ДРУШТВО

Ратко Младић чека госте из Русије


За већину Руса Младић је, сматрам, национални херој Србије. Пред нама је огромна сила у лицу Запада, западног друштва, која врши притисак. Тешко је победити су силу. Али подсећам све на речи нашег познато претка, светог кнеза Александра Невског, који је говорио да није у сили Бог, већ у правди. А правда је на нашој страни. Пре или касније правда ће победити.

***

Ратко Младић чека госте из Русије

8.10.2013, 16:49
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Ратко Младич

Фото: EPA

Затвореник Хашког трибунала Ратко Младић чека госте из Русије. Наредних дана српског генерала у немилости посетиће представници Друштвеног комитета за његову одбрану посланик Државне думе Павел Дорохин и познати историчар балканолог, сенатор Републике Српске, Јелена Гускова.

Буквално уочи одласка у Холандију Јелена Гускова је прокоментарисала предстојећи састанак:

Делегација креће у Хаг већ по други пут. Били смо већ у фебруару ове године, хтели смо да посетимо генерала 23. фебруара, у нашој делегацији је била између осталог војска, али пошло је за руком да се то учини неколико дана касније, мада састанак је све једно био врло топао. Овог пута, на огромну жалост, из предложеног састава делегације кренуће само двоје: осталима Трибунал није дозволио да посете генерала Младића. Нису били објашњени разлози за ову одлуку. Тако да овог пута летимо у Хаг удвоје, мада се већ формирао ред оних који су спремни да лично изразе генералу речи подршке.

Генерал Младић нас очекује. Он је тражио ову посету. Надамо се да ћемо га подржати, да ћемо му подићи расположење и саслушати његову тачку гледишта на дешавања на Балкану.

Наша редакција ће пратити ток посете. И Јелена Гускова, и Павел Дорохин обећавају да ће нас информисати о томе како ће протицати сусрети са генералном Младићем. Јер он, са тачке гледишта историје, није само један од оптужених Међународног трибунала за бившу Југославију, већ и важан сведок трагичних догађаја који су изменили профил Балкана и његово сведочење треба да буде саслушано ради утврђивања историјске истине. Надамо се да ће актуална посета проћи без непријатних инцидената: прошли пут делегације су се суочиле са тим да је време разговора са Младићем било веома скраћено.

Павел Дорохин је у једном интервјуу за Глас Русије рекао: За већину Руса Младић је, сматрам, национални херој Србије. Пред нама је огромна сила у лицу Запада, западног друштва, која врши притисак. Тешко је победити су силу. Али подсећам све на речи нашег познато претка, светог кнеза Александра Невског, који је говорио да није у сили Бог, већ у правди. А правда је на нашој страни.

Пре или касније правда ће победити.