БАРИКАДЕ

Срби обишли и утешили Србе на КиМ: „Није лако бити Србин на распетоме Косову“ (ВИДЕО)


Срби обишли и утешили Србе на КиМ: „Није лако бити Србин на распетоме Косову“ (ВИДЕО)

У недељу, 13.10.2013.године, у организацији МО Срба на окуп Београд, група родољубивих Срба стигла је на север КиМ да подели и добро и зло са својом браћом која овде живи. И други Срби, ктитори светиња из централне Србије, са истом таквом намером пристигли су и на југ и на север КиМ.

16.10.2013. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

mo-bg-srbi-na-okup

 +++

Протосинђел о.Евтимије, настојатељ манастира Светог Саве у Жеровници, ЕРПиКМ у егзилу, Косово и Метохија

БЕСЕДА

otac-Evtimije-KiM

„Ви сте дошли у срце Србије. И ако се може наћи човек без душе и без срца утолико се може наћи Србин без Косова. У овом искушењу кад се чупа душа и срце Србије, и кад смо на корак да ти злочинци то ишчупају, ми смо рекли јавно свој став. Наш Епископ, који је на челу наше Епархије у егзилу, је јавно рекао шта мисли о томе у видео-обраћању (Владика Артемије – НЕ шиптарским изборима (видео)) и на нашем сајту је објављено саопштење (Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу поводом расписаних безаконих избора на тлу Старе Србије) где јасно и гласно ми, који смо део Српске православне цркве, али у егзилу, у прогонству, смо подигли свој глас и јасно изрекли свој став. За нас нема ни Србина ни Србије без Косова и Метохије. Србија постаје леш, и ми смо рекли да је то за нас неприхватљиво. Нека то ради окупатор, нека отима, нека чупа, али ми нећемо никако бити део тога. Сачуваћемо и свој образ и своју душу, јасно и гласно рећи.
А они који позивају на ове изборе, који позивају да се пљуне на Србију, да се пљуне на историју,
на своје претке, на своје јунаке, на своје мученике, да се прихвате други јунаци, друга држава, друга историја, они нека виде шта ће.
Зато мислим да свако од нас треба да заузме став који је српски став, који је хришћански став, да стане уз истину, да стане уз правду Божију, да стане уз Устав своје државе, да стане уз Резолуцију 1244 СБ УН, да стане уз међународно право, да стане уз оно што је свето и честито, и милом Богу приступачно.
Да не стане уз безаконике, да не стане уз лаж, да се не приклони.
А нико не може да се изговори да је морао нешто да учини. Сетимо се речи мајке Марка Краљевића, мајке Јевросиме, која је рекла:

Сине Марко, једини у мајке,
Немој сине говорити криво,

ни по бабу ни по стричевима,
већ по правди Бога истинога;
Немој сине изгубити душе;
Боље ти је изгубити главу,
него своју огрјешити душу.
Зар то није избор? Зар то није избор?
И ко може после такве вере, где мајка своме сину то говори, јединцу, ко може да каже мор`о сам ово, мор`о сам оно. Ко то може да каже? Ваистину нико.
Ако знамо за васкрслога Христа, ако знамо за победу живота над смрћу, како смемо да се приклонимо неправди и ситном интересу, шићарџијском? И како можемо да будемо устрашени?
Свети владика Николај је рекао да страх и рачун ствара од људи кукавице. Не смемо имати никакав страх и никакав ситни шићарџијски рачун, кад су у питању Свете ствари. Кад је у питању Отаџбина – нема продаје. Нема бољег живота у другој некој држави (можда ћу да живим боље?…).  Нико не сме да помисли то од Срба. Нико не сме да тако ниско падне. То су узвишене ствари, за које су наши преци дали највише што су имали – живот. Не само зној, не само крв, не само сузе, не само труд, не само муку, него – живот су дали.
А ми – као да то не знамо. Не смемо да се понашамо према светињи на такав начин. Зато, оно што можемо у овом тренутку, да заузмемо сви једини прави, исправни став – ДА БОЈКОТУЈЕМО ИЗБОРЕ, који су се претворили у присилни референдум за Србе: да ли су за Србију или су за велику Албанију. У то се преварају, много су више него локални избори. Зато, наш став је јасан, наш став мора бити непоколебљив, не смемо да се нити уплашимо, нити због неких повластица поколебамо. Него, да будемо оно што треба да будемо, и да јасно кажемо свој став, који ће бити и пред Богом, и пред пријатељима и пред непријатељима, јасан и гласан.
Косово је срце Србије и Косово је Србија.
АМИН, Боже дај, нек остане довека тако.“

