застрашивање.

Према грчком Уставу министар иностраних послова Грчке одговара  за управљање на Светој Гори и има ауторитет да одобри употребу оружаних снага на Атосу. 

Монаси су више пута тражили да преговарају мирним путем са грчким властима и са Патријархом Вартоломејем у Истамбулу, о решењу спора који постоји.

Патријарх је одбио да помогне у мирном решењу и позвао власти Грчке да предузму мере против монаха…

***

На СРБском ФБРепортеру, о дешавањима у манастирима на Светој Гори Атонској има више текстова, а вашу пажњу усмеравамо на следећи:

СВЕТОГОРЦИ ЕКУМЕНИСТИ + ГОСПОДЕ ОПРОСТИ ИМ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ

Igumanija.atonska

ИГУМАНИЈА: БОГОРОДИЦА АТОНСКА

15 replies »

 1. PRAVOSLAVLJE ILI SMRT!
  PRAVOSLAVLJE ILI VECNA SMRT!
  VECNI ZIVOT ILI VECNA SMRT.
  A KO HULI NA SVETOGA NIKOLAJA SRBSKOG,NA PREPODOBNOG AVU CELIJSKOG,TA JE SVOJE DAVNO IZABRAO!
  PA SVAKA,SVAKA REC VL. NIKOLAJA JE O IZBORU – VECNI ZIVOT U ISTINI ILI VECNA SMRT!!BIRAJTE SRBI – HRISTA ILI BARABU,HRISTA ILI EVROPU,HRISTA ILI PAPU,HRISTA ILI VARTOLOMEJA!

  Свиђа ми се

 2. Претешка квалификација брате „светосавац“!!Претешка!
  То сам и сам помислио када сам чуо а имао сам прилику и да будем у манастиру још пре 20 година и да лично доживим љубав од братије и самог Игумана.Истинска љубав за страдајуће Србе.
  Зашто су они истакли заставу? Да, неки су рекли јефтин злотизам!
  Но то је било 1966.годне после дијалога Васељенског патријарха Атинагоре са папом, први пут после 1054.године!?
  То је била реакцја и упозорење које је, данас сви видимо, било са великом разлогом.Опомена на зближавање Православних и инославних.Опомена свима нама на будност у очувању праве вере.Тако сам их разумео!
  Кога данас гоне у редовима Православних тај је ПРАВИ то знајмо сви!
  Црква Христова је увек била гоњена и биће.Кога данас гоне он чува праву веру.Наравно да није безгрешан.Само је Бог безгрешан.
  Будимо опрезни у изјавама када су вечне истине у питању.
  Нисам теолог само подржавам све што чува истиниту веру и истинити поредак у спасавајућој барци,нашој Светој Православној Једној,Јединој, Апостолској Цркви.

  Свиђа ми се

 3. ПООГУ БРАТЕ “СВЕТОСАВАЦ“,НЕ ИДИ ТОЛИКО ДАЛЕКО ДА СУ ОНИ СЕКТА.
  ИПАК СУ ТО МОНАСИ ПРАВОСЛАВЦИ,КОЈИ БРАНЕ ВЈЕРУ НАШУ.
  ОНИ СУ ЗАСТАВУ СА ТИМ НАТПИСОМ ИСТАКЛИ НА ЗИДИНЕ МАНАСТИРА КАДА СУ ИЛИ ПОД ТЕШКОМ ОПСАДОМ ЕКУМЕНИСТА САТАНИСТА.
  ДА САМ МОГАО ЈА БИХ ИШАО ОРУЖЈЕМ ДА ИХ БРАНИМ,АЛИ,КАКО ДОЋИ ДО ЊИХ.
  И НАС,МЕНЕ,ТЕБЕ,И СВЕ ОНЕ КОЈИ НИЈЕСУ ЗА ПАПУ ИСТО ТАКО ЗОВУ.
  ДУШЕ РАДИ НЕ ЗОВИ ИХ СЕКТАШИМА,МОЖДА НИЈЕСУ,ПА ШТА ОНД?КАДА КАЖЕМО ЗА НЕКОГА ОНО ШТО НИЈЕ,ТАДА ХУЛИМО НА ДУХА СВЕТОГА.
  БРАТЕ МОЈ,ОПРОСТИ У ИМЕ ХРИСТОВО,АЛИ ЖА МИ БИ КАД ПРОЧИТАХ КАКО СИ ИХ НАЗВАО,А ПРАТИМ ТВОЈЕ КОМЕНТАРЕ,ДОБАР СИ ВОЈНИК ХРИСТОВА СТАДА ПА ТИ ИЗ ЉУБАВИ РЕКОХ….ПРАШТАЈ

