All

Одржан протест Срба у Љубљани – обраћали смо се српској власти, која нити види, нити чује, а нити разуме народ свој!


Скромна протестна шетња успела – тактички

 

Пропратила:  проф. Јована Вујичић
Извор: ССКС

 

Jovana vujicicСрби у Словенији спавају 23 године, а власти Србије и Српске спавају још дубљим сном. Зато су окупљени у Љубљани испред амбасаде Србије у Љубљани 31. Августа у 15 и 30 часова показали су велику забринутост за браћу на Косову, а додатно на северу Кос ова. Усклађен текст подршке и солидарности, испред српске амбасаде у Љубљани, прочитао је почасни члан и члан савета Савеза српске дијаспоре Словеније г. Радован Милић. Док је генерални секретар Савеза г. Игор Митић прочитао и додатни  текст испред светог православног храма Ћирила и Методија 01. септембра 2013 у 11 и 25 часова. Он је након читања предложио окупљенима, а било их је пар хиљада да текст прихвате дизањем увис три прста, што су окупљени веома радо и учинили пошто су транспаренти писани на српским тробојницама говорили и много више. Полиција је приликом протестне шетње код извођења својих обавеза и задатака деловала веома коректно и стручно. Организатори и учесници су имали част да изнад њих прелеће и полицијски хеликоптер.

Савез српске дијаспоре Словеније са својим друштвима члановима и симпатизерима, након српског спавања 23 године, организујући мирну протестну шетњу до зграде Министарства културе Словеније, амбасаде Србије у Љубљани и испред зграде општине у Љубљани, тако је 31. августа 2013 било предвиђено, да се окупљене групе испред ССДС њиховог седишта на Линхартовој 13, Љубљана – Бежиград у 14 и 45 часова усмере жељеним тачкама. Организатори су све потребно пријавили наведеној Управној јединици у Љубљани, који су нас обавестили, да је пријаву довољно усмерити станицама Полиције градских делова (Центар, Шишка и Бежиград) МНЗ-УЕ14-П2 службенми број: 215-1026/2013-2 од 01.08.2013, што су обавештени организатори и следили. protestna setnja

Но види врага, какву добру седмицу до реализације наведене протестне мирне шетње тачније 19.08.2013 са службеним бројем 215-1064/2013-2 са стране МНЗ УЕ 14-П2, организатори су позвани да допуне предходни захтев али молбу (мада је њихов одговор већ пре стигао, да није потребно, односно да је довољна пријава Полицији), уз наведени захтев о допуни, истовремено је следио и позив на усмено управно рочиште. Организатори су били запрепашћени таквом брзином УЕ али су ипак одговорили на захтев, те између осталога објаснили, да се том мирном протестном шетњом жели указати на дискриминацију и корупцију појединаца тако у Министарству културе Словеније, као и градској општини Љубљана. Наравно и самој Амбасади Р. Србије у Љубљани. Дакле, да на наведеним неће бити никаквих гласних озвучења, који би реметили градски мир изузев појединих инструмената чија гласност не у попречју не прелази нити 80 децибела. Додатно, да се овога пута не очекује велики број учесника, а све се изводи у ужом градском подручју, где је хитна медицинска помоћ сама по себи добро организована, те да нека посебна возила хитне помоћи и медицинског особља није потребна. Организатор се правовремено побринуо за редарску службу и службу сигурности од ГВС Љ. На основи наведенога дошао је са стране МНЗ УЕ 14-П2 службени број 215-1064/2013-14 дана 23.08.2013 допис, да се поново све заједно доставља наведеним јединицама Полиције. Организатор је у својим просторима дана 29.08.2013 одржао конференцију за штампу, на којој новинаре није уипознао о појединостима управног поступка пред  МНЗ УЕ 14-П2, пошто није ништа ни имао писмено о некој забрани. Организатора неби изненадила нити забрана Уставно дозвољеног мирног протеста, ако би и следила забрана било Полиције било МНЗ УЕ. Организатор је већ неколико дана пре од групе српских студената добио  обавештење у примеру да Полиција или УЕ забране извођење предвиђене мирне протестне јавне шетње, да ће возилима у дужини десетак километара пред граничним прелазима Шентиљ и Брегана као упозорење да Срби у Словенији као равноправни држављани још постоје, захтевајући своја Уставна права уз признање највеће статистички неевидентиране нације.