+++

А ево како је било, прво добродошлица настојатеља манастира о.Евтимија, па онда остали родољуби и верна браћа и сестре, Светосавци…

+++

o.Evtimije

Протосинђел о.Евтимије, настојатељ манастира Светог Саве у Жеровници, ЕРПиКМ у егзилу, Косово и Метохија

„Хтео сам да кажем да је данас посебан дан и посебна радост за нас, у овом манастиру Светога Саве, у катакомби, јер имамо наше драге госте из Београда, групу, а имамо и наше госте из Чачка и Ариља, брата Милоја ктитора манастира Светог Николе у Лозници и брата Милоша ктитора новоподигнутог манастира Светог Стефана у Ариљу.
Хтео сам да се захвалим што сте дошли на Свето Косово код нас, у важним тренуцима за Србију и за србство. У тешким тренуцима, да се видимо, да се помолимо Богу заједнички, да нам да снаге, да нас укрепи. Није лако бити Србин, није лако бити православни Србин, нарочито на распетоме Косову. И ја вам се од срца захваљујем што сте дошли да нас подржите као своју браћу, што нисте окренули главу од нас, што сте пришли браћи у невољи и то је велико. Али, ви сте такође дошли на извор српске духовности, у колевку србства сте дошли, и да се ви окористите духовно, јер Косово има такву моћ, такву моћ да преобрази духовно човека, да само – ко пар пута дође на Косово – није више исти човек. То је необјашњиво, али то је сила најсветије српске земље. Тако да, мислим да је то једна обострана корист, и за нас и за вас, и да је то изузетно благословено.
И ви дајете добар пример својим ближњима који, или због страха или због незаинтересованости, или због немара, не желе да обрате пажњу на ове важне ствари.
Ја не бих даље много причао, ето, само да вам изразим захвалност, а реч бих препустио нашем драгом брату Милоју који није први пут код нас. Ето, он је један од заробљеника косовско-метохијских по његовом сведочењу, тако да он увек осети радост и пуноћу духовну. Али да не бих ја у име његово говорио, ето нека вам се он обрати просто, и нека и он каже неку реч…“

+++

Miloje-Stevanovic-na-Kosovu-i-Metohiji

Милоје Стевановић, ктитор манастира Св. Николаја у Лозници, ГРЕШНИ МИЛОЈЕ

„Кад год човек дође међу вас, после тога једно месец дана осећа нешто што личи на крварење срца или неку топлину око срца. Ми смо јуче имали невероватан доживљај у Грачаници, са једном групом благочестивих Срба, и исто тако синоћ у Лепосавићу, и из тих сусрета које смо имали ја сам заиста дошао до убеђења, да се род овај на Косову налази заиста пред истом оном дилемом пред којом се, у време оно, нашао цар Лазар. Тужна је чињеница да смо се опет поделили око онога што је најважније. Тужна је чињеница да једни мисле да небеско није важно. Али, оно што радује то је чињеница да има оних који другачије мисле, и то је оно мало стадо о коме је говорио Господ, које ће сачувати со земље Србије, и које ће сачувати корен, и он неће бити сатрвен.
Једни мисле, даклем, да треба се побринути за то царство европско или царство земаљско, ваљда зато да би добили аплаузе од наших окупатора. Тако нажалост мисли и тако збори, и тако твори, видели смо то и на званичном сајту СПЦ, један човек кога епископом зову један човек који је, по сведочењу наше драге сестре Косаре, у једној радио-емисији  дошао тако што је на Божић 2010. године, један од команданата окупаторских снага рекао да ће Артемије бити смењен, и да ће на његово место доћи кооперативнији епископ. И заиста Фицџералд је био у праву, за духовног вођу, овде сам ово „духовног вођу“ ставио под знацима навода, дође човек који вас је позвао да се утрете, да се искорените, да се одрекнете својих ђедова, да се одрекнете њихових гробова. Позвао вас је, као што је у време оно Домановић у својој приповеци „Вођа“ описао вођу, позвао вас је да кренете с њим у Недођију, и човек који је могао отворити двери Светих Дечана подпреседнику САД који је о српском народу говорио оно што је говорио, и то је учинио даклем, без благослова и насупрот благослову свог духовног оца, је у ствари отворио сатани да уђе у светиње наше и међу нас.
Ја не бих желео да говорим, браћо и сестре о томе да ли ви треба да изађете на ове изборе, на ово гласање, или не треба. То је заиста аутохтоно право свакога појединца. Али, оно што бих желео да кажем то је да, без обзира каквој ћете одлуци приступити треба да имате у виду оно, да ако кренете за оцеубицом онда сте кренули, верујте погрешним, погрешним путем. Ми смо имали много ситуација у којима је човек се нашао пред дилемом бити ил` не бити. У Светом писму је казано: проклет да је онај који се узда у човека а од Господа одступа срце његово. Даклем, не треба веровати човеку, у вашој одлуци, или пред вашом одлуком, при доношењу заправо ваше одлуке, ви треба по мени, да станете пред иконе у молитву, да одете на гроб својих ђедова, да се Господу помолите и Он ће вам рећи шта треба да чините. Само онај ко се у Господа узда у високом заклону стоји.
Људи који су склони, и који су жељни части, власти, сласти итд., ће зарад својих, да тако кажем – сребреника, бити спремни да и свој сопствени народ гурну у невољу.
Јуче су нам браћа и сестре у Грачаници говорили да има чак и куповања гласова и ја не могу ништа друго да кажем `сем да: продати свој глас мимо своје савести је потпуно исто као и оних Јудиних 30 сребреника. Он је за тих 30 сребреника издао Господа, а они који узму паре да би у ствари послушали глас неког властољубивог човека треба добро да размисле да ли те паре треба да унесу у домове своје, и да ли од њих треба да нахране, да нахране децу своју.

