Америка

Сергеј Шатохин: Климатско оружје је ужасније од нуклеарног


Сергеј Шатохин: Климатско оружје је ужасније од нуклеарног

„Познати руски научник и јавни делатник говори о проблемима развоја и примене застрашујућег оружја за масовно уништење… Радарски комплекс ХААРП на Аљасци ради пуним капацитетом. Према мишљењу низа стручњака испитивања америчког система ПРО нове генерације, поред геостратешких последица прете човечанству космичком еколошком катастрофом…“
ОВО ЈЕ ПРВИ ТЕКСТ НА СРБском ФБРепортеру на ову тему… објављен у мају 2011…

мај 26, 2011 23:27 Печат, за ФБР Биљана Диковић

haarp-1-sergej-satohin-

Разговарао Виталиј Филајев

Познати руски научник и јавни делатник говори о проблемима развоја и примене застрашујућег оружја за масовно уништење

Сергеј Шатохин

Радарски комплекс ХААРП на Аљасци ради пуним капацитетом. Према мишљењу низа стручњака испитивања америчког система ПРО нове генерације, поред геостратешких последица прете човечанству космичком еколошком катастрофом.

За утемељивача оружја треће генерације сматра се Никола Тесла, чији су експерименти у области електричних поља и високих енергија шокирали савременике. Још почетком прошлог века рекао је да би тачно прорачунатим енергетским ударом могао „располутити“ Земљину куглу. Многи угледни научници пропратили су то са осмехом, а он је неочекивано прекинуо опасне експерименте и, како се претпоставља, лично уништио своју лабораторију, док су његови прорачуни тајанствено нестали.
Прошле су деценије и 1992. године Пентагон почиње да гради радарски комплекс ХААРП (High Frequency Active Auroral Research Program) на Аљасци. Комплекс је формално био намењен за проучавање јоносфере, а како тврде стручњаци, фактички је постао основа ПРО нове генерације.

Објекат на Аљасци представља огромно антенско поље које се састоји од 360 емитера постављених на 180 антена, висине 20 метара, и пет генератора укупне снаге 16 мегавата. Објекат се може упоредити са огромном микроталасном пећницом која тренутно може загревати јоносферу изнад било које тачке Земљине лопте и стварати вештачку плазму. У суштини, све је много компликованије и, нажалост, опасније.

Довољно је рећи да  антене комплекса могу да генеришу таласе ултраниске фреквенције (ЕЛФ) које не само да знатно проширују могућности војне везе него и директно утичу на организам, пре свега на функције мозга.

Руски војни стручњаци су још средином деведесетих фиксирали рад ХААРП-а по Москви и неким областима Северног Кавказа управо таласима у дијапазону ЕЛФ.
Комплекс ХААРП временом је обједињен са најмоћнијим радаром ПРО на бази САД, на Гренланду, и ракетном станицом „Глобус 2“ у Северној Норвешкој, чиме је образован својеврсни троугао који практично контролише читав Арктик и суседне територије.
Доста дуго Пентагону није полазило за руком да почне са испитивањима ХААРП-а због таласа протеста у САД, Канади, затим и Северној Европи, против те „војно-научне станице“, чији експерименти могу довести до глобалне катастрофе због споредних ефеката непредвидљивог деловања на атмосферу, сеизмичку активност, а према тада изреченим претпоставкама и на озонски омотач Земље.

Ипак, комплекс је пуштен у рад, средином деведесетих почела су пробна испитивања, а 2004. године почео је са радом читав троугао: Аљаска – Гренланд – Норвешка.
Зрачење ХААРП-а директно утиче на земљину атмосферу, њену екологију и сеизмичку активност. При том тај утицај се за сада не може прогнозирати.
Овај комплекс најактивније је радио 2008. године, која је била рекордна по снежним падавинама. Снег је пао чак и у Африци, где га одувек није било, а САД су биле завејане. Научници у Кини и Индији регистровали су активно отопљавање леда на Хималајима. Прогнозиране су до сада невиђене поплаве и најразорнији земљотреси после којих ће отпочети технолошке катастрофе…

*Сергеј Антоновичу, 10. априла на телевизији „НТВ“ приказана је емисија „Отворено признање“ посвећена проблематици такозваног „климатског оружја“ у којој сте и Ви учествовали. Треба поздравити сам факт осветљавања ове теме на једном од централних телевизијских канала, али, како се испоставило, прилично озбиљан део од онога што сте говорили новинарима није ушао у емисију. Или су ваше мишљење сматрали сувише категоричним или оквир самог програма није омогућио да се оно шире представи. Дакле, да покушамо да компензујемо ту недореченост…

– Хвала вам што могу да изнесем своје мишљење о овој актуелној теми. Још у априлу 2010. године био сам учесник конференције „Клима и политика“ посвећене глобалним променама климе, која је одржана у Москви под окриљем Савета Федерације. Учесници те конференције су се поделили: једни су признавали постојање и развој климатског оружја, други – потпуно негирали. Очигледно да су аутори телевизијске емисије коју сте поменули настојали да одрже равнотежу између ова два опречна гледишта.

