ДЕШАВА СЕ...

Ђокић: Над озренским Србима извршен злочин раван геноциду


Ђокић: Над озренским Србима извршен злочин
раван геноциду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је данас Доњој Бочињи, код Маглаја, да је над српским становницима озренског краја у протеклом периоду извршен ратни злочин који се по својим карактеристикама може подвести под геноцид.

27.10.2013. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

Фото: СРНА

Фото: СРНА

Ђокић је истакао да му је част да присуствује данашњем освештању Спомен-обиљежја за 128 погинулих српских бораца некадашње Треће озренске лаке бригаде Војске Републике Српске, батаљон „Рудине“, који су дали своје животе за Републику Српску, те за 23 цивилне жртве рата српске националности из маглајских и завидовићких насеља.

Министар Ђокић изразио је задовољнство што је Влада Републике Српске имала част да кроз финансијску помоћ учествује у изградњи овог споменика, нагласивши да овакви скупови доприносе да жртве не буду заборављене, а починиоци злочина буду позвани на одговорност.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио је да је српско становништво у ријетко насељеним повратничким насељима и даље безбједносно угрожено присуством муџахедина на овом подручју.

„Тамо гдје има муџахедина никада није сигурно, без обзира што власти Федерације БиХ гарантују безбједност српском становништву“, нагласио је Околић.

Споменик за 128 погинулих српских бораца и 23 цивилне жртве рата српске националности из маглајских и завидовићких насеља открили су министар рада и борачко–инвалидске заштите Петар Ђокић и предсједник грађевинског одбора за изградњу споменика Ратко Мочић.

Освештању и откривању споменика у Доњој Бочињи присуствовали су и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић, представници Републичке организације породица погинулих, несталих и заробљених цивила, Удружења одликованих бораца медаљом „Милош Обилић“, те Борачке организација Републике Српске.

Свечаности откривања споменика присуствовали су и добојски одборници, представници Градског одбора Социјалистичке партије Добој и бројне званице из политичког и привредог живота.

Парастос за убијене Србе са подручја насеља Улишњак, Крсно Поље, Бакотић, Горња и Доња Бочиња и Долац служен је данас, на празник посвећен Светој Петки, који је и слава цркве у Доњој Бочињи.

Масовно страдање српског становништва на подручју Удрима, Возуће и Озрена током протеклог рата, када је страдало око 1.200, а рањено 5.000 српских бораца, догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године током офанзиве Првог, Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, ХВО-а, НАТО снага за брзе интервенције и одреда „Ел муџахид“.

 

В.Ч.

1 reply »

  1. Масовно страдање српског становништва на подручју Удрима, Возуће и Озрена током протеклог рата, када је страдало око 1.200, а рањено 5.000 српских бораца, догодило се између 10. и 24. септембра 1995. године током офанзиве Првог, Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, ХВО-а, НАТО снага за брзе интервенције и одреда “Ел муџахид”.
    NATO je ratovao za ovu nabrojanu kljusad.

    Свиђа ми се