Дакле, један телефонски позив и већи број возила  кренуло би  у два наведена смера, наравно тамо где је дозвољен промет возилима, возила би се кретала али значајно споријим темпом и направила би незапамћене врсте и гужву у кашњењу више часова. Организатор је између осталога добивао претње кроз поједине провокације, да ће учесници одржавања бити гађани јајима и камењем, стога уз бригу за децу било је потпуно разумевање без ризика. Свакако, кашњење је изведено из више разлога, а о томе за сада неби ишли у појединости. Битно је, да су протести изведени, да је организатор доказао своју одлучност, а прави и бројни протести предстоје, наравно ако представнике не би одговорни у држави позвали на разговор. Имајући у виду да ми поштујемо словеначке Законе, а они као такви требају бити за све једнаки, посебно када су нарушена људска права популације Срба у Словенији, Срба који спавају већ 23 године, а њихов положај је све слабији и слабији. Имајући у виду вишегодишњу поделу високих финансијских средстава из Европског социјалног склада (око 15 милиона)  намењеног за рањиве културне заједнице у Словенији организатор сматра да су јавни конкурси расписани са стране словеначког Министарства за културу додељивани нерационално (незаконски) селекцијски, коруптивно и дискриминаторно једино до српске културне заједнице обухваћене кроз друштва у саставу Савеза српске дијаспоре Словеније, њихових чланова, симпатизера и пријатеља која нису добила нити једног цента, па чак нити за једну годину.

Управо ти милиони евра  раздељени су око 75 % словеначким друштвима, па тако је помислити, да једино српска културна друштва у саставу ССДС не суде у рањиву културну заједницу, док су словеначка у својој сопственој матици рањивија. Стога и није чудно, да задњи попис словеначог становниоштва изведен септембра 2011, да статистички биро Словеније не води Србе као нацију. Потребно је нагласити, да једино словеначко Министарство за културу обухвата сектор (владине службе) за мањине. Највећи актер чињеничног стања јесте државна секретарка на наведеном министарству госпођа Сузана Чурин Радович са својим пријатељима односно појединцима. Ништа боља ситуација није ни на љубљанској општини што се тиче појединаца задужених за културу на локалној равни. Чињенично – њихови општински годишњи јавни натечаји говоре сами за себе, тако је наведени ПрП у години 2012 Савезу културних организација Љубљане наменио заједно 60.000,00 евра, док је Савезу српске дијаспоре Словеније делујући у љубљанској матичној општини наменили су заједно 2.103,00 евра. Иста ствар показује чињенице и у години 2013 кроз јавни натечај ПрП, Савез српске дијасппоре добитник је годишњих средстава заједно у износу 1.748,00 евра, док Савезу културних организација Љубљане за исти натечај заједно додељују 57.000,00 евра.

То још није све, него се крију пред јавношћу и објаве добитника, које се објављују за обе године тек на посебни захтев насловљен градоначелнику Љубљане Зорану Јанковићу са најавом протеста и то почетком августа ове 2013 године. Одговорни појединци уз љубљанског градоначелника Зорана Јанковића и појединци ЈС КД ОИ су на притужбе одговарали, да је све по Закону и да, нико није добио више од 2.000,00 евра. Такви одговори стизали су и тада када је предмет у своје руке преузела и Јавна овлаштеница Републике Словеније, пошто на захтев ССДС са Решењем нису дозволили погледати комисијска решавања по задњем јавном натечају ПрП 2013.  Наравно то исто свих задњих година нису дозволили ни на словеначком Министарству културе, пошто знају да би се открило много незаконских радњи и превара око поделе високих финансијских средстава Европског социјалног фонда. Морамо нагласити, да је пред словеначким Министарством за Културу неколико дана пре постављено градилиште, а саме препреке  биле су и доласком пред зграду општине. Тако да се организатор није ни трудио, да је овога пута посети. Правни сектор ССДС већ је уложио више тужби против МК РС, а и захтев Европској комисији да изврши ревизију за сваку годину посебно око поделе сопствених новчаних средстава. Из наведенога постоје чињенице да се Срби налазе у озбиљном огледалу истине.

 

 ***

Говор господина Радована Милића, на протестном скупу Срба у Љубљани организованог од Савеза српских удружења Совеније, дана 31. 08. 2013.

protestna setnja 2

Саборни роде мој! Браћо и сестре! Окупљени народе!

Мука нас је натерала, а не масни колачи да се на трећи дан од велике Госпојине, овде испред српске амбасаде у Љубљани, обраћамо српској власти, која нити види, нити чује, а нити разуме народ свој.

А народ!?  Види ли народ своју власт!?

Види!

Чује ли народ своју власт!?

Чује!

Разуме ли народ своју власт!?

Не разуме!

– Савез српске дијаспоре Словеније, већина поштене српске дијаспоре у Европској Унији и азијским земљама је огорчена задњим поступцима и одлукама  Београда. Како ствари данас стоје, народ је сигуран да је власт обећала Западу  да ће наставити курс Бориса Тадића по питању Космета. Обманула нас је исто као што су нас и жути тајкуни осам година лагали!

