Биљана Диковић

ШТА СУ ОПЕТ ПОТПИСАЛИ У БРИСЕЛУ 31.01. СА БиХ: У току полицијска акција провере политичиких, војних и полицијских функционера Републике Српске, по налогу Тужилаштва за ратне злочине Србије!?


ШТА СУ ОПЕТ ПОТПИСАЛИ У БРИСЕЛУ 31.01. СА БиХ: У току полицијска акција провере политичиких, војних и полицијских функционера Републике Српске, по налогу Тужилаштва за ратне злочине Србије!?

У Србији је у току полицијска акција провере идентитета и адресе становања бивших политичких, војних и полицијских функционера Републике Српске, по налогу Тужилаштва за ратне злочине Србије. Подсећамо, тужилаштва Србије и БиХ 31. јануара у Бриселу потписала су Споразум, којим се „обавезују на испуњавање међусобних захтева“. Адвокат Горан Петронијевић каже да су овакве провере НЕУОБИЧАЈЕНЕ. 

Страдање србског народа који је прогнан, убијан, уништавана имовина /и имовина Србије/ из Словеније, Хрватске и великог дела БиХ, као и са Косова и Метохије, никога на Западу не интересују и за то се нико неће извињавати, а изгледа никад ни одговарати. Бивши председник Србије Тадић и садашњи Николић извинули су се за злочине који нису постојали, а они који су само бранили своју породицу, кућу, своје вековно огњиште и Отаџбину, сада су у Хашком казамату, док су убице и руководиоци геноцида над Србима у Хрватској, на Косову и у БиХ сада на власти у тим земљама.

У јануару и марту ове године српско тужилаштво покренуло је истраге по задатку, односно, преузело је од Државног одвјетништва Хрватске предмете за “ратне злочине Србије”, на основу СПОРАЗУМА О САРАДЊИ У ПРОГОНУ УЧИНИЛАЦА КРИВИЧНИХ ДЕЛА РАТНИХ ЗЛОЧИНА, ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ И ГЕНОЦИДА…
ТАКАВ СПОРАЗУМ ЈЕ ТУЖИЛАШТВО СРБИЈЕ ПОТПИСАЛО У БРИСЕЛУ 31. ЈАНУАРА И СА ТУЖИЛАШТВОМ БиХ. БИЛО ЈЕ ПИТАЊЕ ДАНА КАДА ЋЕ ПОЧЕТИ „ПРОВЕРЕ“ ВИСКОКИХ ФУНКЦИОНЕРА ВОЈСКЕ, ПОЛИЦИЈЕ И ПРЕДСТАВНИКА ВЛАСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ…
ТАКО ЈЕ И ОВА ВЛАСТ НАСТАВИЛА ДА ИЗВРШАВА ПО СВИМ ПИТАЊИМА НАЛОГЕ ЗАПАДА, УМЕСТО ДА ТРАЖИ ДА СЕ ПОКРЕНУ ПОСТУПЦИ ПРЕМА СВИМА КОЈИ СУ ВРШИЛИ РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ПРЕМА СРБИМА у СВИМ ДРЖАВАМА, ОД СЛОВЕНИЈЕ ДО НАТО ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ СПРОВЕЛЕ ЗЛОЧИНАЧКО БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ, ПРОГОНЕ, ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ, ГЕНОЦИД И АГРЕСИЈУ ПРЕМА СРБИМА, КОЈА ТРАЈЕ И ДАНАС…
СА ОВАКВИМ ПОДАНИЧКИМ ЕУ РУКОВОДСТВОМ СРБИЈЕ У ОКУПИРАНОЈ СРБИЈИ ОТВОРЕНА ЈЕ ИЗГЛЕДА СЕЗОНА ЛОВА НА СРБЕ, НЕКА НАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЋ!
23.08.2013. ИЗВОР: РТРС, АКТЕР, РТВ, агенције, за ФБР приредила Биљана Диковићrtrs-vojska-1

(кликом миша на прву слику можете саслушати видео прилог РТРС о овоме у Дневнику)

rtrs-vojska-2*
rtrs-vojska-3
За седам имена екипа РТРС-а је добила потврду, а према незваничним потврдама чак 28 бивших војних и полицијских официра и политичких званичникаиз Републике Српске који данас живе у Србији, посетила је полиција Србије. Проверавали су њихов идентитет и адресу становања. Успели су, незванично, да сазнају ових 18 имена, а према њиховим изворима списак  није коначан.

