М. Новаковић- преводи

Британски Гардијан: Тајни НАТО документи идентификују Тачија као вођу организованог криминала на Косову …


Тајни НАТО извештај: Хашим Тачи идентификован као „крупна риба“ организованог криминала

 

Превод: Миодраг Новаковић

 

Понедељак, 24 Јануар 2011

НАТО ДОКУМЕНТИ, ДО КОЈИХ ЈЕ ДОШАО ГАРДИЈАН УЗ ПОМОЋ ТАЈНИХ ИЗВОРА, ОПТУЖУЈУ КОСОВСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА КРУПНЕ КРИМИНАЛНЕ АКТИВНОСТИ.

Косовски председник владе Хашим Тачи је идентификован као једна од најкрупнијих риба организованог криминала у његовој „земљи“, тако је судећи према западним војним обавештајним изворима, тајно достављених Гардијану. Нато документ, који је означен као „строго поверљив“, указује на то да су САД и друге западне силе, које стоје иза косовске владе, већ више година уназад, имале изузетно документоване податке о криминалним активностима косовске владе.

Они такође идентификују другог главног владајућег политичара на Косову, који има везе са Албанском мафијом (из Албаније), а за кога тврде да у великој мери контролише бившег герилског команданта Хашима Тачија. Ти документи, који у заглављу носе референцу „САД КФОР“, пружају детаљну информацију о организованој криминалној мрежи на Косову- базирано на извештајима западних обавештајних служби и доушника. Географска мапа косовских криминалних група, је овде изложена детаљно у контексту породичне (клановске) и пословне повезаности.

Савет Европе би требао сутра да формално захтева истрагу поводом објављених докумената који наводе да је Тачи шеф „мафијашке“ мреже одговорне за шверц оружја, дрога и људских органа, у време и по окончању косовског рата 1998-99. Оптужбе за трговину људским органима су биле посебно назначене у резултатима званичне истраге Известиоца о кршењима људских права Дика Мартија, прошлог месеца. Његов извештај је директно именовао Тачија и више других виших косовских званичника, који су „деловали“ у оквиру Косовске Ослободилачке Војске (ОВК), као особе директно умешане у организовани криминал, изазивајући крупну дипломатску аферу- у време када је Гардијан дошао у посед тог документа, прошлог месеца.

У извештају се наводи, да се Тачи користио „кампањом насиља“ у контроли шверца хероина,  а посебно се потврђују сумње да су након окончања рата са Србијом, он и његови сарадници надзирали криминалну групу која је убијала Српске заточенике да би продавала њихове бубреге на црном тржишту. Скупштина Савета Европе у Стразбуру ће водити полемику о Мартијевим налазима и гласаће о доношењу резолуције, која ће покренути криминалну истрагу. Очекивано је да ће таква одлука бити усвојена великом већином гласова.

Косово је постојало као протекторат УН-а од завршетка косовског рата па до 2008, када је формално прогласило независност од Србије. Тачи, који је поново изабран за председника владе прошлог месеца, је сво време био снажно подржаван од стране водећих НАТО чланица. Његова влада је одбацивала Мартијев извештај као део Српске и Руске завере да би се дестабилизовала његова „лепршава држава“.

Индикативно, последњи „процурели“ документи долазе од стране КФОР-а, водеће „мировњачке“ НАТО снаге одговорне за безбедност Косова. Управо КФОР трупе су интервенисале у косовском рату 1999, помажући да се заустави етничко чишћење од стране снага Слободана Милошевића. Ноћас је НАТО изјавио да је покренуо унутрашњу истрагу поводом ових процурелих докумената, који су аналитичке обавештајне процене настале око 2004, непосредно пре него што су албанци кренули у погром против Срба.

У овим документима, Тачи је означен као „највећа“ од свих крупних риба организованог криминала. Такође је исти значај придат Џавиту Хаљитију, бившем шефу логистике ОВК, који је сада блиски савезник председника владе и старији парламентарац његове владајуће “PDK” партије. Хаљити, који би требао да се сутра нађе у оквиру косовске делегације у Стразбуру, је играо водећу улогу у покушају јавне дискредитације Мартијевог извештаја. Истовремено, обавештајни извештаји НАТО-а наводе да се иза Хаљитијеве улоге угледног политичара, крије водећи мафијашки гангстер који сво време са собом носи чешки пиштољ калибра 9мм, и поседује кључни утицај и контролу над косовским председником владе.

Они га описују као „стварну снагу иза Хашима Тачија“, док се у једном од тих докумената наводи да Хаљити има чврсте везе са Албанском мафијом и косовском тајном службом (КШИК). Извештај наводи да је Хаљити „мање више контролисао“ финансирање косовског рата крајем 90-их, нагло се обогативши у том периоду, пре него што је сав тај новац „пресушио“. Као резултат тога, Хаљити се посветио организованом криминалу огромних размера, тврди овај извештај. Такође се наводи да је био веома упетљан у проституцију, и шверц оружја и дрога, и да је у ту сврху користио један хотел у Приштини као своју базу. Хаљити такође „ради“ као политички и финансијски саветник председника владе, али према овом извештају, у том односу се не зна ко је коме „газда“. Хаљити се користи лажним пасошима приликом путовања у иностранство, због тога што се налази на „црној листи“ више земаља, укључујући САД, тврди овај извештај.

Хаљити се повезује са интимидацијама својих политичких опонената на Косову и два конкретна убиства, која датирају са краја 90-их година, када су унутрашњи обрачуни у оквиру ОВК резултирали безбројним убиствима. Један од убијених је био политички „конкурент“, који је пронађен убијен на „косовској граници“, непосредно након свађе са Хаљитијем.  У опису другог убиства, младог новинара у Тирани, као референца се наводи председник владе (без отворене оптужбе против Тачија); али се зато, уз наводе америчких и НАТО обавештајних извора, у том делу документа наводи да је Хаљити повезан са тим „крволочним“ убиством, да би се извештај потом навео следеће: „Убијен је Аљи Ука, новинар из Тиране, који је подржавао покрет за независност, али га је истоврмено критиковао у штампи. Ука је брутално унакажен са сломљеном флашом и шрафцигером 1997. Његов цимер у то време је био Хашим Тачи.“

Хаљити је такође именован у Мартијевом извештају, на основу обавештајних анализа и извештаја америчког ФБИ-аја и енглеског МИ15. Марти у извештају наводи да је Хаљити био један од Тачијевих блиских сарадника који је наређивао, и у неким случајевима лично учествовао у- убиствима, хапшењима, пребијањима и „саслушањима“ за време и непосредно по окончању рата.

Хаљити је одбио сваки коментар на ове наводе. Истовремено, у интервјуу медију Балкански Инсајдер, прошле седмице, он је одбацио Мартијев извештај као политички и створен да дискредитује ОВК. „Није ме изненадио такав извештај. Већ годинама пратим такве оптужбе и њихов садржај је политичке природе.“- изјавио је Хаљити.

Али се сложио са проценом да ће Савет Европе вероватно изгласати резолуцију која ће отворити званичну истрагу од стране ЕУ мисије правде на Косову, познатије као ЕУЛЕКС. „Мислим да је то компетентно истражно тело“, он је изјавио, „То је европско истражно тело“. Ја не мислим да постоји могућност да истрага ЕУЛЕКС-а може да буде под утицајем косовске или Албанске политике.“

У одговору на ове оптужбе из обавештајних извора НАТО-а, ноћас је представник за штампу косовске владе изјавио: „Такве оптужбе  већ круже преко једне деценије, задњи у том циклусу је Мартијев извештај. Све је то базирано на „рекла казала“ и лажним српским обавештајним изворима.“ „Истовремено је наш председник владе позвао ЕУЛЕКС да спроведе истрагу, и обећао пуну сарадњу за правосудном мисијом у вези тих скандалозних оптужби“. „Влада Косова наставља да подржава јачање владавине закона на Косову, и ми ћемо сарађивати са нашим међународним партнерима да би обезбедели да криминалу нема места на Косову.“

ПУТ У СТРАЗБУР

Било је потребно више од две године истраге у трговину органима, да би она стигла до Европског Парламента, грандиозне грађевине у Стразбуру, која је истовремено седиште Европског Савета. Формална истрага о трговини људским органима је настала као резултат открића бившег главног тужиоца Хашког Трибунала Карле Дел Понте, која је тврдила да је била спречавана у истраживању злочина почињених од стране ОВК.

Њено највише шокантно откриће- тада непотврђени извештаји да је ОВК убијала заточенике ради крађе органа- је резултирало у формалну истрагу Дика Мартија. Његов извештај, објављен прошли месец, је навео да постоје докази да су команданти ОВК шверцовали српске заточенике преко косовске границе да би „вадили органе“ неутврђеном броју Срба. Те његове тврдње, које ће бити предмет парламентарног гласања Европског парламента сутра, су отишле и „корак даље“, оптужујући председника владе Тачија и неколико виших косовских званичника за учешће у организованом криминалу, у периоду дужем од једне деценије.

Превод: Миодраг Новаковић

Извор: http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/24/hashim-thaci-kosovo-organised-crime