ДРУШТВО

Викиликс пише – Главна тема поверљивог извештаја америчке амбасаде из 2009. била је – Гуча!


САД о Гучи: Силеџијски, пивом подмазан амбијент

08. 08. 2013. Вести, ФБР,Wikileaks

У поверљивом извештају америчке амбасаде у Београду, послатом Савету за националну безбедност Сједињених Америчких Држава 14. августа 2009, а који је објавио Викиликс, главна тема била је – Гуча!

Како стоји у депеши из 2009. године, „Гуча лежи у Шумадији, централном региону Србије, где још влада јак националистички осећај и многи људи повезују САД са НАТО бомбардовањем 1999.“

Аутор извештаја из Гуче била је Џенифер Браш, тада заменица амбасадора САД у Београду и отправница послова америчке амбасаде. Она је била гост Сабора и домаћин оркестру америчке морнарице стационираном у Напуљу под називом „Дипломате“, који је свирао у Гучи те године. Ево шта је Брашова написала, а објавио Џулијан Асанж:

Guca

„Тактички смо напали антиамеричко расположење!“

„Амбасада је, у тактичком нападу на антиамеричко расположење, довела оркестар морнарице да свира на фестивалу трубачких оркестара у Гучи, у унутрашњости која нагиње националистима. То је било ризично. Било је више од пола милиона слављеника у Гучи. Ради се о фестивалу традиционалне српске музике, али у силеџијском, пивом подмазаном амбијенту. Оркестар је доживео добродошлицу од стране званичника, чак организатора и, најважније – народа.

Појављивање оркестра могло је да изазове повратну ватру, због антиамеричких погледа типичних међу учесницима догађаја. Гуча лежи у Шумадији, централном региону Србије, где још влада јак националистички осећај и многи људи повезују САД са НАТО бомбардовањем 1999.

Фестивал привлачи појединце са сличним наклоностима, заједно са странцима, стављајући их у промукао амбијент гласне музике, традиционалне српске хране печене на жару и пива на точење. Појављивање војног оркестра у белим морнаричким униформама у унутрашњости Србије могло је да призове негативне реакције учесника и штампе.

Међутим, постојала је само једна лоша тачка у тој перфектној седмици. За време поноћног концерта који је преносила српска државна телевизија, 7. августа, амерички војни оркестар придружио се групама из Словеније, Швајцарске, Румуније, Француске, Шведске, Грчке, Црне Горе, БиХ и Македоније на концерту који је уследио после локално познате „Балканике“ и оркестра Бобана и Марка Марковића.

Срби попустили уз „Свилен конац“

Делом због лошег тајминга РТС-а, огромне популарности тих оркестара и лако доступног пива, маса је на крају дошла у помаму па су „Дипломате“ дочекани звиждуцима, а неколико боца бачено је на позорницу. Ипак, како су „Дипломате“ почели своју верзију традиционалне и популарне српске песме „Свилен конац“, расположење масе се променило, а онда су прешли на популарну америчку музику и „И Феел Гоод“ Џејмса Брауна и посетиоци су масовно заиграли.

Оркестар је гостовао уживо у једном популарном јутарњем ТВ-шоу у Србији, и најзад се упутио на сабор. Реакција је била – одушевљење.

Било на позорници било шетајући кроз масу Гучом, чланови оркестра и и службеници амбасаде поздрављени су одушевљењем. Новине су јавиле да је Амбасада САД била у Гучи због музике, видевши наше присуство као знак поштовања према српској традиционалној култури.

Истакнути национални дневник „Политика“ донео је слику оркестра на првој страни“ – пише у депеши коју је објавио Викиликс.

***

(Само на СРБском ФБРепортеру – оно што званични медији нису рекли: шта је био ЦИЉ целе „операције“ )

Анестезирање успело, народ је успаван – операција може да почне!

Наводимо и закључак поверљиве депеше из кога се види да је наступ оркестра војске САД у Гучи послужио америчкој амбасади као полигон да детаљно анализира реакције Срба, наш ментални склоп и дефинише начин деловања у циљу остварења својих интереса који би код народа без великог отпора могао бити прихваћен. У том смислу се и препоручује да политичари наступају „храбријим језиком“ и да наглашавају „нову фазу у међусобним односима“ – јер су утврдили да је народ спреман да то прогута!

The band’s impact shows that Serbs are ready for a change in tone, but Serbia’s senior leadership must come up with more courageous language stressing the new phase in our relations.

Утицај бенда показује да су Срби спремни да промене тон, али српско више руководство мора наступатиса храбријим језиком, наглашавајући нову фазу у нашим односима.

***

Public opinion polls continue to show an unfavorable rating for the United States at 93%. Anger at the United States has been built up and sustained by many years of anti-U.S. rhetoric. While most of this rhetoric now comes from the ultra-nationalist opposition, ordinary people still know little about the positive sides of the relationship between Serbia and the United States, despite our constant, upbeat public profile. The leadership has failed to explain that the negative events of the 1990s were the fault of the Milosevic regime, leaving people to fixate on the United States.

Negative views have been aggravated in the wake of Kosovo’s independence. While only the Serbian leadership can bring about a decisive shift in thinking, the warm response nationwide to the U.S. Navy’s appearance in Guca shows that the Serbian public is ready to move forward in our relationship. End

Истраживања јавног мњења и даље показују неповољан рејтинг за САД од 93%. Мржња на САД је подржавана и подстицана много година од стране анти-америчке реторике. Док већи део ове реторике сада долази од ултра-националистичке опозиције, обични људи и даље мало знају о позитивним странама односа између Србије и САД, без обзира на наш константно оптимистички јавном профилу. Руководство није успело да објасни народу да су негативни догађаји из 1990-их били грешка Милошевићевог режима, чиме је (негативна) фиксација људи усмерена на САД. Негативни поглед је погоршан у светлу признања независности Косова. Док само руководство Србије може донети одлучујућу промену у размишљању, топао одговор нације на појаву америчке морнарице у Гучи показује да српска јавност спремна за напредак у нашим односима. крај

Wikileaks o Guci1 Wikileaks o Guci2 Wikileaks o Guci3

5 replies »

  1. Ne da nećemo da vas zavolimo nego će zlo koje ste nam naneli, ubijajući nejač, žene,starce, razarajući nam zemlju, život, i sve što smo imali,zapamćeno. Upisano duboko u svest ali i u podsvest, pa kada vidim simbol nato ,eu, amerike, poželim da vas ne vidim. A vaši puleni će biti upamćeni kao kvislinzi, izdajice i kolaboracionisti. Ko ne zna kako su sa njima postupali u Norveškoj,Francuskoj, neka se raspita. I u Vijetnamu su pokazali kako se saradnici okupatora tretiraju..

    Свиђа ми се