*Шта је то климатско оружје? Откуд оно?

– Говорећи о почетку настајања климатског оружја треба поменути генијалног научника Николу Теслу. То је био свестран, свеобухватан, темељан научник који је своје време превазишао за читав век. Он је изнео идеје о новим физичким принципима деловања на јоносферу коју чини зона око Земље, у простору 50 километара изнад њене површине. Тесла је скренуо пажњу да ако се вештачким путем делује на јоносферу, онда се може утицати и на климу, то јест на ниже слојеве атмосфере. То је теоријски постулат. Његова је такође и идеја о бежичном преношењу енергије.

Међутим, Никола Тесла није био само теоретичар, него и практичар. Он је реализовао много „чуда“: добијање постојане вештачке лоптасте муње, осветљавање неба ноћу изнад океана на хиљаду километара, као и многа друга. Као што је познато, једна од верзија Тунгуске експлозије 1908. године – резултат је неопрезног Теслиног експеримента. Недуго пред смрт он је изјавио да може да запали небо. На бази својих проучавања говорио је о могућности стварања невидљиве куполе изнад било које земље или територије, непропустљиве за продирање било каквих летећих уређаја, и о ласерском оружју и о „електронском“ топу и о многим другим врстама оружја.

Он је почетком  XX века на острву Лонг Ајленд, недалеко од Њујорка саградио 50-метарску конструкцију куле са огромним бакарним тањиром на врху. Појачивачки предајник налазио се у окну испод куле, на дубини од 40 метара. Тим објектом он је стварао вештачке муње и изводио друге експерименте са атмосфером. Нови физички принцип деловања на климу назвао је „резонантни ефекат“.
А у наше време на његовим идејама заснива се  проучавање принципијелно новог супероружја „Харфа“ – „аурорална резонантна фазирана антена“. На одређеном затвореном простору изграђује се неколико десетина или стотина антена, а као резултат њиховог синхронизованог рада одвија се додатна јонизација одређеног сегмента атмосфере.

*Да ли је он деловао у интересу војноиндустријског комплекса САД оног времена?

– Другачије бих то рекао. Он је радио за науку, на проучавању нових физичких принципа – управљања климом. Руководио се логиком научног истраживања и реализације својих идеја. Никола Тесла припада типу научника – објективиста слободних у погледу идеолошке мотивације. А војно руководство САД било је, наравно, заинтересовано за практичне резултате његове делатности.

Његови дневници и рукописи нестали су под неразјашњеним околностима. Али, у сваком случају, реализујући програме стварања и примене климатског оружја Американци користе Теслине идеје и достигнућа. Године 1985. Американац Бернард Истлунд добио је патент за проналаске који развијају Теслине идеје. Многи научници сматрају да се управо на том патенту базира амерички војни програм „ХААРП“. Ова скраћеница у преводу на руски гласи – програм за проучавање високофреквентне јоносфере.

*Али, колико знам, таква проучавања америчка страна представља као научноистраживачку делатност у проучавању климе и поларне светлости.

– Наравно, Американци званично маскирају своја проучавања као истраживање атмосфере у мирољубиве сврхе и на све начине оповргавају војну намену програма.
Али да би се разумео прави смисао и размере данашње примене Теслиних идеја од стране Сједињених Америчких Држава треба поменути веома занимљиву књигу познатог научника Николаса Бегића и новинарке Џини Менинг „Никола Тесла и његово ђавоље оружје – главна војна тајна САД“. Назив књиге говори сам за себе. Књига је написана у јеку „хладног рата“, сада је преведена на руски језик и налази се у слободној продаји. А у совјетско време и поред приступа специјализованим библиотекама нисам успео да је добијем на слободан увид.

Касније је Николас Бегић изјавио да је упоређујући описе рада Николе Тесле и карактеристике  патента Б. Истлунда схватио да је„ХААРП“ од самог почетка био објекат копненог система оружја „рата звезда“ за време „Хладног рата“. Према томе, америчко противсателитско оружје створено је у оквиру овог пројекта.