Питам: Да ли би неко за ове гласао, да су нам отворено рекли  да ће испунити све Тадићеве споразуме?

Не би!

Да ли би неко за њих гласао, да су нам рекли да ће прихватити све бриселске жуте парафе, уместо да су их мењали, или још боље, да су их све поништили!

Не би!

После овога што су урадили у Бриселу, Србији повратка нема. Осакатили су је они који то никако нису смели учинити, па чак ни по цену својих живота, а камоли каријера. Српска назадна власт је Србији на здраво, без анестезије ампутирала 15% територија. Спремни су и рођену мајку да продају, не би ли своје каријере сачували. Умислили су да све знају и да су вечни.

А да ли су вечни!?

Нису, јер вечних нема. Нико није вечан!

Зато их народ не разуме нити ће им опростити, јер зна српски народ да је и “Цар Нерон у почетку благосиљао своју мајку, која га је храбрила на путу порока, но на крају крајева, када га је порок довео до амбиса, он ју је проклињао”.

Претње, застрашивања, уцене па чак и батине упућене српској браћи на Космету да морају изаћи на косовске изборе, Савез српске дијаспоре Словеније, Национални савет српског расејања, огромна већина припадника поштене дијаспоре Европе, Азије и Америке одбацује и подржава посланике Привремене Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија, формиране упркос противљењу званичног Београда, о неприхватљивости локалних избора за Србе, јер су у супротности са Уставом и законима Србије, али и са Резолуцијом 1244.

То није критизерство којег и тако имамо превише, него критика према политикантским појавама и процесима у друштву.

Саборни роде мој,

Политиканство и српски политички фолклор није присутан само у Србији. Жикине шаренице има и овде међу нама. Коловођа и организатор неслагања, подела и размирица је особље запослено у Амбасади. Удружени са београдском Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и директорком Славком Драшковић, уједињени са њима сличнима из Словеније, окрећу леђа роду своме покушавајући уништити све досадашње резултате српске дијаспоре на решавању питања статуса.

Пишу студије и нуде решења о уситњавању и разбијању дијаспоре, умањују њен значај. Славка Драшковић, исто као и Срђан Срећковић, Миодраг Јакшић и Симон Ђуретић наноси огромну штету буџету Р. Србије. Финансира антисрпске организације и приватне фирме по Словенији, фудбалске клубове по Црној Гори и удружења пољопривредника по Далмацији, а пројекте патриотских српских организација одбацује.

Запослени у Амбасади заборављају да је по декларацији о проглашењу односа, однос између  отаџбине и здравог расејања од највећег државног и националног интереса. Уместо да изађу у сусрет и потребама својих држављана, они их лажно оптужују, хапсе, пријављују и глобе. Уместо да помажу у оснивању и раду клубова и удружења, они су њихови оснивачи, а дипломатском повезаношћу са Канцеларијом уништавају она друштва која помажу Србији, Републици Српској и српском народу у српским земљама. То је кућа у коју улазе они са којима се може склопити посао и направити дил око расподеле новца по основи конкурса.

Због тога, захтевамо:

Да се Амбасадор и особље Амбасаде окрену своме народу и обављају посао због којег су дошли. У противном ћемо се обратити Влади Србије и Министарству спољних послова за помоћ, нудећи конкретне предлоге и решење проблема.

Од директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором захтевамо да одмах, али одмах поднесе неопозиву оставку на место директора Канцеларије, може, ако хоће, и да напомене да је за кратко време чиновања направила немерљиву штету и дијаспори и Србији! Уколико то сама не уради, захтеваћемо од Владе Републике Србије, ради спаса свих нас и овде и тамо, њену смену и укидање бескорисне и паразитске Канцеларије.

Како радили, тако нам Бог помогао!

Ljubljana

 

***

Говор пред православном црквом у Љубљани светог Ћирила и Методија генералног секретара ССДС г. Игора Митића

Поштована господо, чланови, придружени чланови, симпатизери и пријатељи, наша српска дијаспора Словеније, а и већина наше дијаспоре у Европској Унији и Азијским земљама веома је огорчена задњих година око напада косовске полиције на нашу браћу северног Косова подпомогнута Еулеx-ом и КФОРОМ, управо оних чија је мисија, да одржавају мир на тим подручјима. Са нашом српском браћом северног Косова и Косова уопште стојимо нераздвојно, срцем и душом. Велика солидарност до њих, да бране своје животе, достојанство, вечита огњишта и православље чини за нас, као и све разумне људе  јунаштво

Свакако, Влада Србије не сме окретати леђа косовским Србима. Смешне су изјаве председника владе Александра Вучића– Србија неће ратовати. Молим Вас – ко жели рат? Координација наше српске Дијаспоре из ЕУ, азијских земаља и различитих невладиних организација из Србије, Српске БиХ, Хрватске и Македоније, не желе издају, будно прате сва поступања Владе Србије и председника Томислава Николића, сматрајући да наведени несмеју кршити Библију број 2, а то је УСТАВ СРБИЈЕ. Наравно уз Устав и Ресзолуцију УН 1.244. Цењени, верску Библију број 1, да ли ће поштовати или не, њихова је лична  одлука. Али достојно додајемо – Србија и Срби неће издају и цепање српске Отаџбине.