Хтео бих заиста да изразим једну велику радост, једно велико задовољство, што увек видимо једна, да кажем благочестива лица у овим крајевима кад год овде дођемо, и што се овде заиста осећамо као да смо дошли у домове наших предака, као да смо дошли у домове код наших бака. Заиста, заиста међу вас доћи – вреди.
Нека би Бог дао да се и после тог фаталног, да тако кажем, 3. новембра у име Бога опет састанемо на овој српској груди у здрављу и у радости. Нада никад не умире, ако је Господ с нама неће они лако моћи против нас. “

+++

Milos-Stefanovic-na-Kosovu-i-Metohiji

Милош Стефановић, ктитор манастира Св. Стефан у Ариљу

„Драга браћо и сестре, ја нисам имао намеру да говорим, поготову после овако изузетних речи, бираних речи оца Евтимија и брата Милоја, и свих говорника, сестре Косаре, али с обзиром да је баш доста тешко време, хтео бих само да пренесем неке утиске да овај део Србије, ово извориште наше, није нешто посебно у тежем положају, оно сад само тренутно јесте тако, него цео, остали српски род или овај остатак Србије. Верујте да, ово што се сада догађа овде, на овој територији, то је део неког Новог светског поретка, поретка који не прихвата и не признаје националне државе ни земље, а једна од тих националних држава јесте и наша земља Србија, а самим тим и наше извориште и ово свето место, наше Свето Косово и Метохија.
Ми људи који живимо мало даље од ове наше централне Србије, да кажем у тим обрисима Србије, доживљавамо на исти начин некакве прогоне, само што радимо неке много блаже ствари него што се овде раде… Тако да, шта да вам кажем, овај прогон и комадање српске државе је давно кренуло, вероватно је ово нека завршна фаза. Ми немамо неки други пут да сачувамо и себе и своје име, и своју државу, него да се вратимо Господу Богу. Јер, чини ми се, да сва страдања српског народа управо потичу од тада како смо се одвојили од Господа, и на његово место ставили неке друге идоле, које су нам нормално наметнули и стране силе и завојевачи и окупатори, како они стани тако и они домаћи, који су зарад неког свог хедонизма и личних задовољстава донели ђаволске силе у ову земљу још почетком 20. века и ово је завршна фаза свега тога. Морамо бити свесни те чињенице и вратити се Господу Богу, јер је једини Он наш пријатељ. Као што рече малочас кум Милоје, да се не уздамо у човека него само у Господа. И то смо заборавили. И сада сви ћутимо и правимо се луди. И чини ми се, највише овде, људи су то прећутали, када је наступио прогон једног честитог, часног човека. И такозвани српски интелектуалци, који су највеће зло чини ми се, који највише ћуте, а који би највише требали да говоре, који највише знају они највише ћуте.

