ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

ШЕШЕЉЕВА ПОБЕДА У ХАГУ- ВЕЋЕ УВАЖИЛО ЊЕГОВ ЗАХТЕВ ЗА ИЗУЗЕЋЕ ХАРКОФА- ДА ЛИ ЋЕ ГА САДА ОСЛОБОДИТИ, ИЛИ ЋЕ МУ СУДИТИ "ИЗ ПОЧЕТКА" !?


„Професор са Универзитета у Лајдену Дов Јакобс закључује да Шешељ има велике шансе да буде ослобођен јер би ново суђење представљало кршење права…“

*****

Судско веће одобрило изузеће судије Хархофа у процесу против Шешеља

29.08.2013, ДНЕВНИК

seselj

Судско веће Хашког трибунала одобрило је захтев лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља за изузеће судије Фредерика Хархофа због сумње у његову непристрасност, а потпредседник суда Кармел Ађијус донеће коначну одлуку о даљем току суђења с обзиром да је изрицање првостепене пресуде планирано за 30. октобар.

Судија Хархоф је на адресе 56 пријатеља и сарадника упутио писмо у којем је оценио да су ослобађајуће пресуде хрватском генералу Анту Готовини, бившем начелнику Генералштаба ВЈ Момчилу Перишићу и бившем шефу Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу плод политички мотивисаног притиска председника суда Теодора Мерона на колеге.

У поднеску од 9. јула, Шешељ је навео да се види да судија Хархоф робује предрасудама да су Срби учесници у удруженом злочиначком подухвату, а несрби жртве.

Лидер радикала сматра и да је судија Хархоф „склон да осуди по сваку цену“ и да „осуђује по аутоматизму“.
Дански судија је члан расправног већа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године.

Претресно вече Хашког трибунала је за 30. октобар заказало изрицање првостепене пресуде Шесељу.
Тужилаштво је затражио казну од 28 година затвора, а оптужени, који се сам брани, ослобађајућу пресуду.
Тужилаштво је својим поднеском одговорило на захтев Шешеља за изузеће Хархофа, тврдећи да за то нема основа јер је реч „о приватном писму“ у коме тај судија, критикујући Трибунал, није изнео другачији став од оних јавних изјава у којима се критикује судска пракса тог суда.

Тужилаштво такође сматра и да се спорно писмо ни на који начин не односи на Шешељев случај и да и из тог разлога не могу да се поткрепе сумње оптуженог у непристраснот судије Хархофа.

Судско веће у својој јучерашњој одлуци прихватило је Шешељев захтев за изузеће данског судије.
Према већу, писмо судије Хархофа побија претпоставку непристрасности.

„У тим околностима, веће сматра да писмо судије Хархофа, у целини прочитано, одбацује претпоставку непристрасности“, каже се у одлуци коју се потписали судије Баконе Џастис Молото и Бартон Хил, док је судија Лиу Дакун приложио издвојено мишљење.
Судије сматрају да би сваки разумни појединац, адекватно обавештен и упознат са писмом Хархофа веровао да је он наклоњен изрицању осуђујућих пресуда, а да се то односи и на случај Шешељ.

То је поткрепљено изјавом у писму у којој Хархоф каже да има професионалну и моралну дилему која ће, како тумачи веће, створити потешкоће судији да примени постојећу судску праксу Трибунала.

Веће демантује Тужилаштво да је реч о приватном писму и наводи да се писмо појавило у штампаним медијима и на интернету.
После одлуке судског већа, огласила се и портпаролка Трибунала Магдалена Спалинска.

Она је у изјави АФП-у објаснила да је сада на потпредседнику суда, судији Кармелу Ађијусу, да одлучи како ће се наставити суђење.
„Нисмо у потпуности сигурни шта ће се десити. Морамо да размотримо правила (суда)“, рекла је Спалинска.

(Танјуг)

*************

Могући сценарији наставка суђења Шешељу

Прва Србија

Одлука Хашког трибунала да се дански судија Фредерик Хархоф, по захтеву Војислава Шешеља, изузме из судског већа због сумње у његову непристрасност, довела је у питање судбину целог Шешељевог процеса, у коме је за 30. октобар заказано изрицање првостепене судске пресуде.
Хашки трибунал јуче није могао ни да потврди ни да демантује да ли ће Хархофово изузеће одложити завршетак суђења. Портпарол трибунала Магдалена Спалински је за АФП рекла да нису у потпуности сигурни шта ће се сада десити и да је на потпредседнику суда Кармелу Ађијусу да одлучи како ће се наставити суђење након што се размотре правила суда.
———–Добар познавалац правила трибунала адвокат Зденко Томановић изјавио је за „Политику” да би ова одлука ако није изговор да се Шешељ задржи у затвору без пресуде још неколико година, морала да доведе до прекида суђења и моменталног пуштања Шешеља на слободу.————

Адвокат Лука Мишетић, који је пред Трибуналом заступао ослобођеног хрватског генерала Анту Готовину, навео је на свом Твитер налогу да би одлука о изузимању судије Хархофа могла да води ка томе да се Шешељ ослободи и да све оптужбе против њега аутоматски буду одбачене.

————

Професор са Универзитета у Лајдену Дов Јакобс закључује да Шешељ има велике шансе да буде ослобођен јер би ново суђење представљало кршење права.

—————

Марко Прелец из Међународне кризне групе сматра да би суђење могло да се неометано настави, односно да се именује други судија као у случају кад је умро судија Ричард Меј током процеса Слободану Милошевићу.

———–

Марко Милановић, професор међународног права на Универзитету у Нотингему, сматра да је кључно питање да ли замењени судија може да донесе одлуку о предмету у чијем јавном слушању није провео ни једног јединог дана.

Уколико би председник Трибунала Теодор Мерон именовао новог судију то би највероватније довело до одлагања првостепене пресуде док нови судија не прочита цео спис. По правним посматрачима, постоји и могућност да двочлано расправно веће изрекне пресуду Шешељу, али би то он сам претходно морао да прихвати и одобри. У том случају, двочлано веће би чиниле судије Жан Клод Антонети и Флавија Латанци.

Извори: Политика, Вести онлајн

1 reply »

  1. Džabe se nadate u neku objektivnost, šešeljetuu je već presuđeno! Međunarodno pravo je odavno umrlo i sada vlada „Zakon džungle“, što će reći da će biti proglašen krivim makar za neku sitnicu, koja će da pokrije ove godine suđenja, ako ništa drugo i biće mu zabranjeno da se bavi politikom! Poznavajući lik i delo Šešeljetua, to će mu biti gore od smrtne kazne, ali picousti kvisling ne sme sebi da dopusti da Šešeljetu ospe „paljbu“ po njemu u nekoj predizbornoj kampanji. Izdajnik ima patološki strah od Šešeljetua i zna da bi ga ovaj „zakopao“ do 9 kruga Čistilišta!

    Свиђа ми се