БАРИКАДЕ

Генерал Божидар Делић: ТРИБИНА СЕЋАЊЕ НА КОШАРЕ, 30.09.2013. у 19 часова у организацији удружења студената „НОМОКАНОН“


Генерал Божидар Делић: ТРИБИНА СЕЋАЊЕ НА КОШАРЕ, 30.09.2013. у 19 часова у организацији удружења студената „НОМОКАНОН“

Удружење студената Правног факултета „Номоканон“ организује трибину са темом СЕЋАЊЕ НА КОШАРЕ у којој учествују: Лозанка Радоичић – мајка страдалог борца са Кошара и председница Удружења „Вера, Нада, Љубав“, генерал Божидар Делић – командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије и Владимир Штрбац – адвокат из Пожаревца.  Трибина ће се одржати 30. септембра у 19 часова у Амфитеатру 6.
На друштвеној мрежи Фејсбук постоји и позив за трибину на следећем линкуСећање на Кошаре.

29.09.2013. за ФБР уредник Биљана Диковић

Трибина-СЕЋАЊЕ-НА-КОШАРЕ

Генерал Божидар Делић је, на нашу молбу да да кратак коментар као најаву трибине рекао: 

„Битка за Кошаре је отпочела 9. априла 1999. године у јутарњим часовима када су у синхронизованом нападу и уз подршку албанске војске: 131, 132. бригада ОВК и специјална бригада „Делта“ из оперативне зоне `Дукађин`, чији је командант био зликовац Рамуш Харадинај, напале на караулу `Кошаре` с циљем да је униште и омогуће слободан пролаз осталих прикупљених терористичких снага које су се налазиле у Албанији после протеривања из СРЈ у месецу марту 1999. године.
Караулу `Кошаре` бранили су војници – припадници 53. граничног батаљона Приштинског корпуса. Они су херојски стали пред вишеструко надмоћнијег непријатеља и по цену жртвовања бранили су своје положаје. У помоћ им је први кренуо командант 53. граничног батаљона мајор Шљиванчанин, који је наишао на терористичку заседу, где је рањен, а возач му је погинуо. Одмах потом пристигла је помоћ војне полиције, а касније су се у борбу укључили и делови 125. моторизоване бригаде из гарнизона Пећ.
Иако је ситуација у рејону Кошара стабилизована после неколико дана, дејства на овом простору су се одвијала до самог повлачења наших снага са простора Косова и Метохије. Колико су дејства била жестока говори и чињеница да су 131 и 132. бригада ОВК потпуно разбијене, те да је у Албанији од преосталог и новоприкупљеног људства поново уследило формирање ове две бригаде. У борбама је погинуо и командант специјалне бригаде `Делта` Агим Рамадани, тако да је и она поново реорганизована и после тога се звала `специјална бригада Äгим Рамадани`… „

Генерал-Божидар-Делић

Генерал Божидар Делић