Тако да, чини ми се да смо ово заслужили сви заједно, скупа. Можда су ово тешке речи које говорим, али то је једна горка истина. Некако оглушујемо се и о истину и правду и све оно што је свето, зарад неког свог ситног интереса. И сада када смо сатерани у ћошак, стварно драга браћо и сестре, ми немамо ништа друго. Немамо ми никаквог пријатеља. Нигде у свету никаквог пријатеља немамо. Ни у свету ни овде. И сва та прича о Кинезима, о Русима, о Американцима не дај Боже, о неким европејцима не дај Боже, немамо ми те пријатеље уопште. Нама је једини пријатељ Господ. И морамо се вратити Господу. Ако будемо држали чврсто своју веру све ћемо ми то повратити. Ништа ми ту немамо спорно. Стање је стварно тешко, и мени у грлу и свима вама у грлу, и вама на срцу, и вама у кућама и тако даље… Али, верујте, то је једини излаз.
Тешко је, стварно је тешко. Али има једна добра ствар. Зато што је ово сад тама, ово је мрак, али после тога обавезно мора да сване. Значи мора доћи боље. Ако ми то укапирамо да нам је једини пријатељ Господ, да се вратимо Њему, онда ћемо победити и све ћемо повратити. Ми сад губимо једно по једно и то је тешко доживљавати, али верујте све ће се то вратити ако ми будемо се вратили Господу Богу.

+++

Kosara-Gavrilovic-govori-na-KiM

Косара Гавриловић, родољуб, писац и преводилац

„Зато што сам страшно уморна најбољи лек је да с вама разменим мишљење, да чујем и вас а и да ви чујете мене, и то ће да ми врати енергију сада.
Као што је рекао брат Милоје, нико не може никоме да каже шта да ради, нема право. Мада, понекада ја кажем, али знам да на то немам права. И сем тога, нарочито ми који живимо далеко од Косова немамо никаквог права да кажемо – урадите то и урадите то. Само ви то можете да урадите.

Али, ви сте паметан народ, Срби нису глупи, они могу бити овакви и онакви, али Срби нису глуп народ. Па, гледали сте слике, гледали сте Дачића, гледали сте Вучића, гледали сте овога Вулина, ви сви њих све знате врло добро. Једино могу да вам кажем, зар би ви дозволи свом сину или својој ћерци дозволили да уради нешто што му каже Теодосије? Ако Теодосије каже да онда значи да треба да буде не. Ако Дачић каже ово је добро – ђавоља посла, очигледно, очигледно. То сваки Србин зна.
Ја не тражим ни од кога, и било би глупо, и био би грех, тражити од некога да изврши самоубиство. Спремни смо на жртву али хоћемо да наша жртва буде плодоносна, да се нешто од те жртве добије. А не да ми стално правимо неке уступке, сваки тај уступак је жртва. Нема жртве која не даје неки плод, која је добра. Нећемо да ризикујемо ништа улудо. Зар ви верујете да ће Тачи вас да третира боље, да ћете се ви осетити сигурније, бићете као један целовити народ као што то каже Дачић данас, је ли?  Ма, нећете. И ви то знате. Знате боље од мене јер ви то трпите на својој кожи. Ја само гледам и плачем, а ви то све трпите на својој кожи. Па немојте онда да им дате то задовољство да сте клекли и полизали под исред њих. Немојте. Радите оно што знате да треба да урадите. 
Да иду тешка времена – иду тешка времена, увек су ишла тешка времена. Увек. Па се некако ипак преживи и кад се буде поштен, и кад се ради Божија воља, нећемо проћи горе него што пролазите ако се спајате са таквом бандом, неморалном, непоштеном, и не само несрпском него против-српском. Недајте себе, недајте своју прошлост да не би дали своју будућност.