На војну намену програма указује и чињеница да су сам пројекат покренуле Ратно ваздухопловство  и Ратна морнарица САД. Председник академије за геополитичка питања, генерал – пуковник Леонид Георгијевич Ивашов обратио је пажњу да је у структури Пентагона највише чуван у тајности „Сектор будућег наоружања“, који се састоји од два департмана: климатског „С“ и политичког „Р“. Само то је довољно да би се разумела искључива војна намена „ХААРП-а“.

* Шта је, заправо, „ХААРП“?

– Гигантски објекат зрачења ултрависоких фреквенција површине 13 хектара, који се састоји од неколико стотина фазно подешених антена „Харфа“, као и локатора, радара и моћног компјутера. Објекат се налази у месту Гакон на Аљасци. Комплекс делује на атмосферу навођењем снопа електромагнетних таласа у потребном правцу. Енергија емитованих радиоталаса пружа могућност за концентрацију енергије у границама које су раније биле недостижне за сва енергетска постројења. Снага система износи око милијарду вати. Енергијом коју објекат зрачи могу да се створе сочива и спектри у атмосфери пречника десетине и стотине километара изнад одређене територије Земљине кугле.

* Да ли је објекат на Аљасци једини или Американци имају читаву мрежу антена „Харфа“?

– Полигон „Гакон“ на Аљасци није једини. Још један објекат се налази на територији Норвешке, близу града Тромса. Трећа компонента која затвара тај круг, налази се на Гренланду. Са та три објекта образовано је затворено коло неограниченог деловања на простор око земље.
Постоје подаци да департман „С“ има метеоролошке лабораторије, а такође и комплекс на Бермудским острвима. Њему је на располагање стављен брод-крстарица „Вирџинија“ препун електронске и друге тајне опреме.

* Да ли је сав тај систем развојни систем управо климатског оружја? Нису ли објекти које сте поменули достигнућа уже усмерености? Као што сте рекли, многи не верују у само постојање климатског оружја.

– Анализа општих података доступних за отворени увид у карактеристике и функционалне могућности антене „Харфа“, као и у карактер „научних“ истраживања на наведеним полигонима допушта да се изведе сигуран закључак о постојању климатског оружја.
Публикације у иностраној штампи, посебно у америчким и енглеским издањима, потврђују постојање ове врсте оружја. Десило се да су и међу научницима нехотично процуреле информације о испитивањима климатског оружја, пошто у науци није могуће све апсолутно држати у тајности. Дозволићу себи да скептицима који не признају постојање климатског оружја поставим нереторичко питање: с којим циљем Сједињене Америчке Државе троше стотине милијарди долара за те програме? За проучавање поларне светлости? То је озбиљна ствар.
Узгред, још 1974. године Генерална Скупштина ОУН забранила је коришћење еколошког оружја. Еколошко оружје је – то исто климатско оружје. Према томе, на светском нивоу је потврђен факт развоја климатског оружја.

* Какве су могућности и област примене „ХААРП-а“?

– Тим системом се може остварити ефекат загревања и хлађења одређених подручја земљине површине, а такође се могу иницирати провале облака или, обрнуто, одсуство падавина. У област примене овог система спада и деловање на канале везе могућег противника, радио лоцирање изван хоризонта, успостављање радио везе са подморницама, уништавање свих летећих објеката, изазивање квара електронске опреме космичких апарата и објеката на земљи, провоцирање хаварија у електричним мрежама и још много тога.
Постоји претпоставка да је „ХААРП“  сем тога и психотроно оружје, способно да делује на психичко и морално стање људи одређеног региона планете.

Ето, таква је сада доминација гигантског система једине суперсиле. А реакције на тај систем у свету практично нема. Американци сматрају да су са своја три полигона већ достигли капацитете који им омогућавају да утичу на климу половине планете.

* А шта је са иницирањем земљотреса? Јер, још су болни и свежи утисци од земљотреса близу обале Јапана у марту ове године и цунамија који је за њим уследио. На нивоу претпоставки неки аналитичари износе мишљење да су САД вештачки створиле земљотрес у циљу уклањања економског конкурента.

– Није искључено да су цунами у југоисточној Азији 2004. године и цунами ове године у Јапану, који је изазвао катастрофу на нуклеарној електрани „Фукушима“, испровоцирани.
Неки научници тврде да „ХААРП“ може изазвати и земљотресе. Ако су познате тачке нестабилности на спојевима тектонских плоча, онда се, теоретски, помоћу високофреквентних таласа може иницирати ослобађање тог интензитета. Мада, земљотрес се може изазвати на одређеном месту и у одређено време и другим више „класичним“ методама, например, убацивањем нуклеарног набоја мале снаге у зону сеизмичке нестабилности. Вештачка експлозија изазива вибрације земљине коре.