За екипу РТРС-а ову вест је потврдио Драган Јосиповић, пензионисани генерал ВРС: Била су два инспектора и извршили су проверу адресе, нису хтели да кажу шта је разлог, не мени, већ породица је била ту, ја нисам био ту, вероватно, би друкчије било. И имам сазнања да су још, из личних контаката, да су били још код тројице мојих другова. У ствари, један је исто бивши официр ВРС, један је начелниик МУП-а бивши, а један је председник општине и био је доста висок функционер у СДС-у…

За ове изненадне посете чули су и у Удружењу „Република Српска – част отаџбине“ које окупља махом бивше војне и полицијске званичнике Републике Српске.
Миленко Каришик, бивши помоћник министра полиције и председник Удружења рекао је: Неформално могу да потврдим да су били на три адресе, али да детаље око тога ја заиста не знам. Вероватно су и ти сами људи изненађени откуд сада то дешава према њима, јер нису у питању никакви бјегунци, него су у питању часни људи који су лојални грађани Републике Србије, и који се одазивају на било који захтјев, по било ком питању…

Из Тужилаштва БиХ нису желели да говоре о конкретним предметима и детаљима, констатујући само у писменом одговору „да се реализује сарадња проистекла из протокола о сарадњи и процесуирању ратних злочина између Тужилаштава БиХ и Србије“. Ни у српском Тужилаштву нису ништа речитији, „све називају делом свакодневног посла“.

Бруно Векарић, потпарол Тужилаштва за ратне злочине Србије: „Све ово што се прича кажем, то су обичне спекулације, ово је део нашег свакодневног посла, ја вам кажем. У једном предмету који смо недавно добили из Хага, имамо 70 лица о којима треба проверити информације. Према томе, свако од тих лица је могао да буде и неко на кога сте се ви сада позвали. То је потпуно нормалан, уобичајен поступак, рутинска провера.

Адвокат Горан Петронијевић, члан Тима одбране Радована Караџића: Ово што се догађало по опису ових људи, наравно, јер ја сада фактички говорим из друге руке, са више њих сам разговарао и имам идентичне податке, ово што се догађало са њима, са овим врстама провере је НЕУОБИЧАЈЕНО.

Новинар РТРС-а Данијел Ковачевић закључује на крају прилога за РТРС: Да није баш реч о рутинском послу говори и податак да се поједини полицајци нису уопште представили људима које су проверавали. Што даје за право да се доведе у сумњу званична верзија догађаја.

***
ДА СЕ ПОДСЕТИМО:

Прво се у јавности појавила вест да нема договора и НИШТА ОД ПОТПИСА ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ ТУЖИЛАЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ И БиХ, СРБИЈА ВЕЋ ПОТПИСАЛА СА ХРВАТСКОМ И ЦРНОМ ГОРОМ!

агенција Танјуг: 29.11.2011 14:18 под насловом: Без потписивања Протокола Србије и БиХ пише:

БЕОГРАД – Српско Tужилаштво за ратне злочине и Државно тужилаштво за ратне злочине БиХ неће у Бриселу потписати Протокол о сарадњи у прогону починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, јер је босанска страна рано јутрос од тога одустала, рекао је Танјугу заменик тужиоца за ратне злочин Србије Бруно Векарић.
Према његовим речима, Протокол је сутра требало да буде потписан у Бриселу након вишемесечног усаглашавања текста, али је босанска страна на изненађење свих од тога одустала.
Како Танјуг сазнаје у Бриселу, Протокол о сарадњи између БиХ и Србије неће бити потписан јер још увек није добио сагласност Председништва БиХ.
Српски Tужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и вршилац дужности државног тужиоца Босне и Херцеговине Јадранка Локмич Мисирача требало је, како је раније најављено, да сутра у Бриселу потпишу Протокол о сарадњи.
Протоколом о сарањи у прогону починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида се, поред осталог, регулише питање о међусобном уступању доказа, што ће омогућити елиминисање вођења паралелних истрага у случајевима ратних злочина.
Усаглашавању текста Протокола подршку су дали и представници Европске комисије, амбасаде САД и Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији.
Србија и БиХ су до сада водиле паралелне истраге у случајевима као што су “Tузланска колона” или “Добровољачка”, због немогућности изручења држављана, односно недостатка правног основа за сарадњу у кривичном прогону.
Србија сличне споразуме, према којима се уступањем доказа другој држави ради еФикаснијег процесуирања отклања спровођење паралелних истрага, већ има потписане са Хрватском и Црном Гором.

ИЗВОР: ТАНЈУГ

***

А ондаПОТПИСАН УГОВОР, ПРОТОКОЛ О РАЗМЕНИ ИНФОРМАЦИЈА И ДОКАЗНОГ МАТЕРИЈАЛА ИЗМЕЂУ ТУЖИЛАШТАВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ И БиХ у БРИСЕЛУ 31. ЈАНУАРА

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић и заменик главног тужиоца Босне и Херцеговине Јадранка Локмић-Мисирача потписали су 31. јануара у Бриселу уговор о размени информација и доказног материјала. Уговор је потписан у згради Европске комисије, а свечаности су присуствовали Пјер Мирел, директор за Западни Балкан у ЕК и Серж Брамерц, главни тужилац Хашког Трибунала.

