БАРИКАДЕ

У близини Ораховца уклоњена спомен плоча несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу


У близини Ораховца уклоњена спомен плоча несталим новинарима на КиМ

ОРАХОВАЦ – Спомен плоча несталим новинарима Ђури Славују и Ранку Перенићу, која је ове године други пут постављена у близини Ораховца где су киднаповани 1998, поново је уклоњена, јавља данас КиМ радио.

29.09.2013. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

spomen-ploca-nestalim-novinarima

Спомен плоча је била на месту до пре пар дана, али је ту сада само рупа са свеже ископаном земљом, а табла је извучена заједно са бетонском подлогом и носачима.

На месту где су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, представници Удружења новинара Србије 31. августа поставили су обележје на српском и албанском језику на којем пише: “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари Ђуро Салај и Ранко Перенић. Тражимо их.”

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала “Ослободилачка војска Косова”. Били су у аутомобилу “застава 128″ плаве боје који никада није пронађен.

Ово је други пут да, после мање од месец дана од постављања, спомен плоча несталим новинарима буде уклоњена.

Претходно је октобра 2012. године, такође, однета спомен плоча, а починиоци ни до данас нису пронађени, иако је случај тада пријављен полицији и општинским службеницима.

Танјуг