MAIL - RSS FEED

САНУ лобира за ГМО у Србији: СУПРОСТАВИЛЕ СЕ – ДВЕРИ * ОВО НИЈЕ ПОЛИТИЧКИ ГОВОР, ОВО ЈЕ ОДБРАНА ПРАВА НА ЖИВОТ!


САНУ лобира за ГМО у Србији: СУПРОСТАВИЛЕ СЕ – ДВЕРИ * ОВО НИЈЕ ПОЛИТИЧКИ ГОВОР, ОВО ЈЕ ОДБРАНА ПРАВА НА ЖИВОТ!

На иницијативу Покрета Двери Српске и професора Миладина Шеварлића, у Србији је у преко 90 градова донета Декларација ПРОТИВ увоза и дистрибуције генетички модификоване хране и производа у исхрани. Да подсетимо, Покрет Двери се огласио саопштењем против нових уцена из ЕУ:  и рекао да ГМО у Србији неће проћи, а онда су 21.10.2013. представници Покрета Двери предали писмо министру пољопривреде, Драгану Гламочићу, у коме су изразили оштар протест због његових скандалозних изјава које је, претходне недеље, дао поводом ГМО хране у Србији. Министар је у две одвојене изјаве казао да грађани Србије можда већ сада једу ГМО храну – а да ни не знају, а у другој да Србија треба да прихвати закон којим се либерализује и дозвољава увоз и промет ГМО хране на својој територији. “ Тим изјавама је показао да му ништа не значи здравље нације и прехрамбена и здравствена безбедност грађана“ – поручили су из Двери. Чланови покрета Двери Српске присуствовали су и Јавној расправи која је одржана 23.10.2013. о увођењу генетски модификованих производа у Србију, и њихова излагања и аргументе против овог и оваквог начина наметања „франкештајн хране“, како је назвао познати светски научник Сералини, становништву Србије.
ЈАСНО ЈЕ ДА ЈЕ ОВАЈ СКУП, ОКРУГЛИ СТО, ПОЛИТИЧКИ, И ДА СЕ ОДВИЈА У ТРЕНУТКУ КАДА ЈЕ СРПСКИ ПАРЛАМЕНТ ПОД ВЕЛИКИМ ПРИТИСКОМ ЗАПАДА И ЕУ, НАЈВЕЋЕГ ОД МОНСАНТА, А ДА БИ ИЗМЕНИО ПОСТОЈЕЋИ ЗАКОН КОЈИ ЗАБРАЊУЈЕ ГМО У СРБИЈИ. ЈАСНО ЈЕ ДА ЈЕ ОВАЈ СКУП САЗВАН ДА БИ ПРУЖИО „ПОДРШКУ НАУЧНИХ РАДНИКА“ НАМЕРИ ВЛАСТИ У СРБИЈИ ДА ДОНЕСУ ЗАТРАЖЕНЕ ИЗМЕНЕ НА ДУГОРОЧНУ НЕМЕРЉИВУ ШТЕТУ ЗДРАВЉА НАЦИЈЕ.

24.10.2013. за ФБР уредник Биљана Диковић

наша-Биља-Ђоровић-у-САНУ-против-ГМО

Мр Биљана Ђоровић, новинар: СВЕ ЗНАМО И СВЕ ЋЕМО РЕЋИ. ЈЕР НАРОД ИМА ПРАВО ДА ЗНА, И НЕЋЕТЕ НАС КОРИСТИТИ КАО ЗАМОРЦЕ. ОВО НИЈЕ ПОЛИТИЧКИ ГОВОР – ОВО ЈЕ ОДБРАНА ПРАВА НА ЖИВОТ!

Наравно да је овај скуп од велике важности и наравно да нас занима. Зашто?
Можда нас не би занимао да је тај скуп организован као простор где бисте ви као генетичари, као молекуларни биолози међусобно, и потом упознавши јавност, размотрили резултате свог рада. То би било у реду, и то би било легитимно, али, пошто смо ми видели да ОВАЈ СКУП СЛУЖИ КАО ПОКРИЋЕ, КАО АУТОРИТАТИВНО ПОКРИЋЕ, КАО УНУТРАШЊИ АУТОРИТЕТ ЈЕДНЕ АКАДЕМИЈЕ ЗА УВОЂЕЊЕ Генетички Модификованих Организама, ОНДА ТАЈ СКУП ЈЕСТЕ ПОЛИТИЧКИ И ЗАНИМА СВЕ НАС – ЗАТО СМО МИ ОВДЕ ДАНАС.

Можда би били ми ту и да би видели ваше најновије налазе, а посебно уколико бисте се бавили заиста проучавањем онога што нас највише занима, а то је БЕЗБЕДНОСТ ГМО (генетички модификованих организама), коју агробизнис компаније, мултинационалне компаније, која је свака богатија од сваке земље на свету, НАМЕЋУ од 2009. веома интензивно, шаљући телеграме, директно интервенишући, директно преко амбасадора САД… Дакле, ДИРЕКТНО ВРШЕ ПРИТИСАК НА ПРИСТАНАК ВЛАСТИ, на њихово попуштање ДА УВЕДУ ОНО ШТО ЈЕ НАУЧНА, ЛОНДОНСКА АКАДЕМИЈА и њен најистакнутији члан, назвао ФРАНКЕШТАЈН ХРАНОМ. Назвао Франкештајн храном.

И наш министар Гламочић има рад из 2006. године. Када тај рад анализирате ви видите да је, у ствари, и он сам веома свестан онога што чини.
Верујем да сте сви ви, господо доктори наука, професори, академици, свесни шта радите. О томе се ради. Много је научних студија, свака је показала, свака је показала – коју су радили часни научници – ДА ЈЕ ХРАНА КАНЦЕРОГЕНА.
А имамо ин виво експеримент у Аргентини и САД. Ин виво експеримент који је показао ДЕФОРМИТЕТЕ. Који је показао деформитете на плоду, на новорођеној деци, који је показао један утицај који је заиста погубан по човечанство.

Ако сте члан компаније Монсанто, и радите на развијању такве технологије и онда би требало да вас буде брига. Професора Сералинија је било брига, то је часни научник. Тај професор, ја сам то написала, ја сам направила велики интервју са професором Сералинијем, све смо у том интервјуу покрили, објаснили…

Биљана Ђоровић: Људи су данас претворени у заморце (интервју са Жилом Ериком Сералинијем)

Нудила сам свим телевизијама, па дужни сте господо да објавите тај интервју, дужни сте да се суочите са том аргументацијом. Зашто је академик Тарасјев спомиње – зато што не може да се избегне. Тај човек је забо глогов колац у ГМ вампира. То је он урадио… резултати, а радио је истраживање тајно, нефинансиран од државе. Зашто? Зато што је ЕФСА одобрила као научно дело и дала пролаз том типу кукуруза МК603, а да не говоримо о РАУНДАП-у… Значи, НАУЧНО ТЕЛО, НА КОЈЕ СЕ И ВИ ПОЗИВАТЕ НА СВОЈИМ СТАТИСТИЧКИМ АНАЛИЗАМА, ЈЕ ДОЗВОЛИЛО ДА ТАЈ КУКУРУЗ БУДЕ КОМЕРЦИЈАЛИЗОВАН.
Сералинијева студија је ПРВА ДУГОРОЧНА СТУДИЈА О ШТЕТНОСТИ, ОДНОСНО О УТИЦАЈУ ГМО И РАУНДАП-а, где је професор Сералини анализирао утицај Раундап-а у најнижим концентрацијама дозвољеним у води за пиће. О чему ми говоримо.

Ако сте ви ГЕНОЦИДАЛИСТА, и ако је ваш план да поубијате и смањите становништво на планети на 500 хиљада, на 500 милиона, онда сте на правом путу. Ако нисте…
Још нешто. Не можете се позивати на ауторитет науке само, наука има смисла само уколико је етички утемељена. Уколико нема…
Сетимо се историјата агробизниса, биотехнологије, сетимо се од кога воде порекло – од ИБ Фарбен-а. Шта ИБ Фарбен производио, немачка хемијска корпорација –Циклон Б. И сада када ви ово говорите ја се осећам исто као Јеврејин коме су рекли да треба да се окупа у купатилу користећи циклон Б. То је исто. Пестициди су настали као последица даљег развоја ИБ Фарбена након Другог светског рата, са Новартисом, Монсанто им се придружио `67 године.

СВЕ ЗНАМО И СВЕ ЋЕМО РЕЋИ. ЈЕР НАРОД ИМА ПРАВО ДА ЗНА, И НЕЋЕТЕ НАС КОРИСТИТИ КАО ЗАМОРЦЕ.
ОВО НИЈЕ ПОЛИТИЧКИ ГОВОР – ОВО ЈЕ ОДБРАНА ПРАВА НА ЖИВОТ!
И ТРАЖИЋЕМО, ЛОБИСТЕ ЋЕМО РАЗОТКРИТИ, СВЕ ДО ЈЕДНОГ. ТО ЈЕ НАША ОДГОВОРНОСТ ПРЕМА НАРОДУ, АКО JE ВИ НЕМАТЕ… ВИ РАДИТЕ СВОЈ, САМО ВИ РАДИТЕ СВОЈ ПОСАО – То вам је моја порука.

***

Мирослав-Живковић-Двери-у-САНУ-координатор-кампање-За-Србију-земљу-без-ГМО

Мирослав Живковић, координатор кампање За Србију – земљу без ГМО
Двери, говорио је о ПРАВУ ДА ЗНАМО НАУЧНУ ИСТИНУ, ДОБИЈЕМО СВЕ ПОТРЕБНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ, ЗАТИМ И ОСТВАРИМО СВОЈЕ ПРАВО ГЛАСА О ОВОЈ ТЕМИ НА ЈАВНИМ РАСПРАВАМА ИЛИ ПУТЕМ РЕФЕРЕНДУМА…

Стекао сам утисак да ми који нисмо стручни за ову област немамо право да говоримо, да размишљамо на ову тему, иако ћемо сутра да будемо крајњи корисници који ће да трпе последице.
Није ми јасно зашто овај скуп није имао међународни карактер, да ли бисмо ми нешто тиме изгубили, па сви би добили. Добили би наши научници који би сазнали нешто ново, добили би страни научници који би сазнали нешто од наших, сви бисмо били на добитку.
Јасно је да је овај скуп темпиран пред доношење новог сета закона, није у питању само Закон о ГМО… Требало је још да нам дате додатне информације, да се информишемо.
Зашто нисте говорили о алтернативама генетичког инжењеринга, да ли само генетички инжењеринг може у медицини, у пољопривреди, индустрији, индустријском сектору да да нека решења – није тачно, може.
Требало је да кажете, да побројите генетички модификоване организме који су регистровани у свету, који су у широкој употреби, па да се види да ли су оправдане тврдње биотехнолошких компанија да имају такве предности које имају.
Да ли смо говорили нешто детаљно о студијама које су до сада вршене – само уопштено, о методологији. Зашто се стално професор Сералини напада а нико га није позвао овде да сучели ставове са њим. То је вама, господине Тарасјев изгледа постала, у јавним обраћањима, овако једна врло, врло незахвална тема која ће вама да се врати као бумеранг, јер професор Сералини је покренуо многе судске поступке и добио их је у Француској, па можда ће и овде да покрене један.

Овде је било мало струке, а много политике. Ви треба не само да дате смернице влади, ви треба да дате смернице и нама грађанима везано за ГМО.
Да ли је неко поменуо да треба да се одржи референдум, да се изјаснимо и ми грађани шта ми мислимо о свему овоме? Није поменуо нико. Значи, овде ће да се донесе нека коначна истина, то ће Влада да усвоји брзопотезно – иако је имала више од годину дана времена да организује Јавну расправу, иако је имала времена да организује референдум, то се није урадило, и САДА СМО МИ ДОВЕДЕНИ ПРЕД СВРШЕН ЧИН.

Ово је скуп на коме нам је омогућено да говоримо, и ми као грађани имамо право да вам поставимо питања. Одговорите нам на питања ако знате, ако не знате кажите да не знате.

Ја бих вас замолио господине Анђелковићу, пошто сте више пута нагласили како, ето, ми лаици представљамо проблем јер се боримо, дајте нам мало шире информације, припремите боље презентације, и питаћу вас за један конкретан пример од летос.
Пошто је ФДА (америчка Агенција за храну и лекове) одобрила за употребу у Америци вакцину против грипа Флублок, током испитивања, то су званични подаци, је било смртних случајева. Да ли ви сматрате да ми не треба да будемо забринути када чујемо такве вести?

***

Данило-Тврдишић-у-САНУ-против-ГМО

Данило Тврдишић, члан старешинства Двери говорио је о ПОЛИТИЧКОЈ ПОЗАДИНИ овог наводно научног скупа у Српској академији наука и уметности.

Тврдишић је био присутан као представник Покрета Двери, политичке организације која је заједно са професором Миладином Шеварлићем покренула веома важну иницијативу о ГМО, па је У ПРЕКО 90 ГРАДОВА У СРБИЈИ ДОНЕТА ДЕКЛАРАЦИЈА ПРОТИВ УВОЗА И ДИСТРИБУЦИЈЕ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНЕ ХРАНЕ И ПРОИЗВОДА У ИСХРАНИ.

Овде је изречено пуно паушалних и неистинитих ствари.
Да ли је овај округли сто, заиста сто на коме би требало да се окупе генетичари, молекуларни биолози, или је ова тема знатно шира, и досеже у сфере економије, као што рече професор Шеварлић, као директна последица промене Закона о ГМО. Као директне последице имамо уништење домаћих семенских произвођача итд.

Да ли је ово политичка тема? Па да, наравно да је политичка тема. Ова наша данашња расправа одвија се у тренутку када српски Парламент под великим притиском запада и ЕУ, а пре свега мултинационалних компанија као што је Монсанто, треба да измени постојећи Закон и да омогући либерализацију ГМО у Србији. Да ли је то политичко питање? Наравно да јесте.

Господин Тарасјев је помињао ГМО лобисте. Да ли постоје ГМО лобисти? Па наравно да постоје. Шта да кажемо за људе који добијају новац, добијају положаје, добијају функције, управо на линији ових организација, Монсанта, управо на линији финансијских донаторстава из иностранства. Па, наравно да ће он да говори истину која је посведочена од стране тих и таквих организација. Да ли ћемо да им верујемо? Наравно да нећемо.
И управо господин Тарасјев је један пример оних људи који су ставили испред научне истине, ставили свој лични интерес и свој положај, и нека га је срамота зог тога.
Само бих на крају рекао да добро воде рачуна сви они који ће допринети да се у српском парламенту изгласа један овакав закон, и да ће то бити директна велеиздаја.

***

Двери у САНУ: ГМО лобисти поново раскринкани!

ВИДЕО: ДВЕРИ СРПСКЕ (http://www.youtube.com/watch?v=xnaDJFN5Fqw&feature=share&list=UUBm3Jm96AyinTqWm2T4gMog)

2 replies »