  Свиђа ми се

 4. Alo! o čemu pričate? Ovi su pravoslavna Sekta! Zamislite vi Sv. Savu, Sv, Nikolaja Velimirovića, itd. sa parolom Pravoslavlje ili smrt! Jel to govorio Hristos? Gde to piše u Sv. Pismu? Oni su proizvod umovnja ljudskog i nemaju mnogo zajedničkog sa pravim, izvornim pravoslavljem!!!!!

  Свиђа ми се

 5. Да. Све говори и великој припреми и великом наступу креатора Новог светског (бес)поретка.Да би се зацарио Антихрист мора се разрушити Православље.На том путу сметају они који су давно изнели заставу: „ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ“ и тако живели.Живели за Православље.
  Да би се Срби покорили мора се разрушити Црква Христова. Да би се разрушила Црква Христова у Србији морају се протерати Свети Сава, Свети Николај Жички и Свети Јустин Ћелијски.Са њима не можемо у (ЕУ)ропу.Ко њих данас помиње?!На литургији, Великом Входу, се помињу хришћани? Не помињу се Православни?!Осврните се мало и обартите пажњу. Нека неко објасни зашто се на Великом Входу не помиње Православни народ наш Србски, као некада???!Све иде у сусрет „непогрешивом Св. Оцу“??!!!Бог је изнад нас. ПОбедилац света, Власник живота и смрти.ПО Његовом допуштењу се и дешава.Апокалипса се мора испунити.Антихрист се мора зацарити.Имаће своје присталице. Молимо се Богу Оцу да будемо Његови.Нека нам је Победилац пакла,Васкрсли из мртвих и Васкрситељ мртвих свагда на помоћ.АМИН.

  Свиђа ми се

 6. Ово је процес паралелан са економским збивањем у Грчкој. На удару је све православно па и уз асистенцију новофомираних екуменистичких секти. Подсјећам да је много раније цијела Грчка прихватила Шенгенски споразум осим Свете горе Атос. Тиме је Света гора са монасима добила извјесну аутономију а нарочито по питању издавања личних докумената који не признају шенгенске обрасце (бар-код, биометрија и чиповање). Ови напади на монахе је уствари почетак растурања Свете горе и њено покоравање ЕУ или тачније Ватикану. Глобалистичка политика се овдје показује у пуном лицу и желе упаковати све православне хришћане у екуменизам са лидерством Ватикана.

  Свиђа ми се

 7. ЕУ „духовност“! Екуменизам је духовна смрт,зато и акција ЕУ – тамо где мора ђаво да влада ,тамо ЕУ интервенише за њега!

  Свиђа ми се

 8. Стидим се што СПЦ подржава ове насилнике. Ниједне дневне новине у Србији нису објавиле ову бруку и срамоту. Подршка браћи монасима који бране истинско Православље а против су паписте Вартоломеа.

  Свиђа ми се

 9. Есфигменска повеља

  Есфигменску повељу издао је деспот Ђурађ Бранковић 11. септембра 1429. године, на самом почетку своје владавине а на молбу монаха манастира Есфигмена да постане нови ктитор овог манастира. Ова Повеља, која представља изузетан историјско-правни документ, израђена је у манастиру Жичи. На њој је насликан деспот Ђурађ са деспотицом Јерином и са њихово петоро деце. Илустрацијама Есфигменске повеље можемо захвалити што је сачуван лик деспота Ђурђа.

  Издавањем Есфигменске повеље деспот Ђурађ је на најбољи начин наставио вековну традицију дубоке духовне повезаности српских средњевековних владарских кућа са православном црквом и Светом Гором, којој и Деспотовина, иако је далеко одмакнута на север, на Дунав, пружа достојну материјалну помоћ. Деспот Ђурађ је богато обдарио светогорски манастир Есфигмен у време када је у пуном јеку била градња његовог великог утврђеног престоног града Смедерева.

  √ Повеља у преводу Димитрија Е. Стефановића:

  „По неизреченом милосрђу и човекољубљу владара мог слатког ми Исуса Христа и по његовој свемилосној доброти одабрао је смиреност моју и поставио ме за наследника родитеља мојих, за господара Србима. Тако сам ја деспот Ђурађ милошћу божјом у Христу Богу правоверни и христољубиви господар Срба са од Бога дарованом ми побожном и христољубивом господарицом деспотицом госпођом Јерином. Господство ми пише да се да на знање свима како је господству нашем дошао из часне и Свете Горе, из часног и царског манастира Спасове обитељи Вазнесења Господњег, који се зове Свимен (Есфигмен), духовник јеромонах господин Давид, најчаснији међу свештеноиноцима, којег ми у Христу волимо, и замолио је господство наше да будемо ктитори вишереченог манастира. Ми пак милосрђем покренути и препоруком заповести вођени благоизволели смо да удовољимо његовој молби и прихватили смо да од данас будемо ктитори вишереченог манастира, да се зове манастиром господства нашег. Ради тога је и приложило господство наше за опскрбу манастирску, нека се даје сваке године од новобрдске царине по педесет литара сребра. Ово да се даје сваке године и да се не одузме од вишереченог манастира док је живота господства нашег.

  Молимо и онога кога ће Бог изабрати да буде наследник после нас престола нашег, било сина нашег, било неког из рода нашег, или неког другог, да ово наше завештање не буде нарушено, него потврђено. Ако се неко обузет завишћу или лакоумством усуди да наруши било шта од оног што смо горе записали, тај да је проклет од Господа Бога Сведржитеља и врховних апостола, и од триста осамнаест светих и од Пречисте Богоматере и од силе часног и животворног крста, и од дванаест светих и свехвалнихбогоносних отаца у Никеји, и од свих светих који су од почетка света угодници Господњи. Задатом речју и заповешћу господства нашег утврдило се и записало се године 6938. месеца септембра 11. у патријаршији у Жичи.

  Милошћу Божјом господар Срба деспот Ђурађ“

  http://www.smederevo.org.rs/OPSTINA-SMEDEREVO-Esfigmenska-povelja_83____cir

  Свиђа ми се

 10. СТРАШНО !!!
  Ако је веровати иаквим пророчанствима, па и оном које је до народа дошло као “Пророчанство Светога Нила Мироточивог“ – Света Гора ће – када из манастира Есфигмен избаце монахе Истински Православне – БИТИ ПОТОПЉЕНА, а задњу Истински Православну Литургију ће пре тога на Њој одржати 8 / Осам Невидљивих !

  (видети повељу Ђурађа Бранковића као заоставштину Србима… + Краљ Милутин… и у прилогу на линковима историјат пада Грчке Православне цркве кроз историју, под притиском утицаја масонерије и њене агенде да уништи Православље – почевши увођењем раскола кроз папски нови календар, чиме су се раздвојили датуми прослављања Православних црквених празника – од којих је Највећи – Васкрс – потврђен Силаском Благодатног Огња на Гроб Спаситеља)

  Есфигменска повеља:
  http://www.smederevo.org.rs/OPSTINA-SMEDEREVO-Esfigmenska-povelja_83____cir

  СВЕТОГОРЦИ ЕКУМЕНИСТИ + ГОСПОДЕ ОПРОСТИ ИМ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ
  https://facebookreporter.org/светогорци-екуменисти-господе-опрос/

  Ruska PC – sergijanizam i ekumenizam
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281695938611237.64979.100003124991360&type=3

  MELETIJE METAKSAKIS – Carigradski i Vaseljenski
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281834008597430.65027.100003124991360&type=3

  ATINAGORA Vaseljenski i Carigradski
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281839568596874.65031.100003124991360&type=3

  DIMITRIJE Vaseljenski i Carigradski
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281954225252075.65068.100003124991360&type=3

  ATENAGORA od Sinope – Grk ekumenista
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281564968624334.64941.100003124991360&type=3

  VARTOLOMEJ Carigradski i Vaseljenski
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.281640095283488.64960.100003124991360&type=3

  Свиђа ми се

 11. bravo braco grci(mislim na vladu grcke, koja je sve to dozvolila), za kredit nemacke prodali st dusu djavolu, neka vam sluzi na cas. umrecete i odgovarati za nedela kao i ostali obicni smrtnici, koji u svojoj plitkoj pameti, sebe vide kao besmrtnike. a dela su vam takva, da su stvarno ne zaboravna. gde je cast i postenje, da li znate za to?

  Свиђа ми се