Дакле, влада и председник Србије изабрани су и плаћени да раде  у српском државном интересу, интересу српске нације. Наглашавамо, да Срби ма где живели у Дијаспори неће дозволити, да се настављају сећи корени српског православља. Лично сматрамо штетним за српску нацију потпис за долазак ЕУЛЕX-а, потписивање споразума за америчке војску, потписивање споразума о измени докумената са државним обележјима између Србије и такозване Р. Косово те задњега Бриселског.

Дакле, овим приликом  исказујемо подршку и солидарност нашој браћи на Косову те захтев Влади Србије и председнику Томиславу Николићу, да раде искључиво по Уставу Србије у добробит државе и српске нације. Пошто је Косово и за Србе изван Србије нераздељив део територије Србије. Драга браћо и сестре, Косово је Србија!

Од Амбасадора  Р. Србије захтевамо, да му чиновници раде свој посао и ни којим случајем да врше поделе и раздор Срба у Словенији. Захтевамо стопирање свих новчаних средстава из Србије и Српске, која долазе корупцијским путем до паразитских субјеката у Словенији на предлог Амбасаде, било то путем натечаја или директно, како кажу – ти мени ја теби.

Драги наши, жалосно али истинито је то, уз постојеће чињенице недавним доласком у Амбасаду директорке Владине канцеларије за дијаспору госпође Славке Драшковић, која је поделила Србе, па паразитске субјекте наградила, а нас што помажемо нашу браћу у Србији понизила и облатила уз поједино особље српске амбасаде. Чији поступци доводе до једине правде, да госпођа Славка Драшковић одмах и безусловно поднесе оставку.

Влади Србије предлажемо, да у Словенију искључиво  шаље за представнике поштене и достојне Србе, слати лопове није потребно, пошто их у Словенији имамо за извоз.

Поштовани, потврдимо  ту подршку достојанством, поносом и солидарношћу кроз захтев дизањем увис три прста (што су присутни веома радо извели, а касније и бурним аплаузима потврђивали све значајније) Хвала!

У Љубљани 01. 09. 2013

Након читања говора секретара Митића, гиоворио је  председник Савеза српске дијаспоре г. Саша Гајић

Поздравивши присутне, истакао је, да су Срби већ 23 године толерантни, културно заспали, а дискриминација над нама на словеначом простору царује, постали смо најугроженија српска нација у једној од земаља савремене Европе. Српска популалација непризнате мањине вуче се још од Брионског споразума (Туђман, Кучан, Изетбеговић и Милошевић).

Гајић је позвао Србе у Словенији, да се боре за своја људска права која им по Уставу Словеније и припадају, (14. и 61. члан Уставе РС). Дакле и право по преузетим Међународним конвенцијама о заштити мањина (Одбор за људска права Уједињених нација, контролише поштовање тога споразума). Наравно, истине у којој спавају већ 23 године, а руководство обе матице Србије и Српске спава још дубљим сном. Зато, очекујемо од обе Владе, да дигну свој глас подржавајући напоре Савеза српске дијаспоре Словеније, његових чланова, симпатизера и пријатеља да траже своја Законом загарантована људска права и признање своје најбројније мањине (више од 200.000) у Словенији, чланици савремене Европске уније. Све медије, а посебно из Српске и Србије, позивамо да дају свој допринос. Друга генерација Срба у Словенији већ говори словеначко српским мешаним језиком, а ћирилично писмо остаје у забораву. Наш скромни протест јесте озбиљан вапај у  борба за своја људска права, која други уживају већ 23 године. Смешне су изјаве одговорних у водству Словеније, да Срба нема у Уставу РС. Питамо се – јесу ли Срби правили Устав РС? Ми поштујемо словеначке Законе, словеначке владе, а оне су управо изабране да доносе Законе, мењају их, као и сам Устав.

Захвалио се присутнима уз завршни цитат – нека је Бог са Вама.

Организатори се захваљују свим медијима који су професионално обавили свој медијски посао, као што је РТРС, ТВ СЛО,  Р СЛО, СТА, Дневник, Журнал, Блиц итд.