Балкан

"ВРЛИ НОВИ СВЕТ И ЕУ-вредности": СОДОМА И ГОМОРА НА ХВАРУ


„ВРЛИ НОВИ СВЕТ И ЕУ-вредности“: СОДОМА И ГОМОРА НА ХВАРУ

„Сценарио као из пакла. Више стотина младих разуларених странаца бауља улицама, многи од њих пијани, у недостатку јавног ЊЦ-а уринирају по кантунима, фасадама кућа, у питаре, по споменику културе, старом позоришту… Седе по улицама, међу њима кружи алкохол и брза храна, скидају са себе ионако оскудну гардеробу, неке цуре млатарају пластичним играчкама пенисима, неки парови отворен имају секс пред људима…“. Овако је „Слободна Далмација“ описала Хвар који су опсели млади странци жељни провода и без скрупула.
На острву Паг, одржава се иста оваква „представа европске културе и вредности“, и то на месту стравичног страдања србских жена и деце, писали смо о томе у тексту:Зрће – летње баханалије на месту страдања жена и деце.
21. 08. 2013. Слободна Далмација, Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

348276_jaht-vik-oto-blogspot_f
Журка почиње поподне и траје до ујутру. А ујутру апокалипса по градским улицама

„Није то слика из апокалипсе, већ делом прошлогодишња, а највише овогодишња хварска реалност, коју чине млади туристи оснажени гостима с организованог крстарења једрилицама, реалност која два пута недељно на афтер бич партију, а потом и уз наставак банчења по граду, пристаје у град Хвар“, наставља „Далмација са кукњавом на слободне странце“.
***
Следеће године нећете доћи!

Заменик градоначелника Хвара Фабјан Бронзовић каже да Јахт вик следеће године Хвар неће видети, а то су саопштили и организаторима фестивала. Управа града каже да је фестивал ове године морао да се одржи пошто је већ постојао уговор од раније.

***

Разлог очаја становника Хвара је Јахт вик, једнонедељни фестивал током кога млади Европљани од 20 до 25 година на пловилима обилазе хрватска острва, заустављајући се на неким ради организоваих журки. 

„Пошто је омогућено гостовање Јахт вика, постали смо таоци неколико стотина младих разуларених странаца који су загосподарили градом. Готово да смо њихове слуге, гледају на нас са висине, као да смо ми неки урођеници, а они газде којима је све допуштено. Хвар је погодила тешка Содома и Гомора, станица смо пловећој авантури алкохолисаној разулареној групи, од које у Хвару осим продавача алкохола и брзе хране мало ко има користи. Долазе већ добро ‘бетонирани’ алкохолом, вероватно и под другим стимулансима, а одлазе још гори“, каже забринути Хваранин. Он додаје да не би имао ништа против да је „Содома и Гомора“ део неког плански измишљенога града за забаву, типа Зрћа на Пагу или Лас Вегаса, али не и Хвара, „града с дугом традицијом, културом, историјом, угледом…“

Већина Хварана на сам помен фестивала с гнушањем колута очима. Кажу да је страшно видети полуголе, разуларене младе, већ пијане чим сиђу на хварско тло. Највише их боли, како кажу, када виде породичне људе и мајке с децом како беже са шеталишта и обале пошто угледају „партијанере“.

Власница једног бутика каже да јој се не једном десило да ујутру дођу да купе доњи део гардеробе, који су током ноћних баханалија изгубили или поцепали. Каже да се деси и да буду толико пијани да уринирају у гаће, а ујутру долазе по ново одело да не би смрдели.

„Променила се туристичка слика Хвара, полако је почела да нас заобилази богатија, звучнија, скупља клијентела, ВИП-овци. Сада превладава младост, а њима се придружују и ове придошлице с бродова, посебна прича. Живим у строгом центру града, одмах покрај риве, и улицом ујутру не могу да прођем од смрада урина који за собом остављају. Били су и прошле године, али у мањем броју. Тада је један пар ујутру у седам сати на шеталишту имао секс пред људима. Скидају се голи па трче по граду, вриште, пишају где стигну, врше около нужду, а јавног тоалета уноћним сатима  више нема. Ако кафићи нису отворени, а где ће тада то радити него по граду. И немају више где. Дезоријентисани су, повраћају по поду и по себи. Све то гледам и мучим се од беса и туге. И докле више? Не зауставља их нико, ни полиција ни комуналци, а свега нам тога фали. Па зашто их не помере у неку увалу са стране, макар тога имамо“, каже Хваранин.