Занимљиво је погледати период супарништва две суперсиле у време „хладног рата“. Постојала су совјетска тајна проучавања која су као одговор на слична дејства Американаца подразумевала постављање поџемних експлозија одређеног капацитета, например, у Тихом океану, ради стварања таласа цунамија који су покривали приобалну територију потенцијалног противника.

* Ако је велика вероватноћа да су Сједињене Државе деловале на Јапан, онда нешто слично може да очекује и Русија.

– Могуће је да су аномалије жеге, а затим суша и пожари које је она проузроковала у Русији 2010. године били условљени применом климатског оружја против наше земље. У сваком случају ту вероватност не треба искључити.

Сателит може да обавља функције пријемника и предајника енергије коју зраче антене „ХААРП“ и да преносећи сигнал на усмерену зону ствара јонско сочиво на знатном делу територије Русије. У разговорима са високо квалификованим стручњацима и научницима више пута сам имао прилике да чујем да ако се са три полигона антена „ХААРП“ импулси усмере у једну тачку јоносфере, у тачку, например, изнад Москве, може се добити „ефекат“ који смо имали у лето 2010. године у Русији. У овој верзији за стручњаке нема ничег фантастичног.

При том, наша земља сада није у стању да фиксира слична деловања због деградације укупног нивоа техничких и војних потенцијала, а која се десила у последњих 20 година. Нажалост, ми сада можемо само да нагађамо и правимо верзије. Не можемо да докажемо. Међутим, када би наша земља поседовала техничка средства за откривање примене климатског оружја, онда потенцијални противник не би смео чак ни да помисли о могућности примене климатског оружја. То је цена „либералних“ реформи и игнорисања националних интереса за љубав „општељудских“ вредности.

* Да ли се у Русији ради на проучавању аналогном америчком?

– У совјетско време на 150 километара од Нижњег Новгорода био је опремљен јединствен комплекс „Сура“, мада су његове могућности биле знатно ниже од „ХААРП-а“  Према информацији којом располажем тај комплекс и сада постоји, али већ дуго се не развија, застарева. Радарска станица која се у совјетско време градила у Краснојарску могла би се по карактеристикама упоредити са „ХААРП-ом“,  али у време Горбачова, затим Јељцина та станица је уништена. Сви пројекти совјетских научника у тој области у време Јељцина извезени су у иностранство, што је заправо злочин.
Ми сада немамо програме који би суздржавали амерички развој, а са гледишта развоја наоружања XXИ век биће другачији. У време председника Обаме Американци демонстрирају сумњиву мирољубивост у питањима смањења нуклеарног наоружања. Поводећи се за тим Русија наставља да смањује свој нуклеарни арсенал. Међутим, Американцима можда неће бити потребно нуклеарно оружје јер имају знатно моћније које за сада не подлеже класификацији. Како га назвати? Као нуклеарно, хемијско и бактериолошко – оружје за масовно уништење? Ја бих климатско оружје дефинисао овако: оружје за глобално уништење.

* Које се мере у таквим условима могу предузети?

– Набројаћу само неколико. На државном нивоу неопходно је да се приступи откривању узрока природних аномалија и катастрофа. На међународном нивоу – покренути питање о плановима за развој и примену климатског оружја САД, који представљају опасност за читаво човечанство.

Што се тиче цивилне области данашње Министарство за природне ресурсе не остварује функције свеобухватне еколошке анализе. Неопходно је формирање министарства за екологију Русије које би имало лабораторије и секторе за научноистраживачки рад, на супротстављању војним циљевима потенцијалних противника. А пошто се могући ратови већ називају еколошким, онда је такво министарство апсолутно неопходно и актуелно.

У циљу заштите државних интереса Русије потребно је у потпуности реанимирати војни програм за развој климатског оружја, као и средстава за откривање и заштиту од њега, који је оствариван у совјетско време. Такође треба одустати од даљег смањења нуклеарног оружја, као јединог данас суздржавајућег фактора примене климатског оружја против наше земље.

Превела Ксенија Трајковић
Извор: http://www.stoletie.ru
pecat.co.rs

1 reply »

  1. Полако нас убијају, а поједнинци нису тога ни свесни, никад чули о тамо неким авионима који прскају, а не желе ни да слушају о негативним стварима…затварамо очи пред стварношћу,али то нас неће спасити…

    Свиђа ми се