+++

Sladjan-Arsic-Beograd-SRBI-NA-OKUP-na-KiM

Слађан Арсић, СРБИ НА ОКУП, Београд

„Браћо и сестре ја сам хтео ето, дирнут овом причом брата Милоја, сестре Косаре, да вас поздравим у име неке наше организације која је била данас у циљу организовања да вас посетимо и да са вама данас проведемо део дана, и да вам дамо подршку у свему ономе што ви преживљавате и доживљавате. Пре свега, знате, чули сте, ми смо организација СРБИ НА ОКУП, наш духовни вођа је наш владика Артемије. Ми смо данас са благословом владике Артемија дошли да са вама поделимо ову радост данашње службе, Литургије којој смо данас присуствовали, и да са вама поделимо макар мало радости и да вам вратимо веру и наду да постоје људи који мисле, који се другачије осећају и другачије мисле у односу на актуелну политичку власт, и да просто, доласком нашим, вам на неки начин дамо до знања да смо уз вас. Исто сам сигуран да сте ви уз нас, и да од нас очекујете да вас ми подржимо. Свакако рачунајте, ја сам убеђен да ова мала група, ово наше мало стадо како би год рекао, није оволика реално, да је она много већа али ми смо данас дошли у таквом броју. Организовали смо се тако да смо ипак данас, да смо у тако кратком времену дошли да вас обиђемо и да са вама поделимо радост овог данашњег дивног дана.
Не бих много говорио дивне речи, и не бих имао паметније шта да кажем од оног што је рекла сестра Косара, ја сам само убеђен да ћемо победити, јер Господ је са нама. Сви они који иду оним уским, трновитим путем, иако је он страдалнички можда, и жртвује се више и страдање је веће, али верујте да награда која на све то од Господа чека је сигуран сам много већа, него да будемо поданици или слуге овог Новог светског поретка, а да не кажем – нашег рода, који нас ето, ти наши политичари који нас воде, воде у један суноврат.
Ја бих се вама свима захвалио што сте ви овде на бранику, што чувате српску земљу, Свету српску земљу, сви смо одавде верујте ми, сви потичемо одавде. А они који то не знају или другачије говоре, они то не знају, верујте – Косово је наша колевка. Одавде су нам гени, одавде смо сви потекли, а дал` смо се расејали тамо или овамо, по дијаспори, то је мање битно, битно је да смо ми одавде. И овде су нам гробови наших прапрапрадедова…
Тако да морамо бити свесни тешкоће данашњег тренутка, али морамо да будемо свесни да морамо да извојујемо ту победу која ће се, што је рекао и брат Милоје, на раскрсници између Небеског и земаљског царства, шта нам је ближе, шта нам је већи дар. Свакако то је дар од Господа, а све ово, као што смо и ми на овој земљи – пролазно. Земљу треба чувати и требамо је предати нашим потомцима, нашој деци. Зато вам, у најискренијој жељи да истрајете
, да останете непоколебани, да будете чврсти као и до сада, дате допринос да останемо ту где јесмо и да ово буде и даље српско.
Праштајте ако сам мало одужио, али верујте врло сам узбуђен и врло, овако доживљавам емотивно увек, и верујте ми је овај дан за мене веома, веома велики, и као човека и као сабрата вашег. Зато оче, ја благодарим што сте ми дали реч, и желим да вас још једанпут поздравим и да вам пожелим свако добро и сваку срећу од Господа. “

+++

СА КОСОВА ЗОРА СВИЋЕ, СВИЋЕ СВИЋЕ НОВИ ДАН…

OTAC-IRINEJ

протосинђел о.Иринеј (Ристић)

 

И на крају, погледајте овај дирљив видео запис…

Уредништво “СРБИ НА ОКУП”
(http://youtu.be/14NTJxUpOMs)

4 replies »

 1. ПОДСЕЋАЊЕ НА ПОЗИВ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА СРБИМА НА КИМ ДА НЕ ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ
  Његовом Превасходству БОРИСУ ТАДИЋУ, председнику Републике Србије и Његовом Превасходству др ВОЈИСЛАВУ КОШТУНИЦИ, председнику Владе Републике Србије Уважена господо, Обраћам вам се обојици као Патријарх српски, у чијој скромној личности и апостолској служби звање Архиепископа пећког и канонски и историјски претходи достојанству Патријарха српског. Обраћам вам се и као епископ Српске православне цркве који је на Косову и у Метохији у епископском чину служио тридесет и четири године, који је покрајину много пута препешачио уздуж и попреко и који, то слободно могу рећи, тамошње прилике и неприлике добро познаје већ више од пола века.