Како је раније саопштено из српског Тужилаштва за ратне злочине, протокол дефинише размену информација и доказа по принципу добровољности у предметима ратних злочина. То је последњи у низу споразума са Тужилаштвима у региону склопљених у циљу „ефикаснијег прогона лица осумњичених за ратне злочине“.

Како је раније за Танјуг рекао Вукчевић, „овај протокол ће допринети ефикаснијем вођењу поступака, елиминисању вођења паралелених истрага, а олакшаће и узајамну размену доказа“, као и превазилажењу ситуација када се догоди да се докази налазе у једној држави, а учинилац кривицног дела ратних злочина у другој.

Вукчевић је нагласио да ће српско тужилаштво након потписивања тог протокола „имати регулисану сарадњу, када су у питању истраге ратних злочина, са свим државама у региону“. Тужилаштво за ратне злочине је на основу оваквих споразума до сада разменило информације и доказе у преко 150 предмета ратних злочина у региону, наводи се у саопштењу. Преговори српског и тужилаштва БиХ око потписивања Протокола о сарадњи трајали су више од две године.

“Ово је велики корак ка правди за жртве ратних злочина, владавини права и помирењу”, рекао је Вукчевић након свечане церемоније, којој су присуствовали, Стеафно Санино задужен у ЕК за проширење Уније, Пјер Мирел, директор за Западни Балкан у ЕК и Серж Брамерц, главни тужилац Хашког Трибунала.

Протокол је у име БиХ потписала Јадранка Локмић-Мисирача, којој је данас последњи дан на месту вршиоца дужности у тужилаштву БиХ, а уз њу је био Горан Салиховић, који је наследио на позицији Главног тужиоца БиХ.

Вукчевић је рекао „да ће овај Протокол, који је дуго био припреман, учинити крај паралелним истрагама као што се дешавало у низу других случајева, на пример у вези са заседом у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године. Он је демантовао наводе неких сарајевских медија да ће овај Протокол, који даје правни оквир за размену информација и доказног материјала између два тужилаштва, довести до лавине оптужница које ће Београд покренути против Бошњака“.

Салиховић се сложио да је „споразум добар за све, осим за злочинце који су досад, захваљујући двојном држављанству, успевали да избегну суђење“. “Ја сам врло задовољан овим споразумом”, рекао је Салиховић новинарима.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард поздравио је „потписивање Протокола о сарадњи у прогону починилаца ратних злочинаца између тужилаштава БиХ и Србије“ као веома важан и охрабрујући знак даљег ширења регионалне сарадње у процесуирању починилаца ратних злочина.
„Привођење правди лица одговорних за ратне злочине од суштинског је значаја за помирење у реиону и један од кључних елемената правне државе“, истакао је Буркхард.

Према његовим речима, „овај споразум изражава посвећеност Србије и БиХ да се оконча са политиком некажњавања, утврди одговорност за ратне злочине, и да се изграђују добросуседски одности“, наводи се у саопштењу Мисије ОЕБС.

***

ДА ЗАКЉУЧИМО:
АКО И ОВАЈ СПОРАЗУМ БУДЕ ОНО ШТО ЈЕ ПОТПИСАНО СА ХРВАТСКОМ, ОНДА СЕ СРБИМА НЕ ПИШЕ НИШТА ДОБРО, А ОВО РЕКОХ НА ОСНОВУ ВЕЋ ВИЂЕНОГ ПОСТУПАЊА У ХРВАТСКОЈ:

ВУКОВАР: Приведено 12 Срба због “ратног злочина почињеног 1991″?!

„… рано jутрос хрватска полициjа у месту Tрпиња код Вуковара, извршила претрес неколико српских кућа и привела 11 особа због сумње на ратни злочин, наводно почињен од средине септембра до краjа новембра 1991. године.
…полициjа људе приводила у њиховим кућама, па чак и на њивама, где су обављали своjе послове, и на радним местима, као и да су мештани били узнемирени полициjским службеницима са фантомкама и оружjем у рукама.
Заjедничко веће општина из Вуковара осудило jе такав начин поступања полициjских службеника, назвавши га непримереним с обзиром да се ради о грађанима коjи већ 16 година након мирне реинтеграциjе живе и раде у Хрватскоj.“

ИЗ ПРИЛОЖЕНОГ СЕ БАШ ВИДИ „ПРИНЦИП ДОБРОВОЉНОСТИ“ КОЈИ ЈЕ НАГЛАСИО СРПСКИ И ХРВАТСКИ ТУЖИЛАЦ –  НЕ ЗНА СЕ: НИ ДАН НИ ВРЕМЕ НИ МЕСТО – ДА СЕ УХАПСИ СРБИН…