ДРУШТВО

ССДС позива све поштене Србе из Словеније на протест – СТОП ИЗДАЈИ!


ПРОТЕСТ СРБА У СЛОВЕНИЈИ

09.08.2013
Извор: ФБ ССДС

Организатор: Савез Српске Дијаспоре Словеније (ССДС)
Протестна шетња:
субота 31. август 2013, Линхартова 13, Љубљана, Бежиград, око 14:45
Протестни скуп: недеља 1. септембар 2013, Храм Ћирила и Методија, Љубљана, од 11:30

***

Позивамо све поштене Србе из Словеније, чланове и пријатеље, који имају достојанства, жеље и поноса за људску правду, да се придруже мирној протестној шетњи која ће уз одговарајуће транспаренте и заставе кренути испред седишта Савеза српске дијаспоре на Линхартовој 13, Љубљана, Бежиград (зграда општине Бежиград) у суботу 31. августа 2013 око 14:45 часова. Даље, најављујемо протест за недељу 1. септембра 2013 од 11:30 до 12:00 часова испред св. Храма Ћирила и Методија у Љубљани, овога пута без протестне шетње.

ССДС
1. Циљ: Министарство за културу владе Републике Словеније у вези задњег пописа становништва из септембра 2011. у коме словеначки статистички биро није водио Србе као нацију. Министарство културе Словеније петогодишње подели више од 15 милиона евра (европских) намењених рањивим културним групама Словеније, од којих једино Савез српске дијаспоре Словеније и његова друштва свих тих година нису добила нити једнога евра, те тако изгледа да су и словеначка друштва рањива, а једино српска нису. Па министар МКРС, г. Урош Грилц као одговорна особа доказује своју културу, не спроводећи правоснажне пресуде Удружења српских књижевника у Словенији.

2. Настављање протестне шетње до Амбасаде Р. Србије у Љубљани, где ћемо отворено рећи да смо против штетне владајуће политике Србије о Косову и захтевати да се поштује Устав Србије и међународна Резолуција о Косову те да у наведену Амбасаду из матице шаљу поштене и достојне Србе – лопови нису потребни пошто их имамо у Словенији довољно. Директорки владине канцеларије Србије за дијаспору госпођи Даници Драшковић забранити долазак у Словенију пошто је показала непријатељство према већини Срба у Словенији, а вероватно није пријатељ ни Словенцима. Амбасадору Александру Радовановићу велико упозорење, да није послан у Словенију да врши поделе, свађу и понижава Србе.

3. Настављање протестне шетње до општинске зграде, где ћемо градоначелника приупитати – коме се додељују годишња општинска средства за културу, а посебно кроз финансирање јавног програма ПрП 2013. 453.350,00 евра. Из године у годину Савезу српске дијаспоре Словеније за целу годину одобри се свега 1.574,00 евра, а само Савезу културних друштава Љубљане скупа 57.000,00 евра. Притужбе Савеза и његових појединих друштава решавао је лично љубљански градоначелник Зоран Јанковић, који их је и овог пута све заврнуо као неосноване и потврдио њихову Законску правилност.

4. Долазак до Прешерновог споменика (тромостовја) у центру Љубљане, где ће српска друштва у народним ношњама извести скроман културно уметнички програм, а после шетња назад до љубљанског парка МОСТЕЦ где се наставља III међународно фолклорно такмичење  »ФОЛКЛОР БАЛКАНА« Љубљана 2013 и певачких група, а након тога музика уживо уз познати бенд »БУМЕРАНГ« из Српске.

НАПОМЕНА: Протестном шетњом желимо указати на самовољу, корупцију и безакоње у локалним и државним институцијама. Наведена шетња је пријављена државним словеначким институцијама и пратиће је различите ТВ екипе из Словеније и окружења.

Наш поздрав – за правду, православље и нацију, док нам српска срца бију.

ССДС

ссдс лого

***

Тужбе ће уздрмати љубљанског градоначелника Зорана Јанковића који је и овога пута потврдио како је све по Закону – јавни натечај ПрП 2013 Савезу српске дијаспоре Словеније за целу годину одобрено 1.574,00 евра а Јанковићевим пријатељима Љубљанског културног савеза додељено 57.000,00 евра. Нашем Савезу само штету прави, од тренутка када нас је протерао из опремљених просторија и оштетио за више од 20.000,00 евра. Водство!

ССДС1