  Обраћам вам се, најзад, и као човек који је претходних година, у најбољој намери, и у име Цркве и у своје лично име позивао српски народ Косова и Метохије да учествује на изборима, у политичком животу и у привременим институцијама власти у својој покрајини, у знак добре воље и спремности да заједно са својим суграђанима албанске народности и заједно са свим осталим етничким заједницама гради темеље заједничке будућности у миру, слободи, демократији и равноправности. С тим у вези, подсећам вас и на став Српске православне цркве, једнодушно и једногласно изражен на недавном заседању Светог архијерејског сабора, да „Црква начелно подржава – свуда, па и на Косову и Метохији – демократско право учешћа на изборима“.

  Сада, међутим, после недавних апела Светог архијерејског сабора и Светог архијерејског синода, апелујем на вас обојицу и лично, као Предстојатељ Цркве, односно као председник Сабора и Синода: за име Бога, не позивајте остатак прогоњеног и мученичког српског народа на Косову и Метохији на изборе за органе тамошње власти! Не позивајте га, па ма ко вас на то наговарао или присиљавао! Јер, наш недавни Сабор је, после начелног афирмативног става о учешћу на изборима, одмах у продужетку, свима који заговарају безусловни излазак Срба и мањинских верско-етничких заједница на заказане октобарске изборе, поставио кључно питање: „У којој држави на свету се може захтевати излазак на изборе под условима у којима су људи лишени не само елементарне безбедности и основних људских права, па и права на слободу кретања, него и самог права на живот?“ На то питање, на које такозвана међународна заједница и њена оружана сила на Косову и Метохији не желе или не могу да одговоре, Сабор, у име хришћанских начела и вредности, одговара овако: „Роба треба најпре ослободити ропског положаја који му је наметнут и извести га из тамнице да би се он могао слободно понашати и слободно бирати или бити биран.“

  Имајући у виду жалосну чињеницу да до овога часа нема никаквих међународних институционалних гарантија да ће излазак Срба на изборе и њихово какво-такво учешће у органима власти пружити безбедност српском народу и осталим неалбанцима у Покрајини, омогућити повратак прогнанима и очувати целовитост државне територије, питамо се: зар претходна искуства не сведоче да би крајњи исход српског учешћа могао бити дијаметрално супротан наведеним позитивним очекивањима? Зар је потребан наш пристанак на нашу пропаст, дугорочну или коначну, свеједно?

  Ко то уопште има право да вапијуће безакоње прогласи за правни поредак, статус друштвених партија за нормалан положај у друштву, а терор за нормално функционисање демократских институција? Ви, господо председници, знате да смо раније позивали Србе на изборе, а уследио је мартовски погром. Знате колико је Срба убијено, отето и прогнано од почетка међународне управе Косовом и Метохијом; знате колико је домова и храмова спаљено и порушено. Знате за обећања у највишој европској и светској равни да ће макар они у марту уништени домови и храмови бити обновљени, а злочинци приведени правди. Знате, међутим, а знамо и сви, да домове и храмове нико не поправља, готово сви злочинци су и даље на слободи, а прогнаници су мање-више заборављени, да не кажем отписани. Подсећам вас успут и на то да су косовско-метохијски Албанци до пре само неколико година, притом живећи у неупоредиво бољим условима него њихови српски суседи данас, не само одбијали да учествују на изборима него и бојкотовали све органе власти, читав државно-правни поредак. Па ипак, њих нико није уцењивао, а на њихове политичке вође нико није вршио притисак. Поређење и закључци намећу се сами…

  Обраћам вам се, господо председници, овим јавним апелом искључиво из духовно-пастирских разлога и због егзистенцијалних невоља своје пастве, свога народа, своје духовне деце. Вас обојицу и вашу одговорну јавну службу у једнакој мери уважавам. Никад ништа у животу нисам творио или говорио са политичком мотивацијом, а сада, са навршених деведесет лета, сигурно не почињем да то чиним. Када би православни Срби данас на Косову и Метохији били тлачитељска већина, а Албанци обесправљена, угрожена и угњетена мањина, и тада бих упутио овакав апел. По Светом Писму, Бог не гледа ко је ко него све народе и све људе једнако љуби и све позива на спасење и вечни живот у заједници љубави Божје. Смемо ли ми људи претендовати на то да боље од Свеблагога Бога знамо шта је за све и сваког најбоље или, просто, шта нам је свима једино потребно?

  У овом одсудном тренутку, по овом пресудном питању, покажите врхунску одговорност и братско јединство, већ показано у Народној скупштини Србије, а пре тога у души васцелог православног српског народа.

  Рекох и душу спасох.

  Бог вас благословио!

  Патријарх српски Павле

  Свиђа ми се