All

ПЧЕЛЕ: АПОКАЛИПСА САДА! НАУЧНИЦИ СУ ОТКРИЛИ ШТА УБИЈА ПЧЕЛЕ: ГОРЕ ЈЕ НЕГО ШТО СТЕ МИСЛИЛИ


ПЧЕЛЕ : АПОКАЛИПСА  САДА

НАУЧНИЦИ СУ ОТКРИЛИ ШТА УБИЈА ПЧЕЛЕ: ГОРЕ ЈЕ НЕГО ШТО СТЕ МИСЛИЛИ

Извор: Quartz,  24.07.2013.
Превод: Љиљана Јовановић

beeinsectide
Забрањивање инсектицида није лек за све проблеме,  АП Фотографија / Бен Маргот

Како је већ раније писано, умирање пчела које врше опрашивање усева у САД вредних 30 милијарди долара, је толико појачано да су  популације aмеричке apis mellifera десетковане тако да је довољна једна јака зима да сва поља остану неопрашена.

Ново истраживање је указало на нове моменте нестанка пчела.  Уз то су нађени подаци коју указују да ће спречавање “пчелињег нестанка” бити много теже него што се претпостављало.

Научници су покушавали све да би нашли окидач за ткз. (CCD) Colony Collapse Disorder, за нестанак колонија, које су опустошиле 10 милиона кошница, проузрокујући  штету у износу од 2 милијарде долара у последњих 6 година.
Сумња је пала на пестициде, болести легала  које преносе паразити и лошу исхрану  Али у првој студији те врсте објављеној данас у часопису “PLOS ONE,”.

Ту су научници са Универзитета у Мериленду на  Одељењу за пољопривреду, детектовали “вештичији напитак” од мешавине фунгицида и инсектицида  којима се полен трује а њега пчеле носе у кошнице за исхрану. Ово отвара ново поље за тражење разлога за CCD, за умирање читаве колоније или кошнице одједном.

Научници су сакупљали полен из кошница на источној обали, у којима су пчеле сакупљале полен од лубеница, брусница, и других усева, и њиме су хранили здраве  пчеле у кошницама. Показало се да те здраве пчеле не могу да се одупру болести пчела коју проузрокује паразит Nosema ceranae.

Сматра се да је овај паразит одговоран и за CCD (Колапс колоније) иако су се научници потрудили да истакну да њихов  налаз о CCD не  може директно повезати са пестицидима.

Полен је контаминиран (загађен) са просечно 9 различитих пестицида  и фунгицида а на појединим узорцима полена су открили  трагове 21 пољопривредне хемикалије.

Научници су утврдили присуство 8 пољопривредних  хемикалија, повезаних  са увећаним ризиком од  инфекције паразитом Nosema .

Највише забрињава то што се појава полена контаминираног фунгицидима, изазива повећан ризик од инфекције паразитом за три пута. До сада се сматрало да фунгициди не могу да штете пчелама јер нападају специфично плесни, и да су безопасни  за пчеле, када се њиме штите нпр. јабуке.

“Повећава се број доказа који нас наводе на закључак да фунгициди делују на пчеле, сами по себи,  због тога морају да се преиспита како ми обележавамо те хемијске супстанце.”- рекао је за “Quartz” Денис ван Енгелсдорп, водећи научник на овој студији.

Ознаке на пестицидима обавештавају пољопривреднике да их не користе за прскање када су у близини пчеле које опрашују воће или усеве. Али на фунгицидима овакве ознаке нема .

Популација пчела у САД је толико ниска, да је потребно употребити 60% укуног броја популација пчела да би се у Калифорнији опрашили Бадеми.  То није само калифорнијски проблем, јер западна обала држи 80% светског тржишта бадемима,  у вредности од 4 милијарде $.

Последњих година пажња је скренута на неоникотиноиде, који се сматрају одговорнима за смрт пчела. У ЕУ су у априлу ове године законом  забранили употребу инсектицида са овом активном материјом, током следеће 2 године, јер је бројност европских  пчела опала.

Али ван Енгелсдорп, Асистент истраживач на Универзизтету у Мериленду,  објашњава да нове студије показују да постоји интеракција  више пестицида који утичу на здравље  пчела.

“Питање пестицида је по себи много сложеније него што смо ми то веровали”. То су много сложенији односи и решење није у томе да се забрани само једна  класа  производа.

Студија је показала да постоје додатне компликације у настојању да се спасу пчеле: наиме америчка пчела је пореклом од Европске пчеле, и оне не доносе у кошницу само полен америчких врста биљака и усева, већ и полен околног растиња,  корова, дивљег цвећа. А тај полен је контаминиран фунгицидима, и другим пестицидима, иако ово биље није било мета прскања.

“Није јасно одакле су пестициди доспели на ово дивље растиње па због тога морамо приступити новом погледу на пољопривредну праксу прскања биљака”, рекао је ван Енгелсдорп.

—-
ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

САД одобриле НОВЕ ПЕСТИЦИДЕ везане за МАСОВНО УМИРАЊЕ ПЧЕЛА, док их ЕУ ЗАБРАЊУЈЕ

ФБР ИСТРАЖУЈЕ: “Како антене за мобилну телефонију можда убијају пчеле” (“Др Меркола”- превод Љ. Јовановић)

Америка штити употребу ГМО инсектицида одговорног за помор пчела!

Алекс Џонс: Храна – највећа тајна је разоткривена!

КОЈЕ СЕ БИЉКЕ НАЈБОЉЕ „СЛАЖУ“ У БАШТИ, А КОЈЕ СЕ „НЕ ПОДНОСЕ“

 

 

3 replies »

  1. Како се незна одкле су ти отрови стигли на дивље цвеће и биље које је далеко од места где се налазе културе које се прскају у току организоване пољопривредне производње ??
    ПА ХЕМТРЕЈЛС ЈЕ ОДГОВОР!
    ЗАТО И ЗАПРАШУЈУ ИЗ АВИОНА УНАКРСНИМ ЛЕТОВИМА СВУДА А НАРОЧИТО ДИВЉИНУ И НЕТАКНУТУ ПРИРОДУ,
    ЗЛОТВОРИ!!

    Свиђа ми се