ДРУШТВО

Одговор ДСС-а на покушај ЛСВ-а да ревидира историју тврдњом да се "ВОЈВОДИНА ПРИКЉУЧИЛА СРБИЈИ“ 1945. године (!!??)


Градски  одбор ДСС Зрењанин:

Извештај са данашње конференције за медије

одговор на саопштење ЛСВ Зрењанин које је 31.07.2013 објављено у неким медијима

vojvodina_f

 (у прилогу се налази оригинални текст – саопштење ЛСВ)

Позивањем на 30. и 31. јул 1945 као дан када су постављени чврсти темељи легалитета и легитимитета аутономије Војводине – Покрајински ДС и комунистичка ЛСВ су дакле отворено признали када је заиста успостављена аутономија за коју се залажу…

Војводина, супротно пропаганди, уопште нема традицију ни аутономије, нити свог постојања. До 1945. године, она је постојала свега 12. година: од 1848-49, била је то Српска Војводина, проглашена на револуционарној Мајској скупштини 1848. године у Сремским Карловцима.

Та Војводина није била дугог века: већ 1860. године је укинута, а њена територија подељена у неколико угарских жупанија. И то је све до 1945. године.

Првобитна тврдња да се Војводина, ујединила, или припојила Србији 1918. године је пала у воду.

Све и да је хтела, није могла, а није могла зато што није постојала: укинута је већ поменуте 1860. године.

Срби са ових простора су целокупну своју активност усмерили ка што је могуће ближим везама са Србијом. Дакле, целокупна стратегија ишла је ка уједињењу, а то је остварено у две новембарске скупштине 1918. године.

Краљевини Србији су се припојили: Срем – народ и територија – на Великој Скупштини Срема, 24. новембра 1918. године, те Банат, Бачка и Барања – народ и територија, на Великој народној Скупштини, одржаној 25. новембра 1918. године, у Новом Саду. Тек неколико дана касније биће проглашено Краљевство, односно Краљевина СХС. Све те одлуке аминовала је тадашња међународна заједница, на низу мировних конференција, од којих је последња била она у Тријанону.

Углавном, људи који би да читавој јавности држе предавања о европским вредностима, траже утемељење у одлуци донетој од једностраначке скупштине 1945 установљене партијским декретом без поштовања демократске процедуре и слободних избора.

Како је то Војводина могла да се „прикључи Србији“ 1945. године, када је по међународном праву била саставни део међународно признате југословенске државе?

Да ли су уопште свесни чињенице да су овом тврдњом признају као легитимно разбијање Југославије 1941. године од стране нацистичкe Немачкe и њених сарадника?

Да ли је ли то „историјско право“ на које се позивају људи који тврде да су антифашисти?!

 Те 1945 почело је ово зло .Тада су почела пљачкања, како те Брозове Војводине, тако и целе Србије, јер су војвођански комунисти, били главни заговорници пресељења привредних постројења из војводине и централне Србије,

Данас целу причу предводе наследници овакве  политике деца некадашњих високих комунистичких функционера (Чанак  и др),и до скора  су викали „ди су наши новци“.

Последњим откривеним малверзацијама у институцијама под надлежношћу покрајинске администрацији то је утихнуло али се зато врши „новосадизација“ у циљу остварења сепаратистичких амбиција.

Инфо – служба Градског  одбора ДСС

У Зрењанину, 02.08.2013.

***

ЛСВ: Војводина се као аутономна покрајина прикључила Србији

31.07.2013 Танјуг

НОВИ САД- Војводина је вољом својих народа, пре 68 година, конституисана као аутономна покрајина и као таква одлучила да се прикључи федералној Србији, саопштила је данас Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ).

Та одлука, како је наведено у саопштењу које је потписао потпредседник ЛСВ Бранислав Богарошки, донета је 30-31. јула 1945. године.

„Изјаве представника Скупштине изасланика народа Војводине – Срба, Мађара, Хрвата, Словака, Румуна, Русина, Јевреја биле су званичне и штампане уз Одлуку Скупштине у Службеном листу Војводине, чиме су добиле правну снагу“, наводи се у саопштењу.

Како је оцењено, Војвођанска аутономија је, као и ЕУ, израсла из вредносног система заснованог на антифашизму и зато је за ЛСВ и било важно да тај датум и ове чињенице дају суштински садржај Декларацији о заштити уставних и законских права АП Војводине, која је усвојена ове године.