ВЕРА

Разговор учесника руског Крсног хода са оцем Николајем – Па, ви сте били на савести владики Теодосију, због тога је он и према вама, православним Русима, показао негостољубље (видео)


Члан организационог одбора руско – србског братаства – Екатерина Васиљевич:

Пред вама је прича о проблемима у СПЦ (Српској Православној Цркви). Мирјани не могу давати објективне оцене, само своје мишљење. Оцене свештенослужитеља – убрзо. Али ми смо веома захвални за љубав, пажњу и смештај од стране архимандрита Николаја и монахиња у манастиру Светог Николе Мирликијског у близини села Лознице. Хвала Господу.

П.С – У том манастиру смо дочекали празник Покрова Пресвете Богородице. Било је много поклоника. И СВЕ жене су биле у сукњама и са марамама!

29.10.2013. приредила ФБР редакција

OTAC NIKOLAJ ERP U EGZILU

Отац Николај: Па, ви сте били на савести владики Теодосију јер учињен је огроман грех, велико зло се догодило нашој Епархији рашко-призренској. Законити Епископ владика Артемије је протеран, оклеветан, и са великом мржњом протеран, на срамоту говорим, његове духовне деце. Његове лажне духовне деце. И лажне браће, и лажног епископа. То је срамота велика била.

За све нас, поготову за оне који су гонили Владику Артемија који је сав свој живот посветио Богу и србском роду, који се много трудио на њиви Господњој. И радио и плодови његовог рада је било много његове духовне деце, које је он лично замонашио и очински руководио. Ђаво није могао да поднесе све то, и зато је преко људи и његове лажне браће, епископа, лажне браће, који су лицемерно ту били, и који су у своје време испунили налог Ватикана и ових светских моћника, јер је било наређено да се Владика Артемије прогна са Косова и Метохије и у томе је учествовао владика Теодосије, иако је он био духовно чадо Владике Артемија.

Због тога је он и према вама, православним Русима, показао негостољубље, показао негостопримство. Због тога, кажем, због свих тих догађаја и немојте се томе чудити. То су страшни догађаји за све нас, цео српски народ, нашу Цркву.
Сви манастири на Косову и Метохији су готово духовно разорени. У дванаест манастира се свакодневно служила Света Литургија, сада свега тога нема, јер духовни пастир Владика Артемије, и отац наш духовни је прогнан, а ми смо га пратили на том путу, подржали смо њега у његовој светој борби за православље, за Свето предање, за Истину. И онда смо и ми били прогнани заједно са њим. Нисмо нашли друго место под капом небеском него на приватним имањима наших хришћана. Наше браће хришћана који су били храбри и имали љубави, и схватили нашу праведну борбу и као плод те љубави њихове су ови манастири.

И овај манастир и још много манастира који се граде широм наше земље, наше Отаџбине. Божији благослов и благодат Божија није одступила од нас, и ми нисмо имали ништа друго и нисмо имали избора, нашли смо се на приватним имањима, не радујемо се томе јер нисмо били гоњени од иноверних, него од браће наше, епископа наших, и уопште кажем, од власти у држави, мислим у земљи, која је подржала ту духовну власт.

Сарадња наше цркве, врха наше цркве са нашим властима, политичарима, и ето, ми смо се ту нашли. Али, хвала Богу Господу, што можемо да служимо у истини и у љубави, и у Светом предању, и томе се радујемо што имамо ту слободу да служимо како нас је Свети Сава благословио. То је суштина свега овога, овог проблема који није мали.

Ко год хоће побожно да живи у Господу Исусу Христу биће гоњен, то се и нама догодило и ми се радујемо.
Ето, толико о томе. Да вас Бог благослови, ваш труд и ваш Крстни ход, и благослов Божији и Свих Светих угодника Божијих да буде са вама и на целом руском народу, целом руском братском народу.
Бог благословио, свако добро и здравље.

Ми смо имали летак са нашим Крстним ходом и ми смо тамо назвали српске власти безбожним, и нама су забранили у Студеници то да ширимо. Јел` имамо бар један овде, дајте да видимо.

Они су иконостас, иконостас су скинули тамо, у цркви Пресвете Богородице.

Да, ми сад видимо много новотарства, то је страшно.

То је страшно. У току историје хришћанске цркве новотарије су уводили садашњи католици. Они су уводили новотарије. Њих су новотарије довеле ни мање ни више, до римског папе, тј. до његове непогрешивости, и осталих јеретичких и безбожних лудости, и отпадије. Ето, довели су и до јереси. Ми не желимо да прихватимо новотарије, јер знамо куда то води, и ми нећемо жалити ни животе своје на овом путу исповедања вере и на овом путу служења Богу у правди и истини Божијој. Ми, опет кажем, ако се удостојимо тога, ми желимо да идемо оним путем којим су прошли наши Свети претци, Свети угодници Божији, исповедници, Свети мученици, и остали Свети из рода хришћанскога. Ми желимо њима да се уподобимо и да служимо Богу онако како су они служили. Да верујемо онако како су они веровали. И да задобијемо Царство небеско, кога су они задобили. То је наша жеља и због тога улажемо труд, и ништа не жалимо на том путу, на том путу страдања, одрицања.

И ето, ми смо сада у егзилу рашко-призренска епархија, имамо право да се молимо Богу, са благословом Божијим и са благословом Светог Саве српскога, и његовога, Светога, преподобнога оца Симеона Мироточивога, чију годишњицу рођења ми славимо и сви се скупа радујемо.

Ето, да Бог благослови све нас, да нам да снаге, да победимо сва искушења и да савладамо све препреке, јер у Светом Јеванђељу се каже: кроз многе нам невоље ваља ући у Царство небеско.

Амин, Боже дај.
Благодарим,

+++

Крин мирисни јесте Она
Њом мирише васиона
И мост златни и Лествица
Бела, чиста голубица
Радује се Црква Божија
Њој се клања до подножја
И пева Јој сложно наглас
Пресвјатаја, помилуј нас
Роди нам се, Дјева чиста,
Света Мати, Светог Христа.

Спаси Господи…

Крстни ход поводом 900-годишњице Династије Немањића

Руско-српски Крсни ход за Србију и Косово 2013. године

Утврђење Православља на оскрнављеној и издатој земљи.
Крсни ход у част 900- годишњице благочестиве династије Немањића, одржаће се пред Покров Пресвете Богородице, од 21. септембра до 14. октобра 2013. године.
Позивамо све православне да према својим могућностима подрже Крсни Ход, да подржа православну браћу, православну самодржавност и веру.
Напред и навише, ка Светој Русији!

+++

Рассказ о проблемах в СПЦ (Сербская Православная Церковь) – О.Николай, Рашко-Призренская епархия в изгнании (видео)

Рассказ о проблемах в СПЦ (Сербская Православная Церковь)- впереди.
Миряне-не могут давать объективные оценки, только свое мнение. Оценки от священнослужителей- скоро. Но мы, крайне признательны и благодарны за любовь, внимание и приют от О. Николая и монахинь, в монастыре Св. Николая Мирликийского близ села Лозница. Спаси Господи!
P/S– Встретили праздник Покрова Богородицы в этом монастыре. Было много прихожан- И! ВСЕ женщины были в юбках и платках!

+++

Крестный Ход по Сербии и Косово 2013 г.

Русско-сербский Крестный Ход по Сербии и Косово
Утверждение православия на поруганной и преданной земле.
Крестный Ход, в честь 900-летия благочестивой династии Неманичей, пройдет под Покровом Богородицы, с 21 сентября по 14 октября 2013г
Призываем всех православных людей, по возможности, поддержать Крестный Ход, поддержать православных братьев, православное самодержавие и веру.
Вперед и вверх, к Святой Руси!

________
ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ: Ексклузивно – Николић и Владика Теодосије опструисали руски Крсни ход по Србији у част 900 годишњице династије Немањића! (видео)

Православни родољубиви покрет за руско-српско јединство предлаже одржавање Крсног хода (литије) по Србији поводом 900-годишњице династије Немањића