ЗАНИМЉИВОСТИ

У недељу 3. новембра (на дан шиптарских избора) је ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА – симболика или „случајност“?


Редакцијски коментар:
Сви се сећамо да се августа 1999, одмах након бомбардовања Србије десило потпуно помрачење Сунца. Са свих медија грмела су  преувеличана  упозорења и усплахирени апели „научника“ – „Останите у кућама иза спуштених ролетни, не гледајте у Сунце, УВ зрачење може трајно да оштети вид…“ Ретки су тада били гласови разума у Србији који су говорили – не верујте им,  обмањују вас! Осим заплашеног народа у земљи Србији, свуда на свету су људи слободно излазили ван и безбедно посматрали ову природну појаву.

14 година после, у недељу 3. новембра 2013. године поново се дешава помрачење Сунца. За тај дан заказани су и шиптарски избори на Косову и Метохији који представљају пресудан моменат за опстанак Срба и Србије. Данас поново са свих медија грме гласови неких нових „стручњака“ који сада (за разлику од `99) усплахирено ПОЗИВАЈУ, застрашују, прете Србима да ИЗАЂУ из кућа и пођу на изборе. И опет су ретки гласови разума који кажу – не верујте им, не наседајте на њихове обмане и лажи! И поново, осим у земљи Србији, нигде на свету није забележено да једна земља тера своје грађане да гласају на изборима друге „земље“ коју ова прва не признаје и „никада неће признати“!!! У име тих ретких гласова разума у Србији поручујемо грађанима Србије (посебно Србима на КиМ) – останите код својих кућа, не излазите на гласање! НЕ ШИПТАРСКИМ ИЗБОРИМА!

***

Научници најавили: Ускоро ретко хибридно помрачење Сунца

27. 10. 2013. 21:47 tportal.hr
Вести

Астрономи с нестрпљењем очекују ретко хибридно помрачење Сунца коју ће 3. новембра моћи лепо да се види и прати широм света – од Кариба и источних обала САД-а, преко јужне Европе до Африке и Блиског истока.
Помрачење Сунце које се одиграло 2011. године било је потпуно спектакуларно као што можете да видите на слици усликаној у Јапану

240009_pomracenje4-beta_f

Уколико сте заборавили како тачно настаје помрачење Сунце, подсетићемо вас у пар реченица, а онда ћемо вам објаснити какво је то ново и спектакуларно помрачење због којег су научници „полудели“.

Помрачење: Потпуно и делимично

Помрачење Сунца може бити потпуно или делимично. Потпуно настаје када је Месец на својој елиптичној путањи ближе Земљи па његов диск скроз покрије Сунце. Када је Месец даље, његова привидна површина је мања па не успева потпуно да покрије Сунце већ се види Сунчев спољашња ивица, односно прстен.

Шта је хибридно помрачење?

Хибридно помрачење настаје када је Месец на таквој удаљености да се из неких крајева, због закривљености Земље, види прстенасто, а из других потпуно помрачење. На деловима путање на којима се очекује потпуно помрачење, долине, односно удубљења на профилу Месеца пропустиће светлост Сунца тако да ће настати сјајне тачке у Сунчевој атмосфери, тзв. кромосфери. На другом делу путање на којем се очекује прстенасто помрачење, планине на Месецу ће покрити делове прстена тако да ће он изгледати испрекидано.

Погледајте како је протекло помрачење Сунце у 2011. години: