Ванредно Стање

5 разбијених ГМО митова (видео)


5 разбијених ГМО митова
(видео)

Corbett Report представља 5 РАЗБИЈЕНИХ ГМО МИТОВА.

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТ:
*Биљана Ђоровић: Људи су данас претворени у заморце (интервју са Жилом Ериком Сералинијем)
*САНУ лобира за ГМО у Србији: СУПРОСТАВИЛЕ СЕ – ДВЕРИ * ОВО НИЈЕ ПОЛИТИЧКИ ГОВОР, ОВО ЈЕ ОДБРАНА ПРАВА НА ЖИВОТ!

26.10.2013. Превод и обрада: The Sky Guy, за ФБР приредила Биљана Диковић

5-razbijenih-GMO-mitova

Мит бр.5

ГМО мит бр.5: GMOs feed more people *Генетски модификовани организми хране више људи

Насупрот ономе што биотехнолошке компаније тврде на својим веб-сајтовима ГМО усеви НЕ ДОНОСЕ ВЕЋЕ ПРИНОСЕ. Опширни извештаји из 2009. године од стране Уније забринутих научника показао је да ГМО соја и кукуруз нису произвели повећање приноса у односу на класично узгајану соју и кукуруз.

Чак и ако будућа унапређења буду способна да повећају приносе Истраживање из 2008. показало је да су методе органског узгоја са мало или нимало хемијског ђубрива и коришћења пестицида биле у стању да повећају приносе до 116%.
Али, ту није било новца за зараду међународних агро-хемијских компанија цитирањем тог истраживања, тако да се јавности и даље прича да су ГМО усеви, који не повећавају приносе, неопходни да зауставе глад у свету.
МИТ број 5: ГМО храни више људи – РАЗБИЈЕН.

Мит бр.4

ГМО мит бр.4: GMOs reduce pesticide use *ГМО усеви смањују употребу пестицидаpesticidi-15-godina-dokument

Упркос томе шта вам хемијске компаније, које предводе ГМО револуцију, говоре ови ГМО усеви траже од фармера да КУПЕ ВИШЕ њихових хемијских пестицида, а не мање.

Документ из 2012. закључује да је појављивање супер-корова отпорних на глифосат, који прате ГМО револуцију, у ствари повећало коришћење пестицида у последњих 15 година на 183 милиона килограма, или 7%. Истраживање је показало да уколико се нове сорте ГМ соје и кукуруза дозволе за комерцијалну употребу употреба пестицида би се повећала за невероватних 50%.
Морате признати да је то добар пословни потез компанија које производе пестициде, да такође створе и ГМО усеве којима је потребно више пестицида.

МИТ број 4: ГМО усеви смањују употребу пестицида – РАЗБИЈЕН.

Мит бр.3

ГМО мит бр.3: No evidence of health problems *Нема научних доказа да је ГМО штетан по здравље људи
naucnici-da-pitaju-kompanije

Ово је једна од најпокваренијих тврдњи ГМО рекламне кампање. У стварности ФДА уопште не тестира безбедност ГМО усева. Уместо тога, претпоставља се да је сва ГМО храна безбедна, уколико већ не постоји доказ о супротном. Другим речима,  ФДА (Америчка агенција за безбедност хране и лекова) се ослања на податке које шаљу компаније које производе те усеве у вези њихове безбедности.

Што је још горе, због рестрикција око ауторских права која окружују ГМО патенте, независни научници морају да затраже дозволу биотехнолошких компанија пре објављивања резултата истраживања на њиховим производима. Скоро сва дугорочна истраживања храњења животиња ГМО храном су спровеле те исте биотехнолошке компаније према својим правилима и својим стандардима извештавања.

CORBETT-IZVESTAJ-O-ZDRAVLJU-I-GMO
Оно мало НЕЗАВИСНИХ истраживања која су спроведена ПОКАЗАЛА СУ ЧИТАВ НИЗ НЕГАТИВНИХ ЕФЕКАТА НА ЗДРАВЉЕ, ОД СМАЊЕНЕ ПЛОДНОСТИ ДО ДИСФУНКЦИЈЕ ИМУНОГ СИСТЕМА, ОТКАЗИВАЊА РАДА ЈЕТРЕ, ГОЈАЗНОСТИ И РАКА.
Ипак, из неког разлога Обамин „Цар Хране“ Мајкл Тејлор (Michael Taylor), ОДБИЈА да тестирање ГМО безбедности од стране ФДА учини ОБАВЕЗНИМ.
Питам се да ли то има неке везе са тиме што је раније био председник Монсанта?

МИТ број 3: Нема научних доказа да је ГМО штетан по здравље људи – РАЗБИЈЕН.

Мит бр.2

ГМО мит бр.2: Genetic Engineering = Conventional Breeding * Нема разлике између генетског инжењеринга и конвенционалне производње

Разговарајте са ГМО заговорником довољно дуго и они ће евентуално покушати да вам кажу да нема разлике између техника конвенционалне производње и генетског инжењеринга, осим  утрошеног времена. Оно за шта је било потребно на десетине генерација се сада може постићи у лабораторији за веома кратко време, како кажу. АЛИ, ТО НИЈЕ ИСТИНА.
КОНВЕНЦИОНАЛНО узгајање узима једну лозу одређеног усева, као што је кукуруз, и меша је са другом лозом тог усева.
ГЕНЕТСКИ ИНЖЕЊЕРИНГ узима генетски материјал једне врсте, као што је бактерија из земљишта и убацује је у другу врсту као што је кукуруз.  Ово се може обавити на више начина, као што је употреба генетских пиштоља за убацивање генског материјала у ћелију циљног организма, непрецизан процес који доводи до случајних и нежељених генетских комбинација. Рећи да је ово исти процес као и конвенционални узгој је једноставно ЛАЖ.


МИТ број 2:
 Нема разлике између генетског инжењеринга и конвенционалне производње– РАЗБИЈЕН.

Мит бр.1

ГМО мит бр.1: GMOs shouldn`t be labeled… for some reason * Oзначавање ГМО производа је лоша идеја…  из неког разлога

Аргумент зашто компаније не би требало да означе ГМО уопште НИЈЕ аргумент. Биотехнолошке компаније и њихова ПР служба тврде да је становништво толико глупо да не заслужује да зна шта једе, јер би га то уплашило. То је суштина овог аргумента.
Са друге стране су људи који верују да ИМАЈУ ПРАВО ДА ЗНАЈУ ШТА ЈЕДУ, као што је означавање састојака  и информација о исхрани одавно стандардизовано.
——-
Логика је довољно једноставна како би је разумела и 14-годишња девојчица, али евидентно не и одрастао човек.

Rachel-Parent-Axrivist-Founder-Kids-Right-To-Know

Rachel Parent Activist & Founder – Kids Right To Know

Рејчел (Rachel Parent)Само да појасним, ГМО су генетски модификовани организми код којих се узима ДНК врсте као што је бактерија, вирус, животиња или чак биљка, и убацује се у ДНК друге врсте како би се добила нова особина. На пример, уобичајена је особина производња пестицида тако да направе усеве који производе пестицид, али их довољно не тестирају, Монсантово најдуже истраживање је трајало 90 дана. Тај начин не показује како ће то дугорочно утицати на наше здравље, околину и чак на наш еко-систем.

Водитељ: Знаш… Рећи да Монсанто не тестира дуже од 90 дана је мало погрешно, јер многе друге организације укључујући и неке у којима си и ти сама, раде много више испитивања, јер када производ дође на тржиште многи људи га тестирају укључујући и владу, тако да је Монсанто упознат са тиме…

Рејчел (Rachel Parent): У ствари, ни Health Canada, а ни ФДА НЕ РАДЕ НЕЗАВИСНА ИСТРАЖИВАЊА И ОСЛАЊАЈУ СЕ САМО НА СТУДИЈЕ КОЈЕ ДАЈУ КОМПАНИЈЕ КОЈЕ МОГУ ИМАТИ ИНТЕРЕС ОД ЊИХОВИХ ДОЗВОЛА, КАО ШТО ЈЕ МОНСАНТО.
——–
МИТ број 1: Oзначавање ГМО производа је лоша идеја…  из неког разлога – РАЗБИЈЕН.

***

1 reply »

  1. СВЕ ОВЕ „НАШЕ“ ФУКАРЕ И ИЗДАЈНИКЕ КОЈИ ИНСИСТИРАЈУ НА ГМО, У БАЈБУКАНУ, И СВАКИ ДАН КЉУКАТИ СА ГМО ХРАНОМ ДА СЕ НАЖДЕРУ! И ЊИХОВУ ДЕЦУ! ФУКАРЕ ИЗДАЈНИЧКЕ, БЕЗ ЧАСТИ И ЉУДСКОСТИ! ГАДИТЕ МИ СЕ!
    АЛИ, НИ ВАША НЕЋЕ ДО ЗОРЕ ГОРЕТИ! ДОЋИ ЋЕ И ВАМА КРАЈ, НЕЗАСИТЕ ЛОПУРДЕ И ОЛОШИ!
    ФУЈ.. ЗАСЛУЖИЛИ СТЕ ВЕШАЊА…СВИ ОДРЕДА!

    